Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien opetus siirtyy valmennusfirmoille – opettajat huolissaan

Yritykset eivät noudata opetusalan työehtosopimuksia

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Berliinistä Espooseen viime vuonna muuttanut Salim Bacha (vas.) haluaisi opiskella myöhemmin automekaanikoksi. "Ensin pitää opetella kieli. Sanasto ja lauseet ovat hyvin vaikeita", Bacha sanoi Amiedun kotoutumiskoulutuksen tunnilla. Vieressä istuu Babu Abudara.
Berliinistä Espooseen viime vuonna muuttanut Salim Bacha (vas.) haluaisi opiskella myöhemmin automekaanikoksi. "Ensin pitää opetella kieli. Sanasto ja lauseet ovat hyvin vaikeita", Bacha sanoi Amiedun kotoutumiskoulutuksen tunnilla. Vieressä istuu Babu Abudara. Kuva: Sami Kero HS

"Minä nukun, sinä nukut, hän nukkuu." Verbit taipuvat kuorossa maahanmuuttajien suomen kielen tunnilla.

Pian tämä luokka hiljenee, sillä aikuiskoulutuskeskus Amiedussa yli 30 vuotta jatkunut kotoutumiskoulutus on loppumassa.

Opetus siirtyy pääkaupunkiseudulla suurilta osin konsultti- ja valmennusyrityksille. Taustalla on Uudenmaan ely-keskuksen viimeisin tarjouskilpailu, joka painotti aiempaa enemmän opetuksen hintaa.

Vuosikymmeniä alalla olleet oppilaitokset hävisivät.

"Suurin menetys on, että pitkään tehty kehitystyö on vaarassa mennä hukkaan", sanoo yksikönjohtaja Merja Vannela Axxell-monikulttuurisuuskeskuksesta. Se aloitti maahanmuuttajien opetuksen Karjaan kurssikeskuksena 1990-luvulla. Amiedun taustalla on Ami-säätiö, jonka omistavat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit.

Fakta

Koulutukseen jonotetaan pitkään

 Kotoutumisella tarkoitetaan valtion ja kuntien toimia, joiden avulla maahanmuuttaja sopeutuu yhteiskuntaan.

 Koulutus on yksi osa kotoutumista. Helsingin seudulla paikkaa jonotetaan 6–7 kuukautta.

 Vattin tuoreen raportin mukaan kotoutumissuunnitelmat nostivat maahanmuuttajien tuloja 47 prosenttia kymmenen vuoden seurantajaksolla.

Kotoutuminen on julkisin varoin kustannettua toimintaa. Viime vuonna koulutukseen käytettiin noin 52 miljoonaa euroa, josta Uudenmaan osuus oli 22 miljoonaa.

Koulutus kestää enintään 270 päivää. Kielen lisäksi opetellaan suomalaista arkea ja työelämää.

Amiedussa ja Axxellissa alkuvuonna aloittaneet opiskelijat vaihtavat oppilaitosta kesken koulutuksen. Sekä Amiedu että Axxell ovat aloittaneet yt-neuvottelut. Työn loppuminen uhkaa noin 120 opettajaa.

Ainakin kaksi yrityksistä, joille iso osa opetuksesta siirtyy, eivät noudata opetusalan työehtosopimusta. HS:n tietojen mukaan uusille työntekijöille on tarjottu nollatyösopimuksia.

"Noudatamme omaa yrityskohtaista sopimusta", kertoo Arffman Consultingin toimitusjohtaja Veikko Halonen.

Arffman ja toinen kilpailutuksessa pärjännyt valmennusyhtiö, Spring House, ovat kouluttaneet maahanmuuttajia enimmäkseen muualla Suomessa.

"Meillä on paljon liikkuvia työntekijöitä, jotka haluavat tehdä reissutyötä."

Halosen mukaan palkka on "osin opetusalan sopimuksia parempi".

Opetusalan ammattijärjestö OAJ pitää tilannetta "hyvin ikävänä".

Myös niiden toimijoiden, jotka eivät ole järjestäytyneitä, on noudatettava aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimusta. Mutta uudet yritykset luokittelevat itsensä konsulttiyhtiöiksi.

"Tilanne on ikävä niille, jotka irtisanotaan hävinneistä yrityksistä ja joille tarjotaan samaa työtä huonommilla ehdoilla ja palkalla", sanoo työmarkkina-asiamies Kirsti Hietaranta.

Kilpailutuksen järjestäneestä Uudenmaan elystä myönnetään, että muutos on tavallista rajumpi. "Tilanne on ikävä koulutuksen tarjoajille, jotka ovat investoineet ja hankkineet tiloja. Mutta voi myös olla, että palvelu kehittyy", sanoo yksikön päällikkö Merja Ekqvist.

Spring House aikoo nyt painottaa maahanmuuttajien koulutuksessa työllistymistä.

"Iso lupauksemme on, että koulutus on aidosti tuloksellista. Vähemmän luentomaista, enemmän toiminnallisen tekemisen kautta", sanoo varatoimitusjohtaja Minna Lindholm-Lähde. "Emme ole koulu", hän toteaa.

Opettajat pelkäävät myös opetuksen laadun puolesta.

"Jos peruskoulua ja lukiota kilpailutettaisiin kahden vuoden välein, millaista se olisi", kysyy Suomi toisena kielenä -opettajayhdistyksen puheenjohtaja Marja-Terttu Lounavaara.

"Suomen kieltä ei opi aloittelijana nopeasti, ei välttämättä kahdessakaan vuodessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat