Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakeskus Itis maksoi puoli miljoonaa jättimäisestä leikkipaikasta

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Petra ja Patrik Metsälä odottavat Itiksen uuden leikkitilan avautumista. "Esikoinen jää pian kesälomalle. Mietin, mitä ihmettä teemme, kun tulee sadepäivä. Onneksi voimme tulla tänne", Petra Metsälä sanoo.
Petra ja Patrik Metsälä odottavat Itiksen uuden leikkitilan avautumista. "Esikoinen jää pian kesälomalle. Mietin, mitä ihmettä teemme, kun tulee sadepäivä. Onneksi voimme tulla tänne", Petra Metsälä sanoo. Kuva: Rio Gandara HS

Itäkeskus. Voisiko kaksivuotias kestää kauppareissun ilman liikkuvaa leikkijunaa tai Muumi-ohjelmia?

Varmasti voisi, mutta yhä harvemmin hänen täytyy, sillä kauppakeskuksissa kehitetään jatkuvasti yhä uusia keinoja lasten viihdyttämiseksi.

Pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa on pallomeriä, liukumäkiä ja kosketusnäytöllisiä peliseiniä.

Viihdettä tarvitaan, jotta saadaan asiakkaita, sanovat asiantuntijat. Leikkipaikka on myös mainosta kauppakeskukselle, kertoo Kids Factoryn toimitusjohtaja Teemu Koho. Kids Factory vastaa Suomen suurimpien kauppakeskusten lasten palveluista ja on toteuttanut noin 300 neliömetrin leikkitilan kauppakeskus Itikseen Helsingissä.

Janne ja Paavo Pantsar piipahtivat Helsingin Forumissa.
Janne ja Paavo Pantsar piipahtivat Helsingin Forumissa.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen kauppakeskuksen omistama leikkipaikka. Kesäkuussa avautuvan maksullisen leikkipaikan hinnan arvioidaan nousevan noin 0,6 miljoonaan euroon.

"Kauppakeskuksista on tulossa sisällöntuottajia", Koho sanoo.

Tämä tarkoittaa myös lasten vanhemmille suunnattuja palveluita, kuten imetysnurkkauksia tai lapsiparkkeja.

Kun kauppakeskus tarjoaa muutamalla eurolla mahdollisuuden jättää lapsi hoitoon tunniksi, käyttää lapsen vanhempi tuona aikana Kohon mukaan keskimäärin noin sata euroa rahaa kauppakeskuksen liikkeisiin.

Siksi lapsiparkkitoiminta kannattaa, vaikka se ei varsinaisesti tuottaisi.

Kahden lapsen äiti Petra Metsälä hörppää pahvimukista kahvia ja vilkuilee puolitoistavuotiaan Patrik Metsälän perään. Parivaljakko on tullut pitämään sadetta kauppakeskus Itikseen.

"Jos olisi ollut kaunista, olisimme menneet Lohikäärmepuistoon. Aamulla katsoin, että ihan kamala ilma. Päätimme tulla tänne", sanoo Vuosaaressa asuva perheenäiti.

Hän ihmettelee leikkipaikan rauhallisuutta ennen lounasaikaa. "Yleensä tämä on sadepäivinä tähän aikaan jo ihan täynnä."

Kauppakeskuksille lapsiperheiden viihtyminen on elintärkeää, sillä kaiken saisi tarvittaessa hankittua verkkokaupoista. Lapsiperheet ovat suuri ja rahaa tuova asiakasryhmä.

Olle Stenius istahti Forumissa kaksostyttöjen Lykke ja Edda Steniuksen kanssa.
Olle Stenius istahti Forumissa kaksostyttöjen Lykke ja Edda Steniuksen kanssa.

Kauppakeskusten tavoitteena on pidentää perheiden kauppakeskuksessa viettämää aikaa, sanoo asiaa tutkinut Arhi Kivilahti. Näin perhe myös jättää todennäköisesti suuremman summan rahaa kauppojen kassaan.

Kolmen lapsen äiti Karoliina Palomaa nyökyttelee päätään ja heijaa samalla vaunuissa nukkuvaa Noah -vauvaa. Rahaa kuluu kauppakeskuksessa aina, ainakin vähän, Palomaa myöntää. Hän on tullut Itikseen tapaamaan ystäväänsä. Samalla Emmanuel Ogunrombi, 5, pääsee pelaamaan peliseinälle.

"Jossain vaiheessa lapsille tulee kuitenkin nälkä. Jos on vähemmän rahaa, niin välttelen tarkoituksella tänne tulemista."

Kaupallisen ympäristön vaikutukset lapseen mietityttävät Palomaata. "En haluaisi, että lapset tottuvat olemaan vain täällä. En usko, että tekninen ja liian virikkeellinen ympäristö edistää luovuutta ja mielikuvitusta."

Itiksessä viikoittain käyvää Petra Metsälää ei huoleta Patrik Metsälän tulevaisuus kuluttajana.

"Me emme vietä vapaapäiviä perheenä täällä juuri koskaan, vaan viikonloppuisin teemme jotain muuta. Mieheni ei oikein viihdy kauppakeskuksissa, eikä kyllä esikoinenkaan. Hän menee mieluummin pihalle leikkimään kavereiden kanssa."

Karoliina Palomaan vauva Noah Solomon heräsi päiväuniltaan Itiksen leikkipaikalla. Isoveli Emmanuel Ogunrombi, 5, leikki ilmapallolla.
Karoliina Palomaan vauva Noah Solomon heräsi päiväuniltaan Itiksen leikkipaikalla. Isoveli Emmanuel Ogunrombi, 5, leikki ilmapallolla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat