Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karkinsyöntiä ja terrorismin torjuntaa – viimeisellä kouluviikolla ei päntätä

Suomalais-venäläisessä koulussa viimeiset koulupäivät kuluvat YK-roolileikin pauloissa

Kaupunki
 
Ysiluokkalaiset ottaisivat kovat keinot käyttöön terroristeja vastaan
Ysiluokkalaiset ottaisivat kovat keinot käyttöön terroristeja vastaan
Suomalais-venäläisen koulun yhdeksännen luokan oppilaat leikkivät kaksipäiväistä YK-kokousta oikean kokousetiketin mukaan. Päätöslauselmien tekeminen poliittisessa maailmassa ei ole helppoa. Nuorilta löytyy ratkaisuja maailmaa piinaaviin ongelmiin. Toimittaja: Kaisu Moilanen HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Karkinsyöntiä, elokuvien katselua, pallopelejä ja yleistä maleksimista, niistä on viimeiset koulupäivät tehty.

Kesäloma alkaa Helsingin kouluissa lauantaina, eikä koulussa enää opiskella. Pikemminkin koulussa kulutetaan aikaa.

Suomalais-venäläisessä koulussa Helsingin Kaarelassa viikon viimeiset koulutunnit kulutetaan muun muassa retkeillen, siivoten ja venäjänkielistä ihmissuhdekomediaa seuraten.

"Onhan se ihmisen luonnollinen rytmi, että kun kouluvuosi lähestyy loppuaan, alkaa odottaa lomaa. Juridisesti arvosanat kuitenkin annetaan vasta lauantaina", koulun apulaisrehtori Tarja Alamäki sanoo.

Koulukirjoja ei kuitenkaan enää ole ja arvosanatkin on jo valmiiksi mietitty. Alamäen mukaan oppilaiden ehdotuksia viimeisten tuntien ohjelmasta otetaan mielellään vastaan.

"Kasiluokan oppilaat tulivat kertomaan, etteivät jaksa syödä enää yhtään karkkia. Eri aineiden opettajat olivat tietämättään järjestäneet nyyttäreitä samana päivänä", Alamäki sanoo ja nauraa.

Haagan 600 oppilaan peruskoulussa tiistai oli leffapäivä. "Meillä pyöri peräti 20 elokuvaa", kertoo rehtori Matti Koivusalo.

Keskiviikko taas on pyhitetty Haagassa erilaisille retkille. Perinteisiä kohteita ovat Korkeasaari, Linnanmäki sekä Seurasaari. "Pienemmät voivat mennä piknikille lähimetsään."

Kevätjuhlien ohjelmien kenraaliharjoituksiin haagalaiset keskittyvät torstaina. Myös 9-luokkalaiset harjoittelevat, miten päättäjäisissä käyttäydytään.

"Stipendikahvit juodaan sitten perjantaina", Koivusalo kertoo.

Hänen mielestään koulut keksivät kyllä itse tekemistä viimeisiksi päiviksi, mitään opetusviraston ohjeistusta ei tarvita.

"Rehtoreilla on hyvä näppituntuma koululaisten arkeen. He voivat päättää, esimerkiksi että koulupäivät voivat olla pienemmille vähän lyhyempiä ja keveämpiä", sanoo läntisten ja pohjoisten koulujen aluepäällikkö Anja-Riitta Heikkinen opetusvirastosta. "Mitään sääntöjä emme anna."

Yksi tapa houkutella ylimpien luokkien oppilaat kouluun viimeisinä päivinä on järjestää jotakin hyvin merkittävää ja poikkeuksellista.

Oppilaat osallistuivat "YK:n kokoukseen".
Oppilaat osallistuivat "YK:n kokoukseen".

Suomalais-venäläisessä koulussa järjestetään kaksipäiväinen roolipeli, missä ylimmän luokan oppilaat saavat valmistella ja esittää YK-kokouksen. Siinä jokaista maata edustaa muutama oppilas. Heidän on tutustuttava edustamansa maan tapaan tehdä politiikkaa ja toteuttaa maan linjaa myös leikki-kokouksessa, kertoo koulun opinto-ohjaaja Päivä Koski-Andberg.

Kokousta varten oppilaiden on pukeuduttava siististi ja käyttäydyttävä kohteliaasti. Lisäksi heille tarjoillaan konferenssiaamiainen hedelmineen ja voisarvineen. Tänä vuonna kokous päättyy tansseihin.

"Yleinen vitsihän on, että viimeinen viikko katsotaan elokuvia", nauraa opinto-ohjaaja Päivi Koski-Andberg. "Siksi meillä on tämä perinteeksi muodostunut YK-tapahtuma. Se on oppilaille iso ja tärkeä juttu."

Koski-Andberg toivoisi kokouksen kaltaista toiminnallisuutta kouluvuoteen muinakin ajankohtina kuin viimeisinä luppopäivinä.

"Tämä on juuri sitä, mitä pitäisi olla enemmän. Näistä tulee usein parhaimmat oppimiskokemukset kun tehdään jotain muuta, jotain boksin ulkopuolella."

Ei viimeinen koulupäivä ole sentään aivan pelkkää viihdettä. Vaikka tiedon tankkaaminen onkin tältä lukukaudelta ohi, voivat koululaiset kartuttaa taitojaan monissa käytännön asioissa – esimerkiksi siivouksessa.

Arttu Luhtala HS
Max Kiuru, Jan Kalanen (keskellä) ja Maria-Liisa Karhu siivosivat Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousluokan keittiönkaappeja tiistaina.
Max Kiuru, Jan Kalanen (keskellä) ja Maria-Liisa Karhu siivosivat Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kotitalousluokan keittiönkaappeja tiistaina.

Ulkona paistaa aurinko, mutta 7A-luokan oppilaat Jan Kalanen ja Max Kiuru seisovat koulun kotitalousluokan tiskipöydällä ja pyyhkivät liinalla kaappien kattoja. Maria-Liisa Karhu tyhjentää kaapin sisältöä pöydälle.

Kotitalouden lehtori Kirsi Viljaala antaa siivousohjeita venäjäksi. Siivous ei mene koskaan hukkaan, tuumii Viljaala, varsinkin jos samalla joutuu miettimään siivousvälineiden venäjänkielisiä nimiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat