Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin yliopisto luopuu ihmisoikeusloukkauksista syytetyn vartiointiyrityksen palveluista

Vanhaa yritystä epäillään ihmisoikeusloukkauksista Länsirannalla

Kaupunki
 

Helsingin yliopisto lopettaa vartiointipalvelujen oston monikansalliselta G4S-yritykseltä. Yliopisto vaihtaa palveluja myyvän yrityksen kesäkuun alussa. Kilpailutuksen voitti Turvatiimi.

Osa yliopiston työntekijöistä on vaatinut palvelujen ostamisen lopettamista, koska G4S:n on väitetty tehneen ihmisoikeusloukkauksia miehitetyllä palestiinalaisalueella sekä israelilaisissa vankiloissa ja kuulustelukeskuksissa. Asian nostivat esille professori Teivo Teivainen ja dosentti Syksy Räsänen.

Yliopiston toimitilajohtaja Anna-Maija Lukkari kertoo, että G4S osallistui vartiointipalvelujen kilpailutukseen.

Yrityksiä vertailtiin Lukkarin mukaan myös eettisistä näkökulmista, mutta väitetyt ihmisoikeusloukkaukset eivät kuitenkaan ratkaisseet kilpailutuksen voittajaa. Lukkarin mukaan Turvatiimin tarjous oli kokonaistaloudellisesti edullisin.

Vetoomuksen allekirjoitti myös Helsingin yliopiston suurin akateeminen ammattijärjestö. Vaatimukseen yhtyi opiskelijoiden Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY.

HYY perusteli kantaansa tutkimuskeskus Whoprofitsin ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston raporteilla. Niiden mukaan G4S toimittaa laitteita ja palveluja Israelin vankilajärjestelmälle sekä siirtokunnille Länsirannalla. Muun muassa YK ja EU ovat tuominneet siirtokunnat laittomiksi.

Yhtiön Suomen-toimintojen toimitusjohtaja Tauno Maksniemi on kiistänyt, että G4S syyllistyisi vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin Länsirannalla.

G4S-yhteistyön lopettamisesta kertoi professori Teivainen blogissaan torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat