Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratkaistaanko koulujen kohtalo opetuksen vai äänekkäiden vanhempien ehdoilla?

Helsingin on pohdittava, millä perusteella se koulujaan yhdistää

Kaupunki
 
Joonas Laitinen
Marja Väänänen HS
Käpylän yhteiskoulu lakkautettiin vuonna 1977.
Käpylän yhteiskoulu lakkautettiin vuonna 1977. Kuva: Marja Väänänen HS

Helsingin kouluja koskeva päätöksenteko on suurissa kouluissa peruskoulunsa rämpineen vinkkelistä erikoista puuhaa.

Kaupunginvaltuusto päätti myöhään keskiviikkoiltana yhdistää Töyrynummen ala-asteen ja Suutarilan ylä-asteen hallinnot ensi vuoden elokuusta alkaen. Kouluilla on jatkossa yhteinen rehtori ja muu hallinto. Koulutilat jatkuvat pääosin nykykäytössään.

Sivullinen voisi kuvitella, ettei aiheeseen liity suurempia intohimoja, mutta totuus on toinen.

Koulujen yhdistämishanke herätti valtuustossa puhetulvan osittain siksi, että alueen vanhemmat lähettivät poliitikoille runsaasti viestejä, joissa vastustettiin koulujen yhdistämistä.

Kaupungin asukkaiden aktiivisuus on päätöksenteon kannalta toivottavaa. Opetuslautakunnan ja kaupunginhallituksen käsittelyssä asia ei kuohuttanut poliitikoita tai vanhempia.

Kysymys kuuluukin: miksi aihe kärjistyi juuri nyt?

Syy löytyy kaupunginhallituksen kokouksesta 4. toukokuuta.

Kaupunginhallitus kannatti tuolloin yksimielisesti Töyrynummen ja Suutarilan yhdistämistä. Samalla se jätti kuitenkin äänestyksen jälkeen yhdistämättä Tapanilan ala-asteen koulun ja Hiidenkiven peruskoulut.

Koulut ovat tapauksina samankaltaisia: ne eivät ole Helsingin maaliskuussa käyttöön ottamien tavoitteiden mukaisesti yhtenäisiä ensimmäisestä luokasta yhdeksänteen luokkaan saakka.

Vanhempien perusteltu kysymys olikin, miksi näin toimittiin.

"Töyrynummen ja Suutarilan vanhemmat saivat sitten viestin, että syynä on se, ettei teiltä ole tullut vastustavaa palautetta. Tämän jälkeen sitä on tullut", sanoo opetuslautakuntaa johtava Minerva Krohn (vihr).

Vastaava tilanne nähtiin myös viime syyskuussa, jolloin Helsingin kaupunginhallitus päätti, ettei Käpylän peruskoulua ja yhtenäiskoulua yhdistetä hallinnollisesti. Samaan aikaan Soinisten koulu ja Pukinmäen peruskoulu päätettiin kuitenkin yhdistää.

Helsingin opetusviraston mukaan Käpylän ja Tapanilan alueiden koulujen yhdistymistä on pyöritelty jo yli kymmenen vuoden ajan, mutta alueen vanhempien vastustuksen takia kouluissa ei ole merkittäviä muutoksia tapahtunut.

Sen sijaan esimerkiksi Kannelmäessä, Jakomäessä, Pukinmäessä, Malmilla ja Vuosaaressa koulujen yhdistämiset ovat sujuneet mukinoitta.

Tilanne saattaa kertoa siitä, että Käpylän ja Tapanilan alueiden koulujen yhdistämisaikeet ovat huonommin perusteltuja kuin vaikka Jakomäessä ja Malmilla.

Vähemmän imarteleva vaihtoehto Helsingin poliitikkojen kannalta on se, etteivät poliitikot ole uskaltaneet tehdä kärkkäästi etujaan valvovien alueiden kannalta ikäviä päätöksiä.

"Toivon, että pystymme linjaamaan valtuustossa, miten kehitämme kouluverkkoamme ja teemme sen kaikkia asukkaita, oppilaita, vanhempia ja kouluja samalla tavalla kohdellen. Emme voi muuttaa linjauksiamme heti, jos joltain alueelta tulee paljon palautetta", Krohn sanoo.

Helsingin suomenkielinen peruskouluverkko on harventunut kymmenessä vuodessa 100 koulusta hieman yli 90 kouluun.

Koulujen yhdistämissuunnitelmien taustalla on pyrkimys saada aikaan säästöjä.

Helsingin koulut ovat kaupungin tuottavuustavoitteen takia tiukoilla, sillä kaupungin lapsimäärä kasvaa, mutta koulutukseen käytettävän rahan määrä ei kasva samaa tahtia.

"Tuottavuus paranisi nimenomaan tekemällä näitä hallinnollisia yhdistymisiä, jotta rahaa jäisi opetukselle. Nyt on pysytty pienemmissä kouluissa, mutta leikattu palvelua. Esimerkiksi tänä vuonna leikattiin koulunkäyntiavustajista puoli miljoonaa, sehän ei paranna tuottavuutta vaan heikentää sitä", Krohn sanoo.

Krohn ymmärtää, että vanhemmat suhtautuvat koulujen yhdistämisiin ja lakkauttamisiin suurella tunteella. Hän toivoisi keskusteluun kuitenkin hieman perspektiiviä.

"Jossain maaseudun kyläkouluissa seuraava koulu saattaa olla 12 kilometrin päässä. Täällä se seuraava koulu on puolen kilometrin tai kilometrin päässä."

Korjaus 22.5.: Poistettu väärä tieto, ettei Töyrynummen ala-asteella ja Suutarilan yläasteella olisi rinnakkaisluokkia kaikilla luokka-asteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat