Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvanpelastaja kertoo vihdoin, mitä Kaivopuistossa todella tapahtui tiistaina

Hätätilanteessa harvoin ehtii miettiä, mitä tapahtuu. Faiz Ullah Chisty hyppäsi heti veteen.

Kaupunki
 
Kaivopuiston vauvanpelastaja lähti töihin suoraan merestä
Kaivopuiston vauvanpelastaja lähti töihin suoraan merestä
Helsingin kaupungin pelastuslaitos lähettää kiitokset Faiz Chistylle esimerkillisestä toiminnasta – miten Chisty reagoi? Toimittaja Noona Bäckgren, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

”Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Olin vedessä varmaan alle minuutin”, kertoo Faiz Ullah Chisty.

Bangladeshilainen Chisty, 34, seisoo Eirassa sijaitsevassa pizzeriassaan ja kertaa tiistai-iltapäivän tapahtumia. Chisty onnistui pelastamaan merestä vauvan, joka putosi veteen vaunujensa mukana Kaivopuiston rannassa lähellä Cafe Caruselia.

Chisty oli vaimonsa kanssa kävelyllä tuulisena päivänä, kun he huomasivat pariskunnan ja näiden lastenvaunut, joita lokit häiriköivät.

Terhi Liimu HS
Faiz Ullah Chisty pelasti tiistaina Kaivopuistossa mereen pudonneen vauvan. Seuraavana päivänä hän sai kuulla vauvan vanhemmilta, että kaikki on hyvin.
Faiz Ullah Chisty pelasti tiistaina Kaivopuistossa mereen pudonneen vauvan. Seuraavana päivänä hän sai kuulla vauvan vanhemmilta, että kaikki on hyvin.

”Istahdimme juttelemaan, ja pariskunta vaunuineen oli aivan selkäni takana. Yhtäkkiä vaimoni alkoi huutaa. Hän oli huomannut, että lastenvaunut olivat alkaneet luisua kovaa vauhtia kohti merta”, Chisty kertaa.

Hän sanoo, ettei aluksi nähnyt mitä tapahtui. Silti Chisty ymmärsi vaistomaisesti, että vauvalle oli tapahtunut jotain.

”En ehtinyt ajatella hetkeäkään, vaan hyppäsin saman tien perään”, Chisty muistelee.

Vauvan äiti hyppäsi mereen vain hetkeä myöhemmin ja yritti estää vauvaa putoamasta vaunuista aallokkoon.

”Mutta vauva oli ehtinyt pudota vaunuista, ja näin, kuinka hän alkoi vajota. Onneksi vauvan iho oli vaalea, joten erotin hänet vedestä.”

Chisty sai vauvasta otteen, ja yhdessä vaimonsa sekä lapsen äidin ja isän kanssa hän onnistui saamaan vauvan rannalle.

”Onneksi vauva itki, kun nostimme sen vedestä. Se oli hyvä merkki”, Chisty kertoo.

Fakta

Tajuttoman ensiapu

 Yritä herättää tajutonta henkilöä.

 Soita hätänumeroon 112. Noudata hätäkeskuksen ohjeita.

 Avaa hengitystie. Hengittääkö autettava normaalisti?

 Jos kyllä, käännä henkilö kylkiasentoon. Tarkkaile hengitystä, kunnes ammattiauttajat saapuvat.

 Jos autettava ei hengitä, aloita paineluelvytys, jossa vuorotellaan 30 painalluksen ja 2 puhalluksen välillä. Jatka, kunnes autettava herää tai hengittää normaalisti, ammattiauttajat antavat luvan lopettaa tai voimasi loppuvat.

Lähde: Punainenristi.fi

”Sen jälkeen kaikki tapahtui nopeasti. Ambulanssi saapui paikalle, ja minä jäin hetkeksi vain istumaan paikalleni sˇokissa. Sitten lähdin vaihtamaan vaatteet ja tulin töihin.”

HS tavoitti vauvan isän torstaina. Isä kertoo, että vauva voi hyvin.
”Vauva jokelteli jo ambulanssissa. Vietimme yhden yön lastenklinikalla seurannassa, mutta se oli lähinnä varotoimenpide.” Hän haluaa esiintyä haastattelussa nimettömänä.

Mies kertoo mereen joutuneen vauvan olevan alle kuusi kuukautta vanha. Kyseisessä iässä lapsilla on vielä sukellusrefleksi, joka estää veden pääsyn hengitysteihin.

Hätätilanteessa toimiessaan ei ehdi ajatella, ja stressi ja helpotus purkautuvat vasta myöhemmin. Näin kuvailee lauttasaarelainen partiolainen Ansa Helomaa.

Viime syksynä partioleirillä johtajana ollut Helomaa pelasti 19 partioleiriläistä turvaan myrskyn silmästä yhdessä kollegoittensa kanssa. (HS 16.12.2014). ”Minulle purkaus tuli tapahtuman päivän illalla ja seuraavana aamuna”, kertoo Helomaa.

Tapaus on ennen kaikkea muuttanut suhtautumista omaan itseen, sanoo Helomaa.

”Luotan itseeni enemmän. Nyt tiedän sen, että pystyn toimimaan hätätilanteissa. Olen valmiina, jos jotain sattuukin.”

Taisto Hakala Helsingin kaupungin pelastuslaitokselta huomauttaa, että sivulliset tekevät usein merkittävää pelastustyötä, mutta läheskään kaikki tapaukset eivät päädy otsikoihin.

Toisaalta esimerkiksi kaupungeissa ollaan hänen mielestään joskus liiankin varovaisia ja varautuneita esimerkiksi päihtyneiden auttamisessa.
”Maalaisjärjellä pärjää usein, vaikkei olisikaan käynyt ensiapukurssia.”

Monet maallikoiden tekemistä sankariteoista, kuten tämä tapaus (HS 5. 3. 2015), ovat olleet ihmisten vedestä tai jäistä pelastamisia.
Monet maallikoiden tekemistä sankariteoista, kuten tämä tapaus (HS 5. 3. 2015), ovat olleet ihmisten vedestä tai jäistä pelastamisia.

Noona Bäckgren HS
Susanna Kosonen HS
Eira

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat