Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parkkiraha pian vain muisto Helsingissä

Helsinki ohjaa pysäköintiautomaatteja käyttävät autoilijat maksamaan kortilla

Kaupunki
 
Helsingin Sanomat
Parkkimittarit eivät ota enää kolikoita tulevaisuudessa
Parkkimittarit eivät ota enää kolikoita tulevaisuudessa
Helsingin kaupunki valmistelee pysäköintimittareidensa uusimista. Tulevaisuudessa lippuautomaattiin maksetaan kolikoiden asemesta lähinnä maksukorteilla. Video toukokuulta 2015. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Parkkikolikot ovat Helsingissä turhia lähitulevaisuudessa. Helsinki on aikeissa uusia kaikki kaupungin pysäköintimittarit.

Vanhojen mittareiden mukana poistuu myös mahdollisuus maksaa pysäköintimaksu käteisellä rahalla.

Uudistus maksaa toteutuessaan arviolta 3,3 miljoonaa euroa.

Tärkein peruste automaattien uusimiselle on rakennusviraston mukaan mittarien ikä. Helsingin kuudestasadasta pysäköintiautomaatista 450 on hankittu 1990-luvulla. Ne ovat käyttöikänsä päässä.

"Näistä tulee 800 soittoa kuukaudessa. Mittarit eivät välttämättä vastaanota rahaa tai tulosta kuittia", kertoo projektipäällikkö Lauri Uski Helsingin kaupungilta nykyisten automaattien ongelmista.

Ajatus kolikottomista lippuautomaateista jakaa kaupunkilaisia. Kasper Ekholm ei haikaile kolikoiden perään.

"Itselleni on helpompaa, jos voi maksaa kortilla. Kolikoita on aika harvoin mukana", sanoo Ekholm.

"Tietysti olisi mukavaa, jos voisi käyttää molempia", sanoo puolestaan Elina Kirveskoski, joka pysäköi tiistaina Hietalahden torilla. "Olen vanhanaikainen, ja minulla on aina vähän rahaa mukana. Mutta joskus on tilanne, että niitä kolikoita ei ole."

Pysäköintimaksun maksaminen olisi uudistuksen jälkeenkin mahdollista myös luotto- tai pankkikortittomalle. Uudella mittarilla autoilija voisi käyttää ennakkoon ostettavaa prepaid-korttia tai tekstiviestiä, kertoo Uski.

Uudet mittarit tuovat autoilijan elämään helpotuksiakin.

Uuteen automaattiin syötetään maksun yhteydessä rekisteritunnus. Maksajan ei siis tarvitse viedä pysäköintilippua autonsa kojelaudalle, vaan hän voi ottaa sen mukaansa muistilapuksi.

Laitteet helpottavat myös Helsingin kaupunkia, joka saa pysäköinnistä aivan uudenlaista tietoa. Kaupunki pystyy seuraamaan tarkasti miten kaupungissa pysäköidään ja missä pysäköintipaikkoja on esimerkiksi liian vähän.

"Näemme pysäköinnin todellisen tilanteen", kuvailee Uski.

Vielä ei ole päätetty millä perusteella pysäköintipaikan hinta Helsingissä uudistuksen jälkeen määräytyisi, mutta kaupunki tahtoo porrastaa hinnoittelua. Vaihtoehtona on laskuttaa esimerkiksi ruuhkaisena aikana pysäköinnistä enemmän kuin muina aikoina.

Uudet automaatit tehostaisivat joka tapauksessa valvontaa, kun pysäköinninvalvojien ei tarvitsisi tarkistaa auto kerrallaan, löytyykö tuulilasista maksukuitti. Myös toimintahäiriöistä saataisiin tietää heti.

Tavoitteena on uusia automaatit vuoden 2016 tammikuun loppuun mennessä. Uudistuksen toteuttaja on Helsingin kaupungin Palvelut -yhtiö.

Helsingin yleisten töiden lautakunta teki päätöksen kadunvarsipysäköintiautomaattien uusimisesta tiistaina. Lautakunnan puheenjohtajana toimineen Henrik Nyholmin (vas) mukaan ratkaisu tarkoittaa digitalisaatioharppausta Helsingin pysäköinninvalvonnassa.

Yli kolmen miljoonan euron uudistuspäätöstä tehtäessä painottui Nyholmin mukaan se, että jos uusiin automaatteihin olisi tullut mahdollisuus maksaa edelleen myös kolikoilla, se olisi maksanut kaupungille hankintavaiheessa jopa 180 000 lisäeuroa ja tarkoittanut vuosittain noin 350 000 euron palvelukuluja.

"Investointi kuolettuu säästöillä alle kymmenessä vuodessa", perustelee Nyholm.

 

HS-työryhmä: Kalle Koponen, Susanna Kosonen, Kaisu Moilanen, Taina Mäkinen

Kalle Koponen HS
Hietalahdessa tiistaina pysäköintinsä maksanut Joni Nyman kelpuuttaisi kolikot myös vastedes maksuvälineiksi. Helsingin kaupunki aikoo uudistaa mittarit korteilla toimiviksi.
Hietalahdessa tiistaina pysäköintinsä maksanut Joni Nyman kelpuuttaisi kolikot myös vastedes maksuvälineiksi. Helsingin kaupunki aikoo uudistaa mittarit korteilla toimiviksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat