Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meri-Rastilan rakentamisesta on taas nousemassa iso kiista

Kaupunki
 

Itä-Helsingissä sijaitsevan Meri-Rastilan rakennusaikeista on jälleen nousemassa tukeva kiista. HS kertoi huhtikuussa, että Helsinki aikoo rakentaa Vuosaaren lähistöllä sijaitsevaan Meri-Rastilaan tuntuvasti lisää asuntoja.

Kaupunkisuunnitteluviraston suunnitelmien mukaan Rastilan metroaseman eteläpuolelle nousisi 10–15 vuoden kuluessa uusia asuntoja noin 3 300–4 600 asukkaalle. Uudet asukkaat on tarkoitus saada mahtumaan alueelle lähinnä täydennysrakentamisen avulla.

Rastilan metroaseman ympäristössä asuu nykyisin noin 5 000 asukasta. Lähistöllä sijaitsevan Vuosaaren aseman lähistöllä asukkaita on yli 11 000.

Meri-Rastilan viheralueiden puolustajana profiloituneen Pro Meri-Rastila liikkeen tuoreen lausunnon mielestä kaupungin suunnitelmat ovat huolestuttavia. Liike on huolissaan etenkin kaupungin alueelle hahmottelemasta "kohtuuttoman suuresta asukasmäärän lisäyksestä".

"Pro Meri-Rastila pelkää, että sen vaikutus olisi luontoa ja nykyistä kodikasta kaupunkikuvallista luonnetta tuhoava sekä häiriöitä ja turvattomuutta lisäävä. Julkisten tilojen parantaminen Meri-Rastilassa ei voi edellyttää asukasmäärän kaksinkertaistamista", todetaan liikkeen kaavasuunnitelmaa koskevassa lausunnossa.

Liike toivoo, että täydennysrakennussuunnitelmia karsitaan merkittävästi, sillä nykyisellään suunnitelmat uhkaavat liikkeen mielestä asukkaiden lähiluontoalueita.

Kaava-alueelle osuvat muiden muassa Pohjavedenpuisto, Haruspuisto sekä Ison Kallahden puisto. Mahdollista on, että ainakin osia niistä rakennetaan tulevaisuudessa asunnoiksi.

"Pro Meri-Rastila -liike katsoo, että näinkin mittava kaavahanke kaipaa Meri-Rastilan parhaiden ominaisuuksien vahvistamista. Meri-Rastilasta tulee kehittää asuinalue, jossa kestävällä kehityksellä, kierrätyksellä, vaihtoehtoisilla energialähteillä, viherrakentamisella, yhteisöllisyydellä ja joukkoliikenteellä on erityinen arvo."

Pro Meri-Rastila vastusti näyttävästi myös Meri-Rastilan osayleiskaavaa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi alueen rakentamissuunnitelmat niukalla äänienemmistöllä kovan debatin päätteeksi joulukuussa 2013. Osayleiskaava sallii noin 2 000 uuden asunnon rakentamisen metsään, Vuotien eteläpuoleisen keskittymän länsiosaan.

Nyt esillä olevat suunnitelmat sijoittuvat osayleiskaavasta nähden idempään.

"Meri-Rastilan länsirannan osayleiskaavan edellyttämästä rakentamisesta on ehdottomasti luovuttava, jos ehdotettu täydennysrakentaminen toteutuu. Koskematonta ja yhtenäistä merellistä virkistysaluetta tarvitaan asukasmäärän lisääntyessä vielä aiempaa enemmän, jotta tiiviisti rakennettavan alueen asukkailla on mahdollisuus lähivirkistykseen, ja jotta tiivistettävä alue todella houkuttelisi monipuolista asukaskuntaa", liike kirjoittaa.

Joonas Laitinen HS
Meri-Rastila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat