Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammainen Tiina Ratilainen on Naisten kympin konkari: "Minulla on energiaa ja ulkonäköä"

Tiina Ratilainen ja noin 16 000 muuta naista voittivat itsensä tänä vuonna

Kaupunki
 
Petri Salmén HS
Tiina Ratilainen (keskellä) on mukana naisten kympissä jo kolmatta kertaa. Tukijoukkoina Kirsi Ranta (vas.) ja Christina Salmén (oik.). Mukana myös Krista Manninen (Kirsin takana vasemmalla).
Tiina Ratilainen (keskellä) on mukana naisten kympissä jo kolmatta kertaa. Tukijoukkoina Kirsi Ranta (vas.) ja Christina Salmén (oik.). Mukana myös Krista Manninen (Kirsin takana vasemmalla). Kuva: Petri Salmén HS

"Aion voittaa", suunnittelee Tiina Ratilainen, 24, hetkeä ennen Naisten kympin lähtöä sunnuntai-iltapäivänä.

Suunnitelma on loistava, sillä Naisten kympillä kukin osallistuja on perinteisesti kilpaillut vain itseään vastaan. Ratilainen tämän toki tietääkin, sillä nuori kehitysvammainen nainen on osallistumassa tyttöjen ja naisten perinteiseen liikuntatapahtumaan jo kolmatta kertaa.

Yksin hän ei sitä tee. Töölön kisahallin takana verryttelee pilvisessä säässä noin 16 000 naista, suuri osa punaisissa paidoissaan.

Nopeimmat juoksijat ampaisevat jo matkaan. Ratilainen jää vielä jumppaamaan hetkeksi.

Kädet taipuvat oikeaan asentoon ihan itsestään, lantion liikettä vähän harjoitellaan yhdessä sisaren eli Krista Mannisen kanssa.

Niin kuin monilla muillakin juoksijoilla, Ratilaisellakin on koottuna lenkkiä varten hyvä porukka, siis sisaret ja kummit. Tai kuten hän itse sanoo: pomot.

Käveleminen on kuulemma kivaa, eikä matkan pituus hirvitä. "Minulla on energiaa ja ulkonäköä", Ratilainen kertoo.

Lisäksi lenkkiä varten on treenattu yhdessä siskon kanssa kuntosalilla ja sauvakävelyillä.

Sydänkään ei vaivaa, sillä se on leikattu jo lapsena. Tämäkin sopii teemaan, sillä Naisten kympillä keskityttiin tänä vuonna erityisesti sydänterveyden edistämiseen Sydänliiton Punainen-kampanjan avulla.

"Sitten minä harrastan oopperaa ja balettia ja pidän kaikenlaisesta musiikista", Ratilainen sanoo.

Sisko täsmentää, että siis näiden kolmen kuuntelemisesta ja katselemisesta.

Tämän vuoden esiintyjät eli Pauli Hanhiniemi & Hehkumo ja Kasmir kiinnostavat myös.

Ratilainen kertoo vielä, että hän käy töissä koulun keittiössä ja harjoittelee asumista itsenäisesti. Pian on edessä muutto ensimmäiseen ihan omaan kotiin. Sitä ennen nuori nainen pääsee kesälomalle.

Lenkki sujuu hyvin. Ihan koko kymmenen kilometrin matkaa Töölönlahdella, Mäntymäellä ja Alppipuistossa naiset eivät tosin kävele.

"Pientä kesäväsymystä oli tällä kertaa, niin että tehtiin vain neljän kilometrin lenkki. Mutta loppukiri oli huima. Viimeiset sata metriä juostiin niin, että oksat pois", Krista Manninen sanoo.

Maija Aalto HS
Taka-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat