Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Kulutuksen malli opitaan perheeltä

Kaupunki
 

Lapsuudessaan paljon aikaa ostoskeskuksessa viettäneestä lapsesta saattaa tulla kulutuskeskeinen aikuinen, arvelee sosiologian professori ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska. Perhe kun on merkittävin sosiaalistaja kulutusvalinnoissa.

"Siihen vaikuttaa myös se, onko ostaminen iso juttu vanhemmille ja kuinka paljon siitä puhutaan. Toisaalta lapset myös turtuvat tavarapaljouteen ja mainontaan."

Viihteen tuominen kauppakeskuksiin ei ole uusi asia, Wilska huomauttaa. Kauppakeskukset alkoivat kiinnittää huomiota viihdetarjontaan 2000-luvun puolivälissä, mutta suuri yleisö ei ollut siihen vielä valmis.

Nyt lapsiperheiden palvelussa ja viihdetarjonnassa on Wilskan mukaan meneillään uusi ryntäys. Ja nyt ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, sillä kaikki muukin viihteellistyy.

Tutkijat puhuvat disneysaatiosta eli siitä, kuinka asioita paketoidaan viihteeksi. Yksi tapa on yhdistää toisistaan erillisiä toimintoja yhteen, kuten leikkiautot ja maidon ostaminen.

"Yhä vähemmän lapselle riittää vain ostoskärryissä istuminen. Lapsia pitää huvittaa, mutta niin pitää myös aikuisia", Wilska sanoo. Kauppakeskus on siis leikkipaikka myös aikuiselle.

"Ostaminen nähdään yhä enemmän elämyksen hakemisena."

Viihteellistyminen näyttäisi johtavan siihen, että vaaditaan enemmän viihdettä. Toisaalta tylsyyttä kestääkseen ihmisellä pitäisi välillä olla tylsää.

Kauppakeskuksissa toivotaan, että leikkijöistä kasvaisi aikuisina uusia uskollisia vakioasiakkaita, Kivilahti arvelee. Vakioasiakkaat ovat vähittäiskaupan mahdollisesti tärkein asiakasryhmä, sillä joidenkin kyselyiden mukaan he tuovat kauppaan eniten rahaa.

Kulutusvalintoja tehdään nimenomaan tunteella, Wilska huomauttaa. Tunnesiteen luominen yhteen kauppakeskukseen on kuitenkin vaikeaa.

"Kaikkea on tarjolla niin paljon, ja ostoskanavat muuttuvat koko ajan. Eivät lapset luo tunnesidettä leluihinkaan, jos niitä on liikaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat