Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen: "Vammaista ei nähdä ihmisenä vaan potilaana"

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
katarina sällylä HS
Käsite- ja tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on käsitellyt töissään ruumiillisuutta, sukupuolta ja väkivaltaa.
Käsite- ja tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on käsitellyt töissään ruumiillisuutta, sukupuolta ja väkivaltaa. Kuva: katarina sällylä HS

"Vammaista ei nähdä ihmisenä vaan potilaana", sanoo nurmijärveläinen taiteilija ja järjestöaktiivi Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Tämä on hänestä tärkein syy siihen, miksi Suomi on vitkutellut YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen ratifioinnissa. Jos vammaisia katsotaan pelkästään sairaina ja hoitoa tarvitsevina, heillä ei muka tarvitse olla oikeuksia samanlaiseen elämään kuin kaikilla muilla.

Tämä asennevamma johtaa turhaan byrokratiaan. Joka pikkuasiaan pitää hakea erikseen lääkärintodistus.

Taiteilijan mukaan vammaisia kohdellaan kuin he olisivat paperinukkeja, irrallisia olentoja, jotka voi säilöä haluamaansa paikkaan.

Ajatellaan vaikka, että riittää, kun opiskelija-asuntolan pohjakerroksessa on yksi yleinen esteetön vessa. Vammainen opiskelija ei pysty sitten liikkumaan vapaasti edes omassa asunnossaan. Ja entäs sitten, kun hän alkaa seurustella toisen opiskelijan kanssa?

Wallinheimo-Heimonen tarjoaa paperinuken tilalle parempaa vertauskuvaa: paperista joulukoristeiden riviä. Niin kuin kaikki muutkin vammainen ihminen on yleensä jonkun lapsi, sisarus, vanhempi, ystävä, osa muiden ihmisten ketjua ja koko yhteiskuntaa. Päätöksiä ei voi tehdä siltä pohjalta, että saisi olla vammaisilta kiellettyjä paikkoja. Esimerkiksi ennen vaaleja monet puolueet pitivät poliittisia tilaisuuksia paikoissa, joihin pyörätuolilla ei pääse.

"Millainen häly siitä tulisikaan, jos pääsy niihin tilaisuuksiin olisi kielletty joltain muulta ryhmältä?"

Wallinheimo-Heimonen käyttää itsestään sanaa alkuperäisvammainen, koska hänellä on synnynnäinen luustonhauraus. Se on vähän sama kuin kuuluisi johonkin alkuperäiskansaan.

Jopa oikeudesta syntyä pitää taistella. Toisaalta alkuperäisvammaiset ovat niin tottuneita kaikkeen, että nimenomaan he menevät vaikka siihen vaalitilaisuuteen, vaikka sitten konttaamalla ne portaat ylös.

Wallinheimo-Heimosta huolestuttaa myös eriarvoistuminen sekä koko Suomessa että myös vammaisten kesken. Koulutetut ja hyvätuloiset kyllä pitävät puolensa vammoista riippumatta. Tuleva vammaispalvelulain muutos arveluttaa siksi, että hän uskoo sen vaikuttavan eniten kaikkein heikoimpiin.

"On kaunis ajatus tarjota kaikille samaa. Todennäköisesti siinä käy silti niin, että joku tarvitsisi enemmän ja jää ilman."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat