Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa kiilasi digi­opetuksen kärki­kaupungiksi – 20 000 koululaista opiskelee tabletin avulla

Vantaa ponkaisi kärkeen murroksessa, joka on edessä koko Suomessa: tabletit eivät ole leluja vaan opiskeluvälineitä

Kaupunki
 
Ruususta aukeaa vihje - Näin Mikkolan oppilaat suunnistavat tabletilla
Ruususta aukeaa vihje - Näin Mikkolan oppilaat suunnistavat tabletilla
Vantaan kouluissa tableteista on kovaa vauhtia tulossa yhtä yleisiä kuin koulukirjoista. Niiden kanssa ei tarvitse istua pulpetissa vaan voi vaikka suunnistaa. Näin se toimii. Toimittaja: Katja Kuokkanen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara. Video julkaistu toukokuussa 2015.

Äkkiseltään punainen ruusu näyttää värityskirjasta revityltä sivulta. Mikkolan koulun eteisen seinään teipattu kuva on kuitenkin laajennettua todellisuutta.

Se on yksi tableteilla eli taulutietokoneilla tehtävän suunnistuksen rasteista. Kun vantaalainen Leevi Kontiainen, 9, sinnikkäästi osoittaa ruusua tabletilla, näytölle ponnahtaa kysymys.

Vantaa puolestaan on ponkaissut pääkaupunkiseudun kaupungeista kärkeen tablettien käytössä opetuksessa.

Vuodenvaihteesta asti käytännössä jokaiselle Vantaan peruskoulujen noin 20 000 oppilaalle on ollut antaa käyttöön tabletti.

Mitä Vantaa nyt edellä, samaa tekevät varsin pian myös koko Suomen koululaiset.

Vuoden kuluttua syksyllä koulujen opetussuunnitelmat uudistuvat. Silloin tabletteja tai kannettavia tietokoneita on määrä käyttää yhä enemmän.

"Olemme todellisen murroksen äärellä. Uusi opetussuunnitelma perustuu siihen, että oppimisympäristö voi olla verkon välityksellä toisella puolella maapalloa. Eikä aina istuta luokassa", kuvaa Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Kärkiasema perustuu myös siihen, että Vantaan peruskouluihin, lukioihin ja ammattiopistolle on saatu langaton verkko.

Espookin on saanut liki kaikki koulut vuodenvaihteessa uusittuun langattomaan verkkoon. Tablettien hankintaa Espooossa sen sijaan vielä harkitaan.

Artikkeliin liittyvät

Suuri syy on raha. Jos jokainen noin 30 000 peruskoululaisesta saisi käyttöönsä laitteen, Espoolle syntyisi vuodessa 3–6 miljoonan euron lasku. Haarukka johtuu laitteiden hintaeroista.

"Meillä mennään vielä rauhallisesti kokeilujen ja opettajien koulutuksen kautta. Mutta meillä tai koko suomalaisessa koulutusjärjestelmässä ei kestä kauan, ennen kuin siirrytään sähköiseen oppimateriaaliin", arvioi Espoon vs. opetustoimen johtaja Harri Rinta-aho.

Helsingissä ei ole vielä suurta nytkähdystä. Suunta on kohti mobiiliteknologiaa. Helsinki saattaa kallistua enemmän kevyisiin kannettaviin tietokoneisiin kuin tabletteihin.

Kannettavia koneita on nyt noin 3 500 ja tabletteja 1 700.

Selvitys laitevalinnoista ja sähköisistä oppimateriaaleista alkaa syksyllä.

"Kyse ei ole vain tableteista vaan siitä, mikä on paras laiteympäristö. Tämä on iso asia, koska oppilaita on moninkertaisesti Vantaaseen tai Espooseen nähden", pohtii Helsingin mediakeskuksen johtaja Liisa Lind.

Opetuskäytössä tabletti ei ole pelkkä pelikone. Kun Mikkolan ja Vantaan muiden koulujen oppilaat syksyllä palaavat kouluun, tällaista voi olla tiedossa.

Tablettisuunnistukseen voi yhdistää biologian visan. Englannintunnilla voi saada ääntämisapua painamalla nappia. Leijona karjuu videoklipillä.

Vantaalla opettajien ei ole tarvinnut solahtaa uuteen rooliin kylmiltään. On ollut koulutusta, ja syksyllä sitä on luvassa lisää.

Joka viidennestä Vantaan opettajasta on määrä tulla niin taitavia, että he pystyvät auttamaan muitakin. Myös osa oppilaista saa kouluttautua.

Vantaan opettajien avuksi on tänä vuonna tullut Helsingin yliopisto. Yliopiston leikillisen ja pelillisen oppimisen keskus viritti kaupungin kanssa ensimmäisen kokeiluprojektin.

Tietojenkäsittelyn ja opettajankoulutuksen opiskelijat ovat ideoineet luokissa, miten tabletteja voi oikeasti käyttää.

Mikkolassa opettajaopiskelija Riitta Latvasto on innostanut toisen luokan opettajaa Miia Holmilaa tablettikokeiluissa.

Suunnistamisessa toimii ilmaissovellus Aurasma.

"Kun vain kuulee jostain, että jokin sovellus on olemassa, se on yleensä helppo ottaa käyttöön", Latvasto sanoo.

Helppoa on, todistavat oppilaat. Nytkin on katsottu Googlesta, mihin mennään retkelle.

"Ja katsottiin hinta, että rahat riittävät", täsmentää Niilo Grönholm, 9. Retkikohteeksi valikoitui Silja Jokisen, 9, mukaan sisäleikkipuisto Hoplop.

Ensi syksynä Holmilan luokkaan tulevat uudet ykkösluokkalaiset. He opettelevat lukemista.

"Jokaisella on tabletti, jolla voi edetä omaan tahtiin. Moni osaa jo kirjoittaa tabletilla, vaikkei osaisi lukea", Holmila kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat