Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin kentän puolesta voimakas kannanotto

Yhdistys: Lentokenttä on Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde

Kaupunki
 
HS
Malmin lentokentän kohtalo jakaa mielipiteitä. Kuva vuodelta 1950.
Malmin lentokentän kohtalo jakaa mielipiteitä. Kuva vuodelta 1950. Kuva: HS

Purku-uhan alla Helsingissä olevat Malmin lentokenttä ja Lauttasaaren vesitorni saavat tunnustusta kulttuuriperintöä vaalivalta Europa Nostra Finland -yhdistykseltä. Sen mielestä Malmin lentokenttä on Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde.

Malmin lentokenttä jakaa vahvasti mielipiteitä: osa vaatii kentän säilyttämistä lentokäytössä, toiset taas vapauttaisivat alueen asuntorakentamiseen. Europa Nostra Finlandin mielestä Malmin lentokentän tulisi pysyä jatkossakin lentokenttänä.

"Kohde on elävää kulttuuriperintöä, kuten esimerkiksi Vanha Rauma", perustelee Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja, arkkitehti Tapani Mustonen.

Malmin lentokenttä on siinä mielessä Vanhaa Raumaa rajatumpi kulttuuriperintökohde, että se on ainakin toistaiseksi päivittäisessä lentokäytössä. Tämä ei kuitenkaan Mustosen mukaan tarkoita sitä, että lentokentällä olisi arvoa vain ilmailuharrastajille.

"Lentäjät puolustavat toki [Malmin lentokenttää]. Uskoisin kuitenkin, että niin tekevät myös ihmiset, jotka ymmärtävät moninaisemman kulttuuriperinnön eteen."

Helsinki suunnittelee Malmin lentokentän paikalle noin 25 000 asukkaan asuinaluetta.

Suomen hallitus päätti viime keväänä, että Finavia vetäytyy kentältä, jotta asuntojen rakentaminen on mahdollista aloittaa viimeistään 2020-luvun alussa. Poliittinen vääntö on kuitenkin jatkunut sen jälkeen.

Malmin kentälle voisivat joidenkin mielestä sopia sekä lentokoneet että uudet asuintalot. Tämä saattaisi tosin vaatia toisen kiitotien poistamista.

Europa Nostra Finland lähtee Mustosen mukaan siitä, ettei Malmilla pitäisi tehdä mitään muutoksia.

"Kentän ympäristössä on mahdollisuus järkevään maankäyttöön, vaikka kiitotietä ei poistettaisikaan", Mustonen sanoo.

"Vastaavanlaisia paikkoja on todella harvassa, jos katsotaan Euroopan tai maailman mittakaavassa."

Tämä tekee Malmin kentästä Mustosen mielestä kansainvälisesti merkittävän kulttuuriperintökohteen ja ainutlaatuisen modernistisen arkkitehtuurin kokonaisuuden.

Europa Nostra Finland julkaisi tiistaina myös Lauttasaaren vesitornia puolustavan lausunnon. 1950-luvulla valmistuneeseen rakennelmaan voi yhdistyksen mukaan suhtautua kuin veistokseen.

Tornin purkulupaa koskeva valitus on paraikaa korkeimman hallinto-oikeuden ja ympäristöministeriön arvioitavana.

Lauttasaaren vesitorni on seisonut vuosikausia tyhjillään.

"Suomessa on sellainen tendenssi, että jos joku paikka tai alue on tyhjäkäynnillä, niin se pitää purkaa. Se on valitettavaa ja lyhytnäköistä", Mustonen sanoo.

Suomen uhanalaisin kulttuuriperintökohde valittiin edellisen kerran vuonna 2013. Tuolloin valinta osui Joensuussa sijaitsevaan Wanha Jokela -rakennukseen.

Miikka Pirinen HS
Europa Nostra Finland -yhdistys puolustaa myös purku-uhan alla olevaa Lauttasaaren vesitornia.
Europa Nostra Finland -yhdistys puolustaa myös purku-uhan alla olevaa Lauttasaaren vesitornia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat