Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

50-vuotias Kehä III kasvoi aikuiseksi – aiemmin susirajan symbolilla ajettiin kännissä turvavöittä

Kehä III täyttää 50 vuotta. Maaseudun rajalla kaahattiin takavuosina kännissä. Nyt sen varrella kulutetaan ja golfataan.

Kaupunki
 
Lomalle Kehä III:lle - onko susirajalla mitään nähtävää?
Lomalle Kehä III:lle - onko susirajalla mitään nähtävää?
Betonihalleja, jättikauppoja ja asvalttia silmänkantamattomiin. Onko Kehä III:lla oikeasti mitään nähtävää? HSTV lähti helsinkiläisten turistioppaiden kanssa etsimään, mitä mukavaa metropolin ja maakuntien henkiseltä rajalta voisi löytää. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Esa Syväkuru HS, leikkaus: Kristiina Marttinen HS, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Metropolin valtasuoni, etelän ja maaseudun raja, synonyymi ruuhkille ja stressille.

Jos asvaltti osaisi ajatella, se yllättyisi, miten paljon merkityksiä yhteen tiehen on ladattu.

Fakta

Kehä III:llä ajaa noin 65 000 autoa päivässä

 Helsingin ohikulkutien suunnittelu alkoi vuoden 1950 kesäkuussa.

 Keskeisin osuus Länsisalmesta Muuralaan valmistui loppuvuodesta 1965.

 Kaikki kolme kehätietä saivat nykyiset nimensä vuoden 1972 kesäkuussa. Asiasta päätti Helsingin seudun tieneuvottelukunta.

 Kehä III:n pituus on noin 48 kilometriä.

 Nyt tiellä on meneillään kolmivaiheinen remontti, joka maksaa arviolta 300 miljoonaa euroa.

 Tien ruuhkaisin kohta on Tuusulanväylän ja Hämeenlinnanväylän välissä. Siinä ajaa noin 60 000–70 000 autoa päivässä.

 Kehä I on silti isompi. Sen keskivaiheilla ajaa päivittäin satatuhatta autoa.

Nyt tiellä on synttärivuosi. Paljon onnea 50-vuotiaalle Kehä III:lle!

Juhlasankari näkyy ja kuuluu kauas. Automyyjä Risto Tiihosen pitää kävellä meluisan tien reunasta sivummalle, jos hän haluaa puhua matkapuhelimeen. Tiihonen kauppaa vaihtoautoja Autovalkamassa, joka sijaitsee aivan Kehän kupeessa Espoon itäreunassa.

"Meluun tottuu. Monet asiakkaat tosin kyselevät, että eikö se häiritse. Ääni pienenee aina kun nastarenkaat vaihdetaan pois."

Takavuosina harva uskoi, että "Helsingin ohitustiestä" kasvaisi nykyinen järkäle.

"1970-luvulla pitivät hulluna ajatusta, että Kalliosta lähdetään tekemään autokauppoja tänne asti", Tiihonen myhäilee.

Ei enää. Kehästä kasvoi suuren tavaran basaari: autoliikkeitä ja ammemyymälöitä.

On vaikea laskea, milloin kehätielle pitäisi kantaa synttärikakku. Historian kirjaamisessa on aukkoja, sillä Kehää pidettiin vähäpätöisenä hankkeena verrattuna moottoriteihin.

"Jos jokin päivämäärä pitäisi valita, sanoisin 30. 11. 1965", arvioi Kehästä teosta koostava tietokirjailija Jussi Iltanen.

Tuolloin oli valmis väli Länsisalmi–Muurala.

Toisaalta reitillä on ollut trafiikkia jo keskiajalla. Hevoset kiskoivat kärryjä Turun ja Viipurin välillä. Postia, ruokaa ja aseita.

Reitille muodostui pätkiä, joita paikallisväki käytti poikittaisliikenteeseen. Pätkistä alkoi kasaantua osiensa summa. Viimeistään sotien jälkeen tuli tarve yhdistää ne autotieksi.

"Tämä helpotti ajamista älyttömän paljon, jos ajattelee vaihtoehtoa: isot rekat saapuivat Turusta Munkkiniemeen – miten siitä ajat kaupungin halki?" pohtii konsultti Martti Piltz tieliikenteen erikoismuseo Mobiliasta.

Maalaiskuntalaisia jännitti. Tietä rakensivat työsiirtolan rattijuopot, joiden pelättiin rötöstelevän joutoajalla. Enemmän olisi pitänyt pelätä virkamiehiä.

"1960-luvun kaavoitus oli sitä, että 'vedetään tähän'. Ei paljon kierretty talojen pihapiirejä", Piltz jatkaa.

Nuoren Kehän uhmaikä oli vaarallinen. Autojen myynti vapautui 1960-luvun alussa, mutta liikenneturvallisuus oli rempallaan. Kuoppaisilla sorateillä körötelleet suomalaiset painoivat pedaalin pohjaan tulituoreella asvaltilla.

"Se oli hurjaa peliä, tolkutonta koheltamista."

Ajettiin kännissä täysiä risteyksiin ilman turvavöitä.

"Onnettomuuksien seuraukset olivat pahoja, kun ei ollut mitään turvavarusteita."

Kukaan ei tunnu muistavan, milloin ja miksi Kehästä kasvoi susiraja – symboli metropolin ja maaseudun rajalle.

Jos siis ollaan Vantaan Ikeassa, ollaan maaseudulla. Reeta Keisala raahaa liikkeen pihassa uutta kaappia autoon. Keisala työskentelee liikunnanohjaajana Vierumäellä.

Hän tunnistaa vieraat, jotka tulevat rajan eteläpuolelta.

"Näkee, että on kiirettä ja hektistä elämää", Keisala sanoo.

"Ei osata ottaa lunkisti", vitsailee puoliso Tatu Peltonen.

Heille Kehä näyttäytyy kulutusympäristönä, jolla pysytellessä välttää Helsingin ruuhkat. On kauppakeskus Jumbo ja isot urheiluvälinekaupat, pariskunta luettelee.

Jos tämä on rajalinja, se on varsin turvallinen sellainen.

Kehä on oikeasti puolikaari. Aluksi se oli nimeltään ohikulkutie.

Konsultti Piltz tulkitsee, että suomalaiset hakivat mallia Euroopan sisämaan kaupungeista, joissa tie konkreettisesti kiertää koko kehän.

Sana on ruotsiksi ja englanniksi ring – eli kuulostaa kansainväliseltä. Käydään siis Ringside Golfissa Espoossa. Siellä meilahtelainen Keijo Tulokas treenaa chippilyöntiään.

"Välillä Kehän liikenne ei kulje hyvin, mutta se on normaalia. Kaikki on optimointia. Lisäkaistat olisivat kivoja, mutta kannattavatko investoinnit."

Golfaajan toivomia lisäkaistoja tehdään parhaillaan itään. Kehää korjataan Itä-Vantaalla ja Pakkalassa. Liikennevalot korvataan eritasoliittymillä.

On tehty täyskäännös, sillä takavuosina kansa vaati valoja kuolonkolarien ehkäisemiseksi.

Tietöitä ja isoja kauppoja. Tätäkö se kaikki lopulta on?

Kehä kätkee ympärilleen kauneutta, jos uskaltaa kurkistaa betonivallien taakse. Esimerkiksi Vantaankoski on pieni keidas kalastuspaikkoineen. Kosken kuohu peittää liikenteen melun.

Liikenneviraston projektipäällikkö Antti Kosken mieleen on jäänyt vuosi 2009. Tuolloin sukeltajat siirsivät koskesta turvaan harvinaisia vuollejokisimpukoita, kun viereen rakennettiin uusi silta.

Tien seuraava korjausprojekti on jonossa, jos vain rahoitus selviäisi.

"Kehätie on ikiliikkuja", konsultti Piltz tuumaa.

Se on siis aina ollut olemassa – eikä se ole ikinä valmis.

 

Jutussa on käytetty apuna tietokirjailija Jussi Iltasen artikkelia teoksesta "Helsingin pitäjä 2015".

Heikki Kotilainen HS
Tämä temppu ei onnistuisi enää tai olisi äärimmäisen vaarallinen. Suunnistajat ylittivät Kehä III:n Espoossa vuoden 1984 lokakuussa.
Tämä temppu ei onnistuisi enää tai olisi äärimmäisen vaarallinen. Suunnistajat ylittivät Kehä III:n Espoossa vuoden 1984 lokakuussa.
Esa Syväkuru HS
Vierumäkeläiset Reeta Keisala ja Tatu Peltonen kävivät Vantaan Ikeassa. Keisalan mukaan olisi "ihan mahdotonta" ajaa Helsingin keskustaan, jossa liikenne on toista luokkaa.
Vierumäkeläiset Reeta Keisala ja Tatu Peltonen kävivät Vantaan Ikeassa. Keisalan mukaan olisi "ihan mahdotonta" ajaa Helsingin keskustaan, jossa liikenne on toista luokkaa.
Kaius Hedenström
Kehän alkuperäisissä kylteissä ei lukenut sanaa "Kehä", se oli ohikulkutie itään tai länteen. Ilmaisumuoto sekoitti maakuntakuskien suuntavaiston. Kuva on vuodelta 1969.
Kehän alkuperäisissä kylteissä ei lukenut sanaa "Kehä", se oli ohikulkutie itään tai länteen. Ilmaisumuoto sekoitti maakuntakuskien suuntavaiston. Kuva on vuodelta 1969.
Esa Syväkuru HS
Automyyjä Risto Tiihonen ei pidää Kehää ruuhkaisena. "Talvet vietän Thaimaassa. Siellä nelikaistaiset tietkin ovat tukossa. Tämä on pientä."
Automyyjä Risto Tiihonen ei pidää Kehää ruuhkaisena. "Talvet vietän Thaimaassa. Siellä nelikaistaiset tietkin ovat tukossa. Tämä on pientä."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat