Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Evira: Espoon hevosenraato luvallisesti hävitetty

Uusi asetus kieltää ensi vuonna biohajoavan jätteen sijoittamisen kaatopaikalle

Kaupunki
 
Espoolaisella kaatopaikalla kuvattu kuollut hevonen herätti keskustelua Facebookissa. Ruutukaappaus on Aki Ruostepuron sivulta.
Espoolaisella kaatopaikalla kuvattu kuollut hevonen herätti keskustelua Facebookissa. Ruutukaappaus on Aki Ruostepuron sivulta.

Kaatopaikka on karu, mutta asianmukainen loppusijoituspaikka hevoselle.

Facebook-sivustolla on tällä viikolla jaettu kuvaa hevosenraadosta Espoon Ämmässuon kaatopaikalla. Kuvan Facebookiin ladannut mies piti kaatopaikalle hevosen jättämistä "moraalittomana". Hän ja muut kommentoijat pitivät kuvaa osoituksena vähäisestä arvostuksesta eläintä kohtana.

Ämmässuolta kerrotaan, että heillä on tällä hetkellä velvollisuus vastaanottaa isoja eläintenraatoja, kuten hirven-, peuran- tai hevosenraatoja.

"On ihan järkevää, että tämmöinen paikka on. Esimerkiksi poliisi voi toimittaa liikenneonnettomuuksista hirvenraadon tänne. Pääkaupunkiseudulla ei ole muuta paikkaa", kertoo ympäristöpäällikkö Juha Uuksulainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

Uuksulainen huomauttaa, että raadot peitetään saman päivän aikana. Kuvattua hevosta ei ollut vielä ehditty laittaa monttuun, jossa se olisi peitetty.

HSY:n Uuksulainen pohtii itsekin, miksi hevoskuva herätti niin paljon järkytystä.

"Josko se johtuisi siitä, että kuolema on siivottu silmistämme pois. Kaupunkilaisille voi olla järkytys nähdä kuoleman lopputulos eli raato, koska yleensä eläin vain katoaa jonnekin."

Evirasta vahvistetaan Ämmässuon olevan luvallinen paikka hevosenraadolle.

"Ei se välttämättä tunnu hyvältä, mutta sallittua se on", kertoo Eviran ylitarkastaja Taina Heimonen-Kauppi.

Pääkaupunkiseudulla muut vaihtoehdot ovat vähissä. Hevosen hautaaminen on sallittua tietyin edellytyksin, mutta Helsingin seudulla asuinalueen ympäristösäädökset tulevat luultavasti vastaan, sanoo Heimonen-Kauppi.

"Jos on käytössä metsätila tai muu iso tila, niin varmaan hautaaminen onnistuu. Mutta ei rivitalon takapihalla."

Hautaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa, joten pääkaupunkiseudulla voi auttaa, jos tuntee jonkun tilallisen. Satunnaiselle, tyhjän näköiselle metsäpalstalle tai tien varteen raatoa ei voi haudata tai jättää.

Jotkut teurastamot ottavat vastaan hevosia, jos niitä ei ole lääkitty kielletyillä aineilla.

Lisäksi esimerkiksi Honkajoella on käsittelylaitos, jonne kuolleita hevosia voi viedä. Jotkut eläinten hautausmaat tai krematoriot ottavat vastaan hevosenraatoja. Nämä laitokset eivät kuitenkaan aina sijaitse kovin lähellä pääkaupunkiseutua.

Oli Ämmässuolle hevosen vieminen moraalisesti oikein tai ei, raatojen vastaanotto loppuu siellä ensi vuonna. Silloin tulee voimaan uusi asetus, joka kieltää biohajoavan jätteen sijoittamisen kaatopaikalle.

Ensi vuodesta alkaen pääkaupunkiseutulaisella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin haudata hevosensa tai kuljettaa se Helsingin seudun ulkopuolelle loppusijoitukseen.

Suomen hevostietokeskuksen toiminnanjohtaja Minna-Liisa Heiskanen arvelee hautaamisen olevan yleisin loppuratkaisu Suomen hevosille.

Hän kertoo joutuneensa itse viemään joskus hevosen kaatopaikalle.

"Ankeaa se on. Mutta joskus ei ole vaihtoehtoja."

Susanna Kosonen HS
Ämmässuo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat