Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaista ei nähdä edes ihmisenä – sokea testiryhmä kokeili maailman esteettömyyttä

Vammaisten palveluista säästetään. Kysyimme vammaisilta vaikuttajilta, onko oikeuksissa otettu takapakkia.

Kaupunki
 
Sokea testiryhmä: Ongelmat alkoivat Espoon puolella
Sokea testiryhmä: Ongelmat alkoivat Espoon puolella
HSL harkitsee ilmaislippujen poistoa sokeilta, koska joukkoliikenne on kuulemma esteetöntä. Näkövammaiset Kaisa Penttilä ja Anneli Iltanen näyttivät pyynnöstä, miten Itäkeskuksesta pääsee julkisilla Espoon keskukseen. Tällä kertaa kukaan ei tippunut metroraiteille. Toimittaja: Maija Aalto, kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas.
Leif Rosas
Anneli Iltanen (vas.) ja Kaisa Penttilä joutuivat odottelemaan Helsingin rautatieasemalla ohikulkijaa, joka voisi kertoa, miltä raiteelta lähtee juna Espoon keskukseen.
Anneli Iltanen (vas.) ja Kaisa Penttilä joutuivat odottelemaan Helsingin rautatieasemalla ohikulkijaa, joka voisi kertoa, miltä raiteelta lähtee juna Espoon keskukseen.

Tällä viikolla Eurooppa näkee, kuinka Pertti Kurikan nimipäiviltä taipuu punk. Onko tämä merkki siitä, että vammaisten ääni Suomessakin kuuluu aiempaa kovempana?

Espoon vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty arvelee, että päinvastoin. Vammaisten osallisuudessa ja oikeuksissa mennään pikemminkin taaksepäin.

Syynä ovat säästöt, jotka tekevät liikkumisesta ja itsenäisestä elämästä entistä vaikeampaa. Harrastuksia ja tapahtumia järjestetään entistä enemmän kaikille sopiviksi, mutta niihin on entistä vaikeampi päästä.

Onko näin todella? Kyllä, sanovat haastattelemamme vammaiset vaikuttajat Kaisa Penttilä, Anneli Iltanen, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Hanna Bäckström.

Liisa Takala
Hanna Bäckström asennutti parvekkeelle luiskan omalla kustannuksellaan, koska Espoon kaupungin mukaan parvekkeelle pääseminen omassa asunnossa ei ole välttämättömyys vaan harrastustoimintaa.
Hanna Bäckström asennutti parvekkeelle luiskan omalla kustannuksellaan, koska Espoon kaupungin mukaan parvekkeelle pääseminen omassa asunnossa ei ole välttämättömyys vaan harrastustoimintaa.

"Ylläpidän sivutoimisesti Oy Hanna Ab:tä", kuvailee espoolainen Hanna Bäckström.

Bäckström opiskelee toista vuotta Helsingin yliopistossa kasvintuotantotieteitä ja asuu yksin. Lihassairautensa vuoksi hän tarvitsee avustajaa ympäri vuorokauden – yksin hän ei pysty juomaan, syömään tai käymään vessassa, ei edes kääntymään yöllä kivuliaasta asennosta.

Bäckström on avustajiensa työnantaja, mikä on välillä stressaavaa. Se tarkoittaa käytännössä, että hän hoitaa kuuden ihmisen työsuhdeasioita, vaikka kaupunki maksaakin palkan.

Artikkeliin liittyvät

Jos joku avustajista sairastuu, tilanne on vaikea, koska mitään välitystä avustajille ei Espoossa enää ole. Vammaiset nuoret vinkkaavat toisilleen hyvistä tyypeistä avustajiksi, ja hädässä myös Bäckströmin perhe auttaa. Bäckströmistä asia olisi melko yksinkertaisesti järjestettävissä nykyistä paremmin.

"Tässä on kyse myös avustajan työn arvostuksesta."

Omat asiansa Bäckström sanoo saaneensa hyvään kuntoon tappelemalla lakikirja kädessä, mutta monet tuttavat joutuvat kinaamaan oikeuksistaan yksi pikkuasia kerrallaan. Esimerkiksi yksi uimahallikäynti viikossa oli viranomaisen mielestä tarpeen mutta toinen liikaa.

Bäckströmille invataksi on välttämätön kulkuväline, sillä bussilla kulkeminen on hänelle erittäin hankalaa. Aktiivista nuorta naista turhauttaa, kun hän joutuu jatkuvasti laskemaan hänelle myönnettyjä matkoja tai anomaan lisää, jotta kuljetukset riittävät opiskeluun, järjestötoimintaan, bändiharrastukseen ja kaverien tapaamiseen.

Esimerkiksi matkoja muille yliopiston kampuksille kuin Viikkiin ei alkuun haluttu ottaa huomioon ollenkaan, vaikka Bäckströmin sivuaineopinnot niitä vaativat.

Bäckström miettii, mitä anomusten täytteleminen jokaisesta arkisesta asiasta tekee vammaisille lapsille ja nuorille. Olisi halua itsenäistyä, mutta esimerkiksi sosiaalinen elämä on tehty hankalaksi.

"Meillä on nuoria, jotka ajattelevat jo kymmenvuotiaana itseään pelkkänä kulueränä. Kyllä siinä helposti tulee mieleen, että vähemmällä pääsisi, kun ei edes yrittäisi. Jäisi kotiin makaamaan ja bloggaamaan."

"Ajat ovat tiukat, ja silloin vähemmistöt kärsivät. Ymmärrän kyllä, ettei terve tajua, miksi jollain matkojen määrällä on merkitystä. Voi laskea ihan omalla kohdallaan, mitä kaikkea voisi tehdä, jos kuukaudessa saisi tehdä yhdeksän edestakaista matkaa."

katarina sällylä HS
Käsite- ja tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on käsitellyt töissään ruumiillisuutta, sukupuolta ja väkivaltaa.
Käsite- ja tekstiilitaiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen on käsitellyt töissään ruumiillisuutta, sukupuolta ja väkivaltaa.

"Vammaista ei nähdä ihmisenä vaan potilaana", sanoo nurmijärveläinen taiteilija ja järjestöaktiivi Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Tämä on hänestä tärkein syy siihen, miksi Suomi on vitkutellut YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen ratifioinnissa. Jos vammaisia katsotaan pelkästään sairaina ja hoitoa tarvitsevina, heillä ei muka tarvitse olla oikeuksia samanlaiseen elämään kuin kaikilla muilla.

Tämä asennevamma johtaa turhaan byrokratiaan. Joka pikkuasiaan pitää hakea erikseen lääkärintodistus.

Taiteilijan mukaan vammaisia kohdellaan kuin he olisivat paperinukkeja, irrallisia olentoja, jotka voi säilöä haluamaansa paikkaan.

Ajatellaan vaikka, että riittää, kun opiskelija-asuntolan pohjakerroksessa on yksi yleinen esteetön vessa. Vammainen opiskelija ei pysty sitten liikkumaan vapaasti edes omassa asunnossaan. Ja entäs sitten, kun hän alkaa seurustella toisen opiskelijan kanssa?

Wallinheimo-Heimonen tarjoaa paperinuken tilalle parempaa vertauskuvaa: paperista joulukoristeiden riviä. Niin kuin kaikki muutkin vammainen ihminen on yleensä jonkun lapsi, sisarus, vanhempi, ystävä, osa muiden ihmisten ketjua ja koko yhteiskuntaa. Päätöksiä ei voi tehdä siltä pohjalta, että saisi olla vammaisilta kiellettyjä paikkoja. Esimerkiksi ennen vaaleja monet puolueet pitivät poliittisia tilaisuuksia paikoissa, joihin pyörätuolilla ei pääse.

"Millainen häly siitä tulisikaan, jos pääsy niihin tilaisuuksiin olisi kielletty joltain muulta ryhmältä?"

Wallinheimo-Heimonen käyttää itsestään sanaa alkuperäisvammainen, koska hänellä on synnynnäinen luustonhauraus. Se on vähän sama kuin kuuluisi johonkin alkuperäiskansaan.

Jopa oikeudesta syntyä pitää taistella. Toisaalta alkuperäisvammaiset ovat niin tottuneita kaikkeen, että nimenomaan he menevät vaikka siihen vaalitilaisuuteen, vaikka sitten konttaamalla ne portaat ylös.

Wallinheimo-Heimosta huolestuttaa myös eriarvoistuminen sekä koko Suomessa että myös vammaisten kesken. Koulutetut ja hyvätuloiset kyllä pitävät puolensa vammoista riippumatta. Tuleva vammaispalvelulain muutos arveluttaa siksi, että hän uskoo sen vaikuttavan eniten kaikkein heikoimpiin.

"On kaunis ajatus tarjota kaikille samaa. Todennäköisesti siinä käy silti niin, että joku tarvitsisi enemmän ja jää ilman."

Leif Rosas
Kaisa Penttilä (oik.) ja Anneli Iltanen etsivät hissiä Espoon keskuksen asemalla. Hissistä puuttui hissin sijainnista kertova äänimerkki.
Kaisa Penttilä (oik.) ja Anneli Iltanen etsivät hissiä Espoon keskuksen asemalla. Hissistä puuttui hissin sijainnista kertova äänimerkki.

Missä täällä Espoon keskuksen asemalla on hissi? Tuolla, sanoo joku. Muut viittovat innokkaasti oikeaan suuntaan.

Neuvot eivät Anneli Iltasta ja Kaisa Penttilää auta, koska molemmat ovat sokeita. Molemmat ovat myös suivaantuneita HSL:n suunnitelmista alkaa vaatia rahaa myös näkövammaisilta matkustajilta. Niinpä he haluavat näyttää, miten esteetöntä joukkoliikenne on. Tai siis ei ole, sillä monet asiat on jätetty yhtä puolitiehen kuin hyväntahtoisten espoolaisten reittiohjeet.

Opaskoira Sepi osaa työnsä. Penttilä tuntee sekä suurimman osan reitistä että näkövammaisille avuksi suunnitellun paikannusteknologian hyvin. Juna ja metro voittavat esteettömyydessä bussit. Silti välillä näyttää hengenvaaralliselta.

Espoossa keskuksessa rouvat kävelevät aluksi melkein päin katosta, sitten kymmeniä metrejä väärään suuntaan ohi hissien. Hissiä etsimään komennettu opaskoira löytää jonkin oven, siinä lukee "vesimittari". Hissin ovi on vieressä, mutta tästä hissistä on unohtunut tai särkynyt äänimajakka, siis hisseille ohjaava merkkiääni.

Reissu sujuu silti melko hyvin ja päästään perille. Helsingissä on tänäkin keväänä näkövammainen nuori pudonnut metroasemalla vaunujen väliin ja loukkaantunut. Iltanen ja Penttiläkin ovat astuneet junanoven ja laiturin väliseen rakoseen, pudonneet metrolaiturilta ja ajaneet junalla keppi oven välissä.

Lähtölaitureista saa parhaiten tietoa kysymällä ihmisiltä. Oikeaa bussia on liki mahdotonta pysäyttää pysäkille. Onneksi ei sentään vielä tarvitse arpoa, missä lippuja myydään tai käyttää matkakortinlukijaa sokkona.

Naiset eivät usko, että vammaisten asema olisi viime aikoina heikentynyt. Ei se kyllä parantunutkaan ole, ja esteettömyydessä Helsinki on valmiiksi takapajula.

Esteettömät ratkaisut tehdään melkein toimiviksi kuuntelematta vammaisia itseään. Sitten esimerkiksi esteettömäksi rakennettu ratikka pysähtyy reitillään tasan yhdellä esteettömällä pysäkillä. Jonkin hissin äänimerkin tapaisen pikkuasian korjaaminen voi kestää vuosia. Matkustaa voi, jos on aikaa ja uskallusta sekä voimia valittaa.

"Ikään kuin vammaisella ei olisi koskaan kiire. Siis vaikka opiskelemaan, töihin, perheen luo, lasten harrastuksiin", luettelee Iltanen.

Hän kertoo esimerkin omasta elämästään yksinhuoltajana muutaman vuoden takaa. Tytärtä piti kuljettaa kesken päivän esikouluun ja takaisin. Kuljetuspalvelua ei myönnetty sokealle äidille, koska lapsi näki normaalisti. Olisi siis pitänyt kävellä päivittäin kahdeksan kilometriä apuna keppi ja kuusivuotias.

Penttilän mielestä toivoa on. Esimerkiksi Tikkurilan uudessa matkakeskuksessa Dixissä hissi on merkitty linnunlaululla ja esteettömyysratkaisut ovat muutenkin oikeasti toimivia. Penttilän työnä on tehdä näkövammaisille tarkoitettua tekniikkaa tutuksi muillekin, joten hän uskoo tietenkin tekniikan mahdollisuuksiin.

Iltasta epäilyttää vähän tämäkin. Esimerkiksi sähköisten palvelujen kehittyminen ei ole näkövammaisten kannalta vain hyväksi, koska niihin tarvitaan usein pankkitunnuksia. Niitä kaikki pankit eivät sokealle edes myönnä.

Kaikilla näkövammaisilla ei ole näiden rouvien koulutusta, osaamista, työtuloja ja rämäpäisyyttä. Naiset arvelevat, että moni jää helposti kotiin kustannusten vuoksi, jos näkövammainen joutuu tulevaisuudessa maksamaan päällekkäin sekä kuljetuspalveluiden omavastuuta että joukkoliikenteen normaaleja lippuja.

"Tällainen matka on kuin ison legolinnan kokoamista. Se vaatii paljon opettelua, aikaa, joustavuutta. Rohkeuttakin", Penttilä luettelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat