Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaisten matkaedut säilynevät Helsingin seudun julkisessa liikenteessä

Lastenvaunujen kanssa saanee matkustaa ilmaiseksi pääkaupunkiseudulla

Kaupunki
 
Leif Rosas
Näkovammaiset Kaisa Penttilä ja Anneli Iltanen matkasivat junalla Espoon keskukseen toukokuun alussa. Opaskoira Sepi torkkui.
Näkovammaiset Kaisa Penttilä ja Anneli Iltanen matkasivat junalla Espoon keskukseen toukokuun alussa. Opaskoira Sepi torkkui. Kuva: Leif Rosas

Näkövammaisten, pyörätuolilla liikkuvien ja muiden erityisryhmien matkaedut eli alennetut lipunhinnat ovat näillä näkymin säilymässä Helsingin seudun julkisessa liikenteessä, sillä Helsingin kaupunginhallituksen ja Espoon kaupunginhallituksen konsernijaoston enemmistöt ovat säilyttämisen kannalla.

Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirjo Kuusela on varovaisella tavalla tyytyväinen.

"Hienoa, jos tullaan hinnassa vastaan, mutta edelleenkin esteettömyyden parantamisessa on runsaasti töitä. Alennukset ovat perusteltuja niin kauan kuin on pysäkkejä ja asemia, joista kaikki matkustajat eivät pääse kyytiin", Kuusela sanoo.

Kaupunkien lausunnot tarkoittavat todennäköisesti myös sitä, että lastenvaunujen kanssa pääsee matkustamaan ilmaiseksi myös tulevaisuudessa.

Lopullisesti asian ratkaisee Helsingin seudun liikenteen (HSL) hallitus kesäkuussa.

Myös HSL:n muissa jäsenkunnissa Kirkkonummella, Sipoossa ja Keravalla on alennuslippujen kannattajia. Kokoomuksen edustajat eri kunnissa ovat äänestäneet HSL:n esityksen puolesta, mutta kokoomuksella on HSL:n 13-henkisessä hallituksessa vain viisi edustajaa.

HSL olisi säilyttänyt ilmaismatkat vain niissä busseissa, joissa lipun leimaaminen ei ole mahdollista muualla kuin kuljettajan vieressä.

Lapsiperheiden suosimassa kahvilassa Helsingin keskustassa ilmaismatkojen todennäköinen jatko otetaan ilolla vastaan.

"Usein tapahtuu niin, että pääsen lasten kanssa vasta kolmanteen tai neljänteen bussiin, koska bussin keskiosa on täynnä. Kun joutuu odottelemaan pysäkillä, alennukset tuntuvat perustelluilta", sanoo 3- ja 1-vuotiaitten lasten äiti Anne Olkkola.

Jukka Kumela
Pyörätuolilla liikkunut mies ylitti Mannerheimintietä vuonna 1975.
Pyörätuolilla liikkunut mies ylitti Mannerheimintietä vuonna 1975.

Vaunukansan ilmaismatkat ovat alkujaan perustuneet turvallisuuteen, koska keskiovista saapunut aikuinen on joutunut jättämään vaunut yksin maksaakseen matkansa kuljettajalle.

Jos alennuksista päätetään, ne tarkoittavat HSL:n budjetissa noin 3,2 miljoonan euron lipputulomenetyksiä. Esimerkiksi opiskelija-alennukset muodostavat vuodessa noin 27 miljoonan erän HSL:n noin 300 miljoonan euron kaikista lipputuloista.

Helsingin seudun liikenteen toimitusjohtajan Suvi Rihtniemen mukaan HSL:n esityksen taustalla ei ole ollut suoranainen säästötavoite, vaikka näin esitystä on laajalti tulkittu.

"Pyrkimyksenä on ollut selkeyttää lippujärjestelmää ennen kuin alueella siirrytään uuteen kaarimalliin vuonna 2017."

HSL on jo pitkään yrittänyt siirtää sosiaalipoliittiset ratkaisut kuntien harkintaan, koska nykyjärjestely pakottaa joukkoliikenteen järjestäjän seuraamaan eri erityisryhmien lainsäädännön uudistuksia.

"Meillä ei ole sellaista asiantuntemusta. Meidän mielestämme kunnat tai Kela olisivat oikeita tahoja pohtimaan etuisuuksien kokonaisuutta. Kela ottaa vastuun toimeentulotuen perusosasta vuonna 2017", sanoo HSL:n matkustajapalveluista vastaava johtaja Pirkko Lento.

HSL:n alennuslipuilla ei myöskään voida tukea vähävaraisia ihmisiä, vaikka tällaisia esityksiä on tullut.

Lippujärjestelmä ei taivu yksilökohtaiseen harkintaan.

Pääkaupunkiseudun kunnissa nämä pyrkimykset eivät ole herättäneet vastakaikua.

OIKAISU 22.5.2015: Jutussa on nimivirhe. Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja on Pirkko Kuusela, ei Pirjo Kuusela.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat