Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanna Bäckström: "Vähemmällä pääsisi, kun ei edes yrittäisi"

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Liisa Takala
Hanna Bäckström asennutti parvekkeelle luiskan omalla kustannuksellaan, koska Espoon kaupungin mukaan parvekkeelle pääseminen omassa asunnossa ei ole välttämättömyys vaan harrastustoimintaa.
Hanna Bäckström asennutti parvekkeelle luiskan omalla kustannuksellaan, koska Espoon kaupungin mukaan parvekkeelle pääseminen omassa asunnossa ei ole välttämättömyys vaan harrastustoimintaa. Kuva: Liisa Takala

"Ylläpidän sivutoimisesti Oy Hanna Ab:tä", kuvailee espoolainen Hanna Bäckström.

Bäckström opiskelee toista vuotta Helsingin yliopistossa kasvintuotantotieteitä ja asuu yksin. Lihassairautensa vuoksi hän tarvitsee avustajaa ympäri vuorokauden – yksin hän ei pysty juomaan, syömään tai käymään vessassa, ei edes kääntymään yöllä kivuliaasta asennosta.

Bäckström on avustajiensa työnantaja, mikä on välillä stressaavaa. Se tarkoittaa käytännössä, että hän hoitaa kuuden ihmisen työsuhdeasioita, vaikka kaupunki maksaakin palkan.

Jos joku avustajista sairastuu, tilanne on vaikea, koska mitään välitystä avustajille ei Espoossa enää ole. Vammaiset nuoret vinkkaavat toisilleen hyvistä tyypeistä avustajiksi, ja hädässä myös Bäckströmin perhe auttaa. Bäckströmistä asia olisi melko yksinkertaisesti järjestettävissä nykyistä paremmin.

"Tässä on kyse myös avustajan työn arvostuksesta."

Omat asiansa Bäckström sanoo saaneensa hyvään kuntoon tappelemalla lakikirja kädessä, mutta monet tuttavat joutuvat kinaamaan oikeuksistaan yksi pikkuasia kerrallaan. Esimerkiksi yksi uimahallikäynti viikossa oli viranomaisen mielestä tarpeen mutta toinen liikaa.

Bäckströmille invataksi on välttämätön kulkuväline, sillä bussilla kulkeminen on hänelle erittäin hankalaa. Aktiivista nuorta naista turhauttaa, kun hän joutuu jatkuvasti laskemaan hänelle myönnettyjä matkoja tai anomaan lisää, jotta kuljetukset riittävät opiskeluun, järjestötoimintaan, bändiharrastukseen ja kaverien tapaamiseen.

Esimerkiksi matkoja muille yliopiston kampuksille kuin Viikkiin ei alkuun haluttu ottaa huomioon ollenkaan, vaikka Bäckströmin sivuaineopinnot niitä vaativat.

Bäckström miettii, mitä anomusten täytteleminen jokaisesta arkisesta asiasta tekee vammaisille lapsille ja nuorille. Olisi halua itsenäistyä, mutta esimerkiksi sosiaalinen elämä on tehty hankalaksi.

"Meillä on nuoria, jotka ajattelevat jo kymmenvuotiaana itseään pelkkänä kulueränä. Kyllä siinä helposti tulee mieleen, että vähemmällä pääsisi, kun ei edes yrittäisi. Jäisi kotiin makaamaan ja bloggaamaan."

"Ajat ovat tiukat, ja silloin vähemmistöt kärsivät. Ymmärrän kyllä, ettei terve tajua, miksi jollain matkojen määrällä on merkitystä. Voi laskea ihan omalla kohdallaan, mitä kaikkea voisi tehdä, jos kuukaudessa saisi tehdä yhdeksän edestakaista matkaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat