Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus: Joukkosurmaa valmistellut oli syyntakeeton

Yliopiston surman suunnittelijan tuomio muuttui

Kaupunki
 

Helsingin hovioikeus kumosi keskiviikkona joukkosurmaa suunnitelleen 25-vuotiaan naisen aiemmin saaman vankeusrangaistuksen. Hovioikeus jätti tuomitsematta hänet rangaistukseen syyntakeettomana.

Toinen syytetty, 25-vuotias Josef Andrei Hannu tuomittiin kolmeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi vankeuteen. Rangaistus on sama, jonka hän sai käräjäoikeudessa.

Artikkeliin liittyvät

Tuomio koskee kaksikon aietta tehdä ampuma-aseilla ja myrkkykaasulla joukkosurma Helsingin yliopistossa viime vuonna.

Hovioikeuskäsittelyn aikana syytettynä olleelle naiselle tehtiin mielentilatutkimus. Sen mukaan hän ymmärsi rikoksen tekohetkellä tekonsa merkityksen mutta hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli mielisairauden vuoksi ratkaisevasti heikentynyt.

Siksi hovioikeus jätti tuomitsematta hänet syyntakeettomana rangaistukseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausunnon mukaan nainen on tahdosta riippumattomassa hoidossa.

Nainen oli tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Syyttäjä vaati hovioikeuskäsittelyssä molempien syytettyjen rangaistusten koventamista. Syytetyt puolestaan vaativat syytteiden hylkäämistä tai rangaistusten lieventämistä.

Syytetyt vetosivat siihen, että heidän joukkosurmasuunnitelmansa oli jäsentymätön, yksilöimätön ja toteuttamiskelvoton eikä heillä ollut tarkoituksena toteuttaa sitä.

Hovioikeuden mukaan he syyllistyivät törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Kaksikon hallussa olleet välineet soveltuivat hovioikeuden mukaan joukkosurman toteuttamiseen. He olivat myös suunnitelleet yksityiskohtaisesti joukkosurman toteuttamistavan, eikä kumpikaan heistä luopunut suunnitelman toteuttamisesta ennen poliisin puuttumista asiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat