Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaiset 7.-luokkalaiset ohjasivat robottikäsiä ja värivaloja

Yritys opettaa kouluissa, jotta koodaus tulisi tutuksi nuorille

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Viivi Kankaanpää keksii parinsa kanssa ratkaisun Järvenperän koulun koodaustunnilla ensimmäisenä.
Viivi Kankaanpää keksii parinsa kanssa ratkaisun Järvenperän koulun koodaustunnilla ensimmäisenä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Viivi Kankaanpää hymyilee voitonriemuisena. Hän on juuri kaverinsa kanssa saanut ensimmäisenä suoritettua vaikean tehtävän. Lämpötila päivittyy suoraan mittarista verkkosivulle – ilman eri komentoa päivittää sivua.

"Olen minä ennenkin jotain pientä tehnyt", Kankaanpää sanoo vaatimattomasti.

Fakta

Ohjelmointi tulee kouluihin 2016

 Ohjelmointi alkaa peruskouluissa vuoden 2016 syksyllä.

 Omaa oppiainettaan ohjelmoinnista ei ole tulossa, vaan sitä on tarkoitus opettaa muiden aineiden yhteydessä.

 Koulujen välillä on suuria eroja siinä, miten muutokseen on varauduttu. Turun yliopiston keväällä toteuttama laaja selvitys kertoi, että opettajien taidot tietotekniikassa ovat heikot verrattuna moneen muuhun ammattiryhmään.

 Keskimäärin opettajat pärjäävät taidoissa suunnilleen yhtä hyvin kuin yläkouluikäiset oppilaansa, toisella asteella oppilaat kiilaavat jo ohi.

Meneillään on viimeinen kolmesta aamupäivästä, joina tavalliset 7. luokan oppitunnit on Järvenperän koulussa Espoossa korvattu it-alan yhtiön Espotelin vetämillä koodaustunneilla.

Eturivissä Joel Ahlstedt ja Nooa Jermilä tuskailevat hetken kauemmin saman ohjelmointitehtävän kanssa. Seuraavaksi he yrittävät saada värivaloa tottelemaan koodia. Haastavaa on, koululaiset kuvailevat.

"Mutta on tämä vaihtelua normaaliin kouluelämään", sanoo Ahlstedt.

Vieraat kouluilla eivät ole uusi asia. Järvenperän koulukin etsii toisinaan asiantuntijoita koulun seinien ulkopuolelta.

Ei ole myöskään poikkeuksellista, että asialla on nimenomaan tietotekniikkaan keskittynyt yritys. Niistä moni myös opettaa tulevia sukupolvia. Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi ohjelmistotalo Reaktorin lapsille suunnatut koodikoulut ovat olleet erittäin suosittuja.

Espotel on lähtenyt liikkeelle isosti. Kokonaisia kursseja vedetään useissa kouluissa eri puolilla Suomea, ilmaiseksi.

Opettaja, tai oikeastaan Espotelin teknologiajohtaja, Jaakko Ala-Paavola sanoo, että kouluttamaan on ajanut havainto, jonka hän on tehnyt rekrytoidessaan uusia työntekijöitä. Monilla on kummallisen kapea käsitys ohjelmoinnista. Ihmiset eivät Ala-Paavolan mukaan tunnu aina ymmärtävän, missä tietokoneita on ja mihin ne kykenevät.

"Kyse ei ole vain joistain hieroglyfeistä ruudulla, vaan oikeista muutoksista ympäröivässä maailmassa", sanoo Ala-Paavola.

Muutamassa tunnissa ohjelmoinnissa ei ehditä kovin pitkälle. Siksi Ala-Paavola haluaa, että oppilaat kokeilevat asioita, joiden tulokset he voivat nähdä. Luokassa on robottikäsiä, värivaloja ja pieniä tuulettimia, jotka pitää opettaa tottelemaan lämpömittaria.

Espotel rakentaa sulautettuja järjestelmiä, siis niin sanottua esineiden internetiä. Espoon lisäksi yhtiö vetää tänä keväänä kursseja kouluilla Jyväskylässä, Tampereella ja Oulussa.

Kurssit suunnitellaan niin, että ne sopivat kaikille. Tehtäviä varten pystytetään oma verkko erilleen koulun verkosta. Samalla kouluille lahjoitetaan yksinkertaisia raspberry pi -koneita.

Ala-Paavolalle opettaminen on tutumpaa yliopistotasolla, mutta nuorten kanssa pätee hänestä sama periaate kuin aikuistenkin.

"Pitää osoittaa, kuinka hyödyllistä tämän oppiminen voi olla. Ja hauskaa myös."

Maija Aalto HS
Järvenperä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat