Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarjouskahvia, unelmia ja runoja: Ihana Helsinki -kaupunkifestivaali alkaa tänään

Riitta Lassander haluaa tänään alkavan Ihana Helsinki -tapahtuman yhdistävän keskustan toimijoita

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Riitta Lassander ei halua Helsingin keskustan näivettyvän vain työssäkäyntialueeksi.
Riitta Lassander ei halua Helsingin keskustan näivettyvän vain työssäkäyntialueeksi. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kun Riitta Lassander puhuu, kuulostaa siltä kuin hän kertoisi satua.

Se johtuu sekä hänen äänestään että siitä, mitä hän sanoo. Esimerkiksi, kun Lassander selittää, mistä hänet tunnistaa haastattelutapaamisessa, hän ei sano: minulla on musta takki. Sen sijaan hän sanoo: minä olen hyvin pieni.

Lassander on keskeinen henkilö tänään alkavan Ihana Helsinki -tapahtuman taustalla. Hän on toiminnanjohtajana Helsinki City Markkinointi ry:ssä (HCM), joka Ihana Helsingin ohella on vastuussa esimerkiksi Helsingin joulukadusta.

"Ihana Helsingin taustalla on ajatus keskusta-alueen toimijoiden yhteistyöstä", Lassander sanoo.

"Halusimme kuitenkin luoda jotain muuta kuin täysin kaupallisen tapahtuman. Toiveena on, että ihmiset eivät tulisi keskustaan vain halpojen hintojen perässä, vaan ihan oikeasti viihtymään."

Ihana Helsinki järjestetään nyt neljättä kertaa.

Torstaista sunnuntaihin Helsingin keskustan liikkeissä ja ravintoloissa on tarjouksia. Perjantaina vietetään Kauppojen yötä, jolloin liikkeet ovat auki kello 23:een asti.

Ihana Helsinkiin kuuluu myös kukka-asetelmia, nuorten taidetta, musiikkia ja lasten ohjelmaa. Annantalossa keskitytään unelmointiin: esillä on nuorten unelmiin liittyvä näyttely ja taitelija Piia Rossi n installaatio, jossa ihmisten unelmia on kirjottu kuvioiksi kankaalle.

Nahkapusakassaan, pantterihuivissaan ja huulet särmän punaisina Riitta Lassander, 63, ei näytä sadunkertojalta.

Hän sanoo innostuneensa kaupunkikulttuurista työnsä myötä ja harrastaa Helsingin kulttuuritapahtumia myös vapaa-ajallaan.

Viime viikolla Lassander kävi Arabian kyläjuhlilla, ja tutuiksi ovat tulleet myös Kumpulan ja Käpylän kyläkemut.

Lassander kertoo nauttivansa turistina kotikaupungissa -retkeilystä, jonka aikana ihastellaan Helsingin arkkitehtuuria ja katsotaan kaupunkia kuin oltaisiin siellä ensimmäistä kertaa.

"Kauhukuva olisi sellainen Helsingin keskusta, jossa ihmiset käyvät vain töissä, ja illalla kadut autioituvat. Yhdysvalloista löytyy tästä jo paljon esimerkkejä: keskustat näivettyvät ja muuttuvat toimistotyöläisten paikoiksi."

Hänen mielestään Ihana Helsinki -tapahtuma, jossa kaupanteko yhdistetään kulttuuriin, on luonteva tapa elävöittää keskustaa. "Kaupunki, kaupanteko ja kulttuuri kuuluvat yhteen", Lassander sanoo.

"Historian alkuhämäristä kaupungit ovat olleet keskeisiä nimenomaan kaupanteon kannalta, ja kulttuuri on syntynyt kaupankäynnin ympärille."

Lassander päätyi Helsinki City Markkinointi ry:n toiminnanjohtajaksi oltuaan vuosia sen hallituksen puheenjohtaja.

Hallitusaikoina syntyi myös idea Ihana Helsinki -tapahtumasta.

Hän sanoo kaipaavansa keskustaan lisää yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä.

"Helsinki oli pitkään Suomen ainut kaupunki, jossa ei ollut keskustan markkinoinnin toiminnanjohtajaa. Suuretkaan keskustan toimijat eivät yksin pysty ihmeisiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat