Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harmaa talous nakertaa verotuloja

Helsingiltä jää saamatta vuosittain jopa 60 miljoonaa

Kaupunki
 

Harmaa talous syö Helsingin verotuloja vuosittain noin 50–60 miljoonalla eurolla, arvioi Helsingin tarkastusvirasto. Verottajan tiistaina valmistuneen raportin mukaan Helsingin Harmaan talouden torjuntaohjelma on onnistunut kuitenkin ohjaamaan kaupungin hankintoja keskimääräistä luotettavammille yrityksille.

Helsingin kaupunki on yksi suurimmista julkisten hankintojen ostajista Suomessa. Eri kuntien ja muiden julkisyhteisöjen tavara- ja palveluostot sekä niiden teettämät rakennusurakat ovat Suomessa vuodessa noin 35 miljardin euron tasolla.

Helsingin kaupungin ulkopuolisten palvelujen osto oli vuonna 2013 noin 1,6 miljardia.

Verottajan selvitys pureutui Helsingin hankintoihin vuosina 2006–2013. Selvitystä varten poimittiin noin 4 740 yrityksen joukko. Yrityksistä 32 prosenttia oli suhteellisen pieniä alle 0,4 miljoonan euron liikevaihdon yrityksiä, 32 prosenttia oli 0,4–2 miljoonan, 25 prosenttia 2–10 miljoonan ja 11 prosenttia 10–40 miljoonan euron yrityksiä.

Kaikilla yrityksillä oli ollut selvitysajankohtana jossain vaiheessa kauppaa Helsingin kanssa. Liiketoimintasuhde ei ollut kuitenkaan välttämättä jatkunut koko selvityksen ajan.

Selvitys paljasti yrityksistä muutaman kiinnostavan tiedon. Ensimmäinen oli se, että Helsingin kanssa kauppaa tarkasteluvuonna tehneet yritykset näyttivät tilinpäätöstietojen valossa olevan hieman kannattavampia ja vakavaraisempia kuin sellaiset yritykset, joilla ei ole ollut myyntiä Helsingille.

Helsingille tuotteita tai palveluita myyneiden yritysten verovelka eli maksamattomien verojen osuus oli myös alhaisempi kuin niillä yrityksillä, joiden kanssa Helsinki ei tehnyt kauppaa.

Helsingille tarkastusvuonna tuotteita tai palveluita myyneiden yritysten verovelan mediaanitaso oli alle 10 000 euroa. Muilla yrityksillä mediaanitaso oli vuonna 2013 noin 27 000 euroa.

Harmaan talouden torjuntaohjelma ei ole onnistunut kitkemään harmaata taloutta kokonaan. Kohdejoukon yrityksiin tehdyistä verotarkastuksista epäselvyyksiä löytyi kuuden prosentin kohdalla.

Kaikista Verohallinnon tekemistä verotarkastuksista harmaan talouden tarkastusten osuus on keskimäärin noin 20 prosenttia.

Helsinki julkaisi syksyllä 2014 avoimena datana kaupungin tekemät ostot vuosina 2012 ja 2013. Laskuja on satojatuhansia. Niiden yhteenlaskettu arvo on noin 4,3 miljardia euroa. Summa lähestyy Helsingin vuosibudjettia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat