Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

PKN-basisti pyrkii ehdolle kuntavaaleihin

Sami Helle on toiminut keskustan aktiivina yli kymmenen vuotta

Kaupunki
 
Sami Helle
Sami Helle

Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeen basisti Sami Helle (kesk) pyrkii ehdolle kuntavaaleihin 2017, kaksi vammaisten asiaa edistävää yhdistystä kertoi tiistaina. Jos helsinkiläinen Helle valitaan kaupunginvaltuustoon, Suomi saa tiettävästi ensimmäisen kehitysvammaisen kunnallispoliitikon.

Lyhty ry ja Syn Erga ry selvityttivät Helteen vaalikelpoisuutta sen jälkeen, kun muun muassa kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) ei osannut antaa vastausta kysymykseen Helteen vaalikelpoisuudesta.

Sami Helle mietti ehdokkaaksi asettumistaan kuntavaaleihin 2017 Ajankohtaisen Kakkosen järjestämässä kehitysvammaisten illassa. Helle kysyi, voiko hän asettua ehdolle, vaikka hän on edunvalvonnan piirissä, mutta ei saanut varmaa vastausta.

Yhdistykset selvityttivät asiaa lakiasiantoimiston avulla. Selvityksen mukaan edunvalvonnassa oleminen ole este ehdokkuudelle missään vaaleissa.

Oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen vahvisti Helsingin Sanomille, että edunvalvonnan piirissä oleva voi asettua ehdolle vaaleissa.

"Vain vajaavaltaisuus eli holhouksen alaisuus on este, mutta sellaisia henkilöitä on Suomessa hyvin vähän", Jääskeläinen sanoo. Hänen mukaansa oikeusministeriö ei ole selvittänyt saati tilastoinut vammaisten ehdokkuutta Suomessa käydyissä vaaleissa.

Ehdokkaaksi asettuminen eduskunta- ja EU-vaaleissa vaatii Suomen kansalaisuutta. Kuntavaaleihin voi asettua ehdokkaaksi, vaikka ei ole Suomen kansalainen.

Lyhty ry:n ja Syn Erga ry:n mukaan Suomessa ei ole tiettävästi toiminut poliittisissa luottamustoimissa yhtäkään kehitysvammaista. Kehitysvammaisia on Suomessa erilaisten määritelmien mukaan noin 40 000.

Yhdistysten mukaan Sami Helle on toiminut keskustan riveissä aktiivina jo yli kymmenen vuotta.

"Vammaisten tulisi hakeutua kunnallisvaaleihin, jotta saadaan kuntiin valtuutettuja, jotka tietää miten asiat tulisi järjestää. Haluan kuitenkin muistuttaa, että vammaiset tietävät paljon muistakin asioista kuin vammaisuudesta. Toivon, että seuraaviin vaaleihin osallistuu enemmän vammaisia ehdokkaita", Helle sanoo yhdistysten tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat