Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Töyrynummen ja Suutarilan koulujen yhdistäminen venyi maratonkeskusteluksi – ”tässä hypitään populistien mukana”

Kaupunki
 


Harva asia kirvoittaa helsinkiläispäättäjistä niin paljon puhetta kuin koulujen yhdistämispäätökset. Se nähtiin jälleen myöhään keskiviikkoiltana, kun kaupunginvaltuusto päätti yhdistää Töyrynummen ala-asteen ja Suutarilan ylä-asteen hallinnot.

Koulut sijaitsevat noin puolen kilometrin päässä toisistaan. Kummatkin rakennukset säilyvät koulukäytössä myös jatkossa. Töyrynummen tiloista suurin osa jää koulukäyttöön. Suutarin kohdalla nykykäyttöön jäävät kaikki koulun tilat.

Helsinki uskoo säästävänsä koulujen yhdistämisellä yhteensä noin 300.000 euroa vuosittain.

Päätös syntyi hieman ennen puolta yötä kymmenien puheenvuorojen ja kolmen asian palauttamista tai hylkäämistä koskevan äänestyksen jälkeen.

Koulujen yhdistämistä koskevaa valtuustokäsittelyä edelsi vanhempien puolelta poikkeuksellisen aktiivinen sähköpostikampanja. Päättäjät saivat alueen vanhemmilta satoja sähköposteja. Se myös näkyi keskustelussa käytettyjen puheenvuorojen määrässä ja sisällössä.

”Tässä on oppineen aika mennyt hukkaan, ei tässä ole mitään järkeä!” manasi perussuomalaisten ryhmäjohtaja Seppo Kanerva.

”Oppilaiden vanhemmat laittelevat jotain sähköposteja, niin heti valtuusto alkaa hyppiä seinille. Tässä hypitään populistien mukana”, Kanerva jatkoi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vastasi Kanervan kritiikkiin sanomalla, ettei Kanervalla ole paljoa varaa puhua populisteista, sillä hänen puolueensa puheenjohtaja Timo Soini on tehnyt jopa gradunsakin populismista.

Arhinmäki arvosteli koulujen yhdistämisprosessin valmistelua huonoksi.

”Valmistelun tason pitää olla sellainen, ettei joka valmistelun tasolla tarvitse korjailla virheitä, minun mielestäni tarvitsemme sellaisia päätösesityksiä, joihin voi luottaa.”

Myös monet muut valtuutetut arvostelivat opetusviraston valmistelua asiassa. Arvostelijat tulivat lähinnä valtuuston vasemmistosiivestä.

Esimerkiksi Sdp:n Pilvi Torsti sanoi ”olevansa pahoillaan ja häpeissään” valmisteluprosessin sekavuuden takia.

”En oikein tiedä, miten tässä pitäisi tämän prosessisekoilun jälkeen äänestää.”

Hän päätyi äänestämään koulujen yhdistymisen uuteen valmisteluun palauttamista koskevissa äänestyksissä tyhjää. Koko yhdistämisen hylkäysesitystä hän vastusti.

Punavihreän ryhmän Sirkku Ingervon mielestä keskustelu osoitti sen, että kouluverkosta olisi parempi päättää kerran valtuustokaudessa.

”Kun nämä tulevat näin tipotellen, niin lasten vanhemmat joutuvat elämään löysässä hirressä. Tämä ei tue perheiden arkea vaan päinvastoin”, Ingervo sanoi.

Opetuslautakunnan entinen puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) syytti myös yhdistämisen vastustajia ”pahemman luokan populismista”.

”Jos opetustoimessa on ylimääräistä tilaa, niin opetustoimi myös maksaa sen tilan. Se raha on silloin pois opetuksesta.”

Arhinmäen mielestä tämä on juuri osa ongelmaa. Hänen mielestään kaupungin pitäisi miettiä tiloja kokonaisuutena sen sijaan, että kaupungin kiinteistöjen kuluja tarkastellaan toimialakohtaisesti.

”Nykytilanne johtaa osaoptimointiin. Nyt säästetään opetuksen rahaa, mutta koska kouluihin [Töyrynummeen] jää tyhjää tilaa, kaupunki ei kokonaisuudessaan säästä yhtään mitään. Nyt heikennetään siis oppilaiden olosuhteita saamatta säästöjä”, Arhinmäki sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat