Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Kiistellyn Lauttasaaren vesitornin saa purkaa

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Vesitorni valmistui 1958.
Vesitorni valmistui 1958. Kuva: Sirpa Räihä HS

Lauttasaaren vesitornin saa Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) tuoreen päätöksen mukaan purkaa.

Näin ollen hallinto-oikeuden (HAO) aiemman päätöksen lopputulosta ei muuteta.

Fakta

Vesitorni oli käytössä vuoteen 1996 asti

 Lauttasaaren vesitorni valmistui Kotkavuoren huipulle vuonna 1958.

 Torni oli käytössä vuoteen 1996 asti.

 Vuonna 2008 vesitornille tehtiin kuntoarvio, jonka perusteella rakennelma vaatisi mittavan peruskorjauksen.

 Kaupunki arvioi korjauskustannusten nousevan lähelle neljää miljoonaa euroa.

Helsingin kaupunki on pitänyt purkutyöt pysähdyksissä siihen asti, kunnes KHO tekee ratkaisunsa. Vireillä on vielä Lauttasaari-seuran ympäristöministeriöön tekemä valitus Uudenmaan ely-keskuksen suojelemattomuuspäätöksestä, mutta se ei ole itsessään este purkamiselle.

Hallintoneuvos Kari Kuusiniemi korkeimmasta hallinto-oikeudesta kertoo, että kaikki purkamislupaa koskevat valitukset on nyt hylätty. Purkaminen on mahdollista, elleivät ympäristöministeriö ja ely-keskus ryhdy toimenpiteisiin vesitornin suojelemiseksi.

Lauttasaari-seuran ympäristöministeriölle tekemässä valituksessa vaaditaan, että ministeriö palauttaisi suojeluasian ely-keskukselle.

KHO:n mukaan Lauttasaaren vesitornilla on sekä rakennus- ja kulttuurihistoriallista että kaupunkikuvallista ja maisemallista arvoa, mutta lain mukaan rakennusperinnön suojeleminen asemakaava-alueella tulee lähtökohtaisesti järjestää asemakaavoituksella.

Vesitornin seutua koskevaa, vuosina 1951 ja 1958 vahvistettua asemakaavaa on KHO:n päätöksen mukaan "sinänsä pidettävä rakennussuojelun näkökulmasta vanhentuneena". Vuonna 2003 hyväksytyssä, asemakaavoitusta ohjaavassa yleiskaavassa Kotkavuoren alue on osoitettu muun muassa kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittäväksi.

Vesitornia ei kuitenkaan ole mainittu kaavassa yksittäisenä kohteena.

Helsingin kaupunki on yrittänyt myydäkin vesitornia, mutta kukaan ei ollut kiinnostunut kunnostamaan vesitornia ja keksimään sille uutta käyttöä. Ainoa ostajaehdokas olisi tehnyt Suomen ensimmäisestä merkittävästä kartiovesitornista hissikuilun kerrostaloon.

Vesitornin sisäpurkutyöt on jo tehty. Kyseiset työt olivat kaupungin mukaan välttämättömiä. Vesitornin rakenteista löytyi muun muassa erilaisia syöpää aiheuttavia aineksia.

Kulttuuriperintöä vaaliva Europa Nostra Finland -yhdistys julkaisi tiistaina Lauttasaaren vesitornia puolustavan lausunnon. Yhdistyksen mielestä torniin voi suhtautua kuin veistokseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat