Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki haluaa valtiolta rahaa raitiolinjaan – "Paras tapa tukea Helsinkiä"

Helsingin kärkipoliitikot vetoavat kaupungistumisen puolesta. Matti Vanhasen johtaman asuntoryhmän jäsenet vaikenivat vielä maanantaina neuvotteluistaan.

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Laura Oja
Valtion toivotaan rahoittavan esimerkiksi osan Helsinkiin ja Espooseen suunnitteilla olevasta pikaraitiotiestä. Raide-Jokeri kulkisi lähes samaa reittiä, jota nyt ajaa kaupunkilaisten Jokeriksi kutsuma runkolinja 550. Sen yksi bussivuoro oli maanantaina matkalla Helsingin Maunulasta kohti Itäkeskusta
Valtion toivotaan rahoittavan esimerkiksi osan Helsinkiin ja Espooseen suunnitteilla olevasta pikaraitiotiestä. Raide-Jokeri kulkisi lähes samaa reittiä, jota nyt ajaa kaupunkilaisten Jokeriksi kutsuma runkolinja 550. Sen yksi bussivuoro oli maanantaina matkalla Helsingin Maunulasta kohti Itäkeskusta Kuva: Laura Oja
Tatu Rauhamäki
Tatu Rauhamäki

Ainakin yhdestä asiasta ollaan Helsingin suurimmissa puolueissa yksimielisiä: hallitusneuvottelijoiden tulisi ymmärtää pääkaupungin kasvua.

Osku Pajamäki
Osku Pajamäki

Kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n kärkipoliitikoiden viesti on suunnattu maanantaina työnsä aloittaneelle hallitusneuvotteluiden asuntoryhmälle.

Keskustan Matti Vanhasen vetämän työryhmän tarkoituksena on pohtia tulevan hallituksen asuntopoliittisia linjauksia.

"Kaupungistuminen tulee jatkumaan joka tapauksessa. Se on maailmanlaajuinen trendi", sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Anni Sinnemäki
Anni Sinnemäki

"Helsinkiin suuntautuu tällä hetkellä historiallisen kova väestönkasvu. Se vaatii, että pyrimme rakentamaan 5 500 uutta asuntoa vuodessa", jatkaa Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäki.

"Suomen talouden ja työllisyyden kannalta pääkaupunkiseudun asuntorakentaminen on hirveän keskeinen asia. Tänne syntyy työpaikkoja. Siksi ihmisten pitää voida muuttaa tänne töihin", sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Keskustavetoisen ryhmän työ on herättänyt helsinkiläispäättäjissä huolta, koska keskusta on perinteisesti pyrkinyt vastustamaan väestön keskittymistä pääkaupunkiseudulle.

Asuntoryhmää johtava Vanhanen tunnetaan "hajakeskitetyn" puutarhakaupunkimallin kannattajana.

Vanhasen lisäksi asuntopoliittiseen työryhmään kuuluvat keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen Tuusulasta, kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Lopelta, Vantaan kaupunginhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Tapani Mäkinen sekä perussuomalaisten kansanedustaja Martti Mölsä Punkalaitumelta.

Asuntoryhmässä kävi maanantaina asiantuntijakuultavana kokenut selvitysmies Lauri Tarasti.

Tarasti kertoo, että työryhmä halusi muun muassa tietää, miten asuntotuotantoon saadaan lisää vauhtia ja miten kaavoitusta tehostamalla voidaan lisätä tonttitarjontaa.

Myös vuokra-asuntojen lisäysmahdollisuudet puhuttivat.

"He kyselivät paljon. Ongelma on, että rakennusyritykset satsaavat kohteisiin, jotka tuottavat eniten voittoa. Vuokra-asuntojen rakentaminen ei ole sellaista", Tarasti sanoo.

Asuntoryhmän jäsenet eivät vielä maanantaina halunneet kommentoida neuvotteluiden kulkua.

Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen mukaan hallitus voisi helpottaa edullisten vuokra-asuntojen puutetta esimerkiksi luomalla edelliseltä hallitukselta puolitiehen jääneen lyhyen korkotukimallin. Sen lisäksi valtion tukemat vuokra-asunnot pitäisi saada entistä paremmin kohdennettua niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat.

Anni Sinnemäki ja Osku Pajamäki korostavat, että pääkaupunkiseudun liikennehankkeita ja asuntorakentamista pitäisi miettiä – mal-aiesopimuksen mukaisesti – toisiinsa liittyvinä kokonaisuuksina.

Ilman kulkuyhteyksien kehittämistä asukasluvun kasvu ruuhkauttaa Helsingin – ja ilman uusia asuntoja liikennejärjestelmien luominen jää kannattamattomaksi.

"Joukkoliikennehankkeet ovat valtion paras tapa tukea Helsinkiä", Pajamäki sanoo.

Pääkaupunkiseudulle on suunnitteilla useita liikennehankkeita, joihin toivotaan valtion apua. Esimerkiksi pikaraitiotie Raide-Jokerin 280 miljoonan euron kustannusennusteesta valtion toivotaan maksavan 30 prosenttia.

Suunnitteilla oleva Raide-Jokeri kulkisi Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Otaniemeen. Pääkaupunkiseudun kuntien kaavailujen mukaan radan varrella voisi asua vuonna 2050 jopa 70 000 ihmistä enemmän kuin sen linjauksen lähellä nykyään.

 

HS-työryhmä: Susanna Kosonen, Lari Malmberg, Eeva Palojärvi,
Olli Pohjanpalo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat