Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki ostaa metsästysmaita Östersundomista

Läheinen Natura-alue hankaloittaa uuden kaupunginosan rakentamista

Kaupunki
 

Helsinki aikoo maksaa 2,8 miljoonaa euroa Östersundomissa sijaitsevista Västerfants- ja Söderfants-nimisistä kiinteistöistä.

Maakaupoilla kaupunki ohittaa rajapyykin: kahden maatilkun hankinta keskeltä Östersundomia kasvattaa omistukset puoleen alueen maista.

Helsinki saa kaupassa kolmetoista hehtaaria maata, jota on käytetty metsästykseen ja peltomaaksi. Ostoalueella on voimassa metsästysvuokrasopimus vuoden 2025 loppuun. Nelisen hehtaaria kiinteistöistä on vuokrattu pelloiksi jouluaattoon 2025.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupan maanantaina. Sen jälkeen Helsinki omistaa alueesta 1 475 hehtaaria.

Metsästys jatkunee alueella vielä hyvän tovin, sillä Helsingillä on melkoisia vaikeuksia Östersundomin rakentamisessa.

Uudenmaan ely-keskus totesi huhtikuussa, että kymmenientuhansien ihmisten asuttaminen Östersundomiin on vakava uhka sekä Natura 2000 -alueelle että joukolle suojeltuja lintulajeja.

"Kyse ei ole lähellekään uhanalaisista lintulajeista. Pyytä metsästetään. Kehrääjiä on Suomessa vähiten, ja niitäkin on 4 000 paria. Meidän pitää löytää tähän ratkaisu", sanoo Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Uuden kaupunginosan rakentaminen pysyy asialistalla, vaikka kaupunkia uhkaa vuosien prosessi EU-tuomioistuimissa.

Yksi mahdollisuus olisi etsiä korvaavia Natura-alueita. Uusia asuintaloja ei ole tulossa Natura-alueille vaan niiden viereen.

Kaupungilla on jo kiinni Östersundomin maissa noin 120 miljoonaa euroa. Tuleva pattitilanne ei ole Rauhamäen mukaan syy lakata ostamasta maata.

"Olin eduskunnassa töissä 2000-luvun vaihteessa, kun Natura-lakia tehtiin. Silloin perusteltiin hyvin vahvasti, ettei Natura estä yhteiskunnalle tärkeiden alueiden rakentamista. Nyt todellisuus näyttää olevan jotain ihan muuta."

Jos Östersundomin rakentaminen alkaisi toteutua ennen vuotta 2025, nykyisten metsästysmaiden vuokrasopimuksessa on Rauhamäen mukaan ehto, että maat voi ottaa käyttöön ennen sitä. Nykytiedoin ehtoa ei välttämättä tarvitse käyttää.

Katja Kuokkanen HS
Östersundom

Reijo Koskinen Lehtikuva
Urho Kekkonen (oik.) ampui hirven Östersundomissa vuonna 1964.
Urho Kekkonen (oik.) ampui hirven Östersundomissa vuonna 1964.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat