Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki rahoittaa ydinvoimaa myös jatkossa

Valtaosa Helsingin poliitikoista haluaa rahoittaa Fennovoiman ja Rosatomin hanketta

Kaupunki
 

Helsingin poliitikot haluavat sijoittaa helsinkiläisten veronmaksajien rahoja ydinvoimaan myös jatkossa.

Tämä kävi ilmi keskiviikkona, kun kaupunginvaltuusto käsitteli vihreiden valtuustoryhmän aloitetta Fennovoiman ja Rosatomin ydinvoimahankkeesta irrottautumisesta.

Helsinki omistaa hankkeesta osan Vantaan Energian kautta. Hankkeessa jatkamista kannatti 49 valtuutettua. Siitä olisi halunnut irrottautua 32 valtuutettua.

"Tästä maasta löytyy jopa Olkiluoto 3:sta ja 4:sta huonompi hanke ja se on Fennovoima", sanoi vihreiden ryhmäjohtaja Emma Kari.

Keskustelu kääntyi hyvin nopeasti periaatteelliseksi keskusteluksi ydinvoimasta.

"Ydinjäte on vaarallista kymmeniätuhansia vuosia", sanoi Thomas Wallgren (sd). "Vaikka jätettä kuinka käsitellään, niin aina on mahdollisuus, että tulee hullut tai väärät ihmiset planeetalle, ottavat ydinjätteen esille ja tekevät sillä vaarallisia asioita."

Vihreiden aloite keräsi myös populismisyytteitä.

"Täysin populistinen ja tyhmä aloite", sanoi perussuomalaisten ryhmää johtava Seppo Kanerva.

Populistin viittaa vihreiden ylle levittivät epäsuorasti myös Sdp:n ja kokoomuksen ryhmäjohtajat Osku Pajamäki (sd) ja Lasse Männistö (kok). Pajamäki sanoi, että Helsingin omistamien yhtiöiden omistajaohjausta pitäisi käsitellä valtuuston sijaan kaupunginhallituksen konsernijaostossa.

Männistö huomautti, että Helsinki on Vantaan Energiassa vähemmistöosakas, eikä voi käyttää yhtiössä "omistajan ääntä".

Vantaan Energian omistusosuus Fennovoiman miljardihankkeesta oli viime syyskuussa 5 prosenttia eli noin 50 miljoonaa euroa. Helsinki omistaa Vantaan Energiasta 40 prosenttia, joten Helsingin osuus koko hankkeesta on laskennallisesti 2 prosenttia ja 20 miljoonaa euroa.

Rosatomin kanssa sovitun aikataulun mukaan voimala tuottaa sähköä vuonna 2024.

OIKAISU 22.5.2015: Jutussa väitetään virheellisesti hankkeen hinta-arvion olevan miljardi euroa. Todellisuudessa se on 4-6 miljardia. Se kasvattaa Vantaan Energian laskennallisen omistusosuuden hankkeesta 200-300 miljoonaan euroon ja Helsingin osuuden 80-120 miljoonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat