Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppatorin laitureita hallitsee kourallinen yrityksiä – Helsinki jättänyt kilpailuttamatta

Pääkaupunkiseudun halutuimmat laiturit ovat harvojen oikeus. Kaupunki ei halua kilpailuttaa paikkoja, vaikka siitä on päätös.

Kaupunki
 
Laura Oja
Korkeasaaren liikennettä tähän asti ajanut Vispilä-siipiratasalus on vastikään jäänyt ilman laituripaikkaa Helsingin kauppatorilta. "Nyt pitää kiinnittyä sinne, missä on tilaa", kertoo omistajan Helsingin vesibussien toimitusjohtaja Leo Eklöf.
Korkeasaaren liikennettä tähän asti ajanut Vispilä-siipiratasalus on vastikään jäänyt ilman laituripaikkaa Helsingin kauppatorilta. "Nyt pitää kiinnittyä sinne, missä on tilaa", kertoo omistajan Helsingin vesibussien toimitusjohtaja Leo Eklöf. Kuva: Laura Oja

Kesäkauden alku houkuttaa tarkistamaan Helsingin vesibussien ja saaristoristeilyjen aikatauluja. Tutut alukset löytyvät samoilta paikoilta Kauppatorin laiturista.

Kolme esimerkkiä

Korkeasaaren Vispilä jäi ilman paikkaa

Kauppatorin laitureiden tilanahtaus ja kaupungin horjuva linja kilpailutuksissa ovat johtaneet kahnauksiin ja epätietoisuuteen.

HS kokosi kolme esimerkkiä.

1 Korkeasaaren reittiä ajanut siipiratasalus Vispilä menetti juuri laituripaikkansa.

Kaupunki ja Korkeasaari kilpailuttivat reitin ensi kertaa, ja liikennöinnin voitti toinen yritys, Suomen saaristokuljetus.

Laituripaikka on edelleen varattu Korkeasaaren-liikenteelle, ja uusi sopimus Suomen saaristokuljetuksen kanssa on määräaikainen.

"Ajamme nyt vain tilausajoja. Emme pysty etukäteen kertomaan asiakkaille, miltä paikalta Kauppatorilla haemme heidät. Pitää pysähtyä paikkaan, joka sattuu olemaan vapaana", kertoo Vispilän omistavan Helsingin vesibussien toimitusjohtaja Leo Eklöf.

2 Kesällä 2011 naapuruksille Vispilälle ja Sun Lines -yhtiön Emma-alukselle tuli kahnausta laiturialueesta. Suomenlinnan lautan vierestä oli poistettu ahtauden takia yksi paikka.

"Se sovittiin, ja nythän paikalle tulee kokonaan uusi alus, kun Korkeasaaren-reitti on kilpailutettu", sanoo Esa Vainio, yksi Sun Linesin omistajista.

3 Katajanokalle viritelty Allas-uimala kaventaisi alusten tilaa entisestään.

Viime kesänä liikuntavirasto ehti irtisanoa Helsingin vesibussien ja Porvoon-reittiä liikennöivän J. L. Runeberg -aluksen paikat Altaan tieltä. Altaan viivästymisen takia liikuntavirasto perui irtisanomisen. Takaisin annettuja paikkoja ei kilpailutettu.

Uusille vesibusseille tai saaristoristeilijöille ei juuri ole sijaa ahtaassa Eteläsatamassa.

Pääkaupunkiseudun halutuimpia laitureita hallitsee kourallinen yrityksiä. Laituripaikat on vuokrattu ilman kilpailutusta firmoille, joiden sopimukset ovat pääosin voimassa toistaiseksi.

Vanhimmat sopimuksista ovat 1990-luvulta.

Laitureista vastaa kaupungin liikuntavirasto. Se ei ole kilpailuttanut paikkoja, vaikka kaupunginhallitus ohjeisti jo vuonna 2002 kohtelemaan yrittäjiä yhdenvertaisesti ja kilpailuttamaan laituripaikat.

Laitureista tuolloin vastannut Helsingin satama alkoi valmistella kilpailuttamista heti ohjeistamisen jälkeen. Satama ilmoitti vuonna 2003 laituripaikkojen kilpailuttamisohjeista vesibussiyrittäjille.

Vuodesta 2008 lähtien vastuussa ollut liikuntavirasto ei sitä vastoin ole toiminut ohjeen mukaan, vaikka kilpailutuskriteereitä oli määrä miettiä työryhmässä.

"Virkamiehillä on virkavastuu panna ohjeet täytäntöön. Kyse on hyvän hallinnon periaatteista. Yrittäjiä pitäisi hakea avoimesti laituripaikoille", arvioi julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

Vispilä-siipiratasaluksella on nyt kotisatama Pohjoisrannassa Hakaniemen sillan kupeessa. Sieltä se ajaa Kauppatorille hakemaan tilausajojen matkustajia.
Vispilä-siipiratasaluksella on nyt kotisatama Pohjoisrannassa Hakaniemen sillan kupeessa. Sieltä se ajaa Kauppatorille hakemaan tilausajojen matkustajia.

Paikoilla nyt olevat yrittäjät tuntuvat tyytyväisiltä tilanteeseen. Kaksi HS:n tavoittamaa ja ilman paikkaa jäänyttä yrittäjää sitä vastoin ihmettelee, miksei paikkoja ole "käskystä huolimatta kilpailutettu".

Toinen heistä kuvaa nykyistä toimintatapaa "vääristyneeksi".

Toinen yrittäjistä kysyy: "Miksei kohtelu ole tasapuolista? Miten yksittäinen virkamies voi tehdä näin pitkiä vuokrasopimuksia?"

Hän kertoo, ettei uskalla puhua nimellään, koska silloin paikkaa ei vastedeskään liikene. Toinenkaan yrittäjä ei halua nimeään julki.

Helsinkiin on Saaristolaivuriyhdistyksen puheenjohtajan Esa Vainion mukaan rekisteröity noin 50 saariston matkustaja-alusta. Kauppatorilla on yksinoikeudella vuokrattuja paikkoja kymmenkunta.

Nykytilanteessa ei ole avoimesti tiedossa, millä perustein vuokrasopimukset tehdään.

Koska laituripaikkojen jaossa on kyse elinkeinotoiminnasta, tasapuoliset valintaperusteet pitäisi professori Voutilaisen mukaan pystyä turvaamaan.

Hallintolaki edellyttää Voutilaisen mukaan tasapuolista kohtelua, ja päätös tehdä vuokrasopimuksia kuuluu lain piiriin.

Laitureiden kilpailuttamattomuutta korostaa se, että liikuntavirasto kilpailuttaa vesiliikennettä. Esimerkiksi Pihlajasaaren, Kaunissaaren ja Uunisaaren reitit ovat vuorossa syksyllä.

"Ero on, että laituripaikat ovat vuokraustoimintaa ja reittiliikenne on hankintoja. Kauppatorin kokonaisuus toimii hyvin ja palvelee turisteja ja kaupunkilaisia", sanoo vesiliikennepäällikkö Teemu Lintunen liikuntavirastosta.

Reittiliikenteen määrittely hankinnaksi tarkoittaa, että siihen pätee hankintalaki. Se edellyttää kilpailutusta.

Laitureidenkin kilpailutus on ollut toistuvasti esillä kaupungin ja yrittäjien vesiliikennöintikokouksissa.

"Jos paikkoja vapautuu, niitä täytyy kilpailuttaa. Sitä on pohdittu aika ajoin, mutta palvelut toimivat niin hyvin, ettei paikkoja ole kilpailutettu", Lintunen sanoo.

Esimerkiksi yritystulokas Strömman sopimus vuodelta 2013 on kuitenkin voimassa toistaiseksi.

Halutuimmat laituripaikat ovat Kolera-altaassa. Laituripaikan sijainnilla on Helsingin sataman vuonna 2003 antaman arvion mukaan merkittävä vaikutus liiketoimintaan. Vuokria on korotettu viimeksi vuonna 2013.

Kolera-altaan halutuimpien paikkojen vuokra on ilman arvonlisäveroa 10 632 euroa liikennöintikaudelta. Muut yksinoikeuspaikat maksavat 3 249 euroa. Käyttöoikeuspaikat maksavat 1 122 euroa, ja niiden käyttöajat sovitaan yritysten kesken.

Kauppatorin suurimpien vesibussiyritysten Strömma Suomen, Royal Linen, Sun Linesin, JT-linen ja Helsingin vesibussien liikevaihto on Asiakastiedon tuoreimpien merkintöjen mukaan yli viidestä miljoonasta hieman alle miljoonaan euroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat