Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anneli Iltanen ja Kaisa Penttilä: "Esteettömät ratkaisut tehdään kuuntelematta vammaisia itseään"

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Kaisa Penttilä (oik.) ja Anneli Iltanen etsivät hissiä Espoon keskuksen asemalla. Hissistä puuttui hissin sijainnista kertova äänimerkki.
Kaisa Penttilä (oik.) ja Anneli Iltanen etsivät hissiä Espoon keskuksen asemalla. Hissistä puuttui hissin sijainnista kertova äänimerkki. Kuva: Leif Rosas

Missä täällä Espoon keskuksen asemalla on hissi? Tuolla, sanoo joku. Muut viittovat innokkaasti oikeaan suuntaan.

Neuvot eivät Anneli Iltasta ja Kaisa Penttilää auta, koska molemmat ovat sokeita. Molemmat ovat myös suivaantuneita HSL:n suunnitelmista alkaa vaatia rahaa myös näkövammaisilta matkustajilta. Niinpä he haluavat näyttää, miten esteetöntä joukkoliikenne on. Tai siis ei ole, sillä monet asiat on jätetty yhtä puolitiehen kuin hyväntahtoisten espoolaisten reittiohjeet.

Opaskoira Sepi osaa työnsä. Penttilä tuntee sekä suurimman osan reitistä että näkövammaisille avuksi suunnitellun paikannusteknologian hyvin. Juna ja metro voittavat esteettömyydessä bussit. Silti välillä näyttää hengenvaaralliselta.

Espoossa keskuksessa rouvat kävelevät aluksi melkein päin katosta, sitten kymmeniä metrejä väärään suuntaan ohi hissien. Hissiä etsimään komennettu opaskoira löytää jonkin oven, siinä lukee "vesimittari". Hissin ovi on vieressä, mutta tästä hissistä on unohtunut tai särkynyt äänimajakka, siis hisseille ohjaava merkkiääni.

Reissu sujuu silti melko hyvin ja päästään perille. Helsingissä on tänäkin keväänä näkövammainen nuori pudonnut metroasemalla vaunujen väliin ja loukkaantunut. Iltanen ja Penttiläkin ovat astuneet junanoven ja laiturin väliseen rakoseen, pudonneet metrolaiturilta ja ajaneet junalla keppi oven välissä.

Lähtölaitureista saa parhaiten tietoa kysymällä ihmisiltä. Oikeaa bussia on liki mahdotonta pysäyttää pysäkille. Onneksi ei sentään vielä tarvitse arpoa, missä lippuja myydään tai käyttää matkakortinlukijaa sokkona.

Naiset eivät usko, että vammaisten asema olisi viime aikoina heikentynyt. Ei se kyllä parantunutkaan ole, ja esteettömyydessä Helsinki on valmiiksi takapajula.

Esteettömät ratkaisut tehdään melkein toimiviksi kuuntelematta vammaisia itseään. Sitten esimerkiksi esteettömäksi rakennettu ratikka pysähtyy reitillään tasan yhdellä esteettömällä pysäkillä. Jonkin hissin äänimerkin tapaisen pikkuasian korjaaminen voi kestää vuosia. Matkustaa voi, jos on aikaa ja uskallusta sekä voimia valittaa.

"Ikään kuin vammaisella ei olisi koskaan kiire. Siis vaikka opiskelemaan, töihin, perheen luo, lasten harrastuksiin", luettelee Iltanen.

Hän kertoo esimerkin omasta elämästään yksinhuoltajana muutaman vuoden takaa. Tytärtä piti kuljettaa kesken päivän esikouluun ja takaisin. Kuljetuspalvelua ei myönnetty sokealle äidille, koska lapsi näki normaalisti. Olisi siis pitänyt kävellä päivittäin kahdeksan kilometriä apuna keppi ja kuusivuotias.

Penttilän mielestä toivoa on. Esimerkiksi Tikkurilan uudessa matkakeskuksessa Dixissä hissi on merkitty linnunlaululla ja esteettömyysratkaisut ovat muutenkin oikeasti toimivia. Penttilän työnä on tehdä näkövammaisille tarkoitettua tekniikkaa tutuksi muillekin, joten hän uskoo tietenkin tekniikan mahdollisuuksiin.

Iltasta epäilyttää vähän tämäkin. Esimerkiksi sähköisten palvelujen kehittyminen ei ole näkövammaisten kannalta vain hyväksi, koska niihin tarvitaan usein pankkitunnuksia. Niitä kaikki pankit eivät sokealle edes myönnä.

Kaikilla näkövammaisilla ei ole näiden rouvien koulutusta, osaamista, työtuloja ja rämäpäisyyttä. Naiset arvelevat, että moni jää helposti kotiin kustannusten vuoksi, jos näkövammainen joutuu tulevaisuudessa maksamaan päällekkäin sekä kuljetuspalveluiden omavastuuta että joukkoliikenteen normaaleja lippuja.

"Tällainen matka on kuin ison legolinnan kokoamista. Se vaatii paljon opettelua, aikaa, joustavuutta. Rohkeuttakin", Penttilä luettelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat