Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinnemäki: Moskeija sopii Helsinkiin

Sijoituspaikkaa ei ole valittu. Hankkeen vetäjät: Ulkomailta on saatu rahoitusta.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Suomen ainoa varta vasten moskeijaksi rakennettu moskeija on Järvenpäässä.
Suomen ainoa varta vasten moskeijaksi rakennettu moskeija on Järvenpäässä. Kuva: Sirpa Räihä HS

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäen (vihr) mukaan Helsingin muslimiyhteisö on kasvanut sen verran suureksi, että Helsingin kaupunki haluaa etsiä kaupungista näkyvän ja arvokkaan paikan moskeijalle.

"Meillä on suuri määrä kirkkoja ja esimerkiksi synagoga, joten tuntuu luontevalta, että meillä olisi myös moskeijaksi varta vasten rakennettu rakennus", Sinnemäki sanoo.

Fakta

Suomen muslimit

 Suomessa asuu arvioiden mukaan noin 60 000–65 000 muslimia.

 Noin puolet Suomen muslimeista asuu Helsingissä.

 Ainoa moskeija sijaitsee tällä hetkellä Järvenpäässä.

 Islam tuli Suomeen tataarien mukana, mutta viime vuosikymmeninä muslimeja on muuttanut Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta.

Turun Sanomat kertoi keskiviikkona, että perusteilla oleva säätiö suunnittelee Helsinkiin suurmoskeijaa ja monitoimikeskusta, joiden pinta-ala on yhteensä 15 000–20 000 neliötä. Sinnemäen mukaan moskeijahankkeita on ollut vireillä aiemminkin, mutta nyt aloitettu projekti on laitettu liikkeelle kaupungin osalta viime talven aikana.

"Kaupunki ei kuitenkaan ole ollut tässä aloitteellinen. Olemme vastanneet meille tehtyyn aloitteeseen ", Sinnemäki sanoo.

Kevään aikana moskeijalle on etsitty sopivaa sijoituspaikkaa, mutta sellaista ei vielä ole valittu.

Turun Sanomat kertoi, että yksi moskeijalle kaavailluista alueista olisi Hanasaari. Sinnemäen mukaan Hanasaari ei kuitenkaan luultavasti sovellu moskeijan paikaksi.

Moskeijahankkeen takana on Suomen muslimien etuja ajava Suomen Muslimiliitto ja pieni joukko muita yhdistyksiä.

Järjestöt ovat nyt perustamassa säätiötä, joka lähtee ajamaan moskeijahanketta eteenpäin.

Säätiön perustajajäseniin kuuluva Pia Jardi kertoo, että moskeijalle on jo onnistuttu keräämään ulkomaisilta valtiollisilta tahoilta huomattava alkurahoitus.

Sitä, mistä maista rahoitusta on tulossa, Jardi ei kuitenkaan vielä halua paljastaa.

"Kyseessä on miljoonaluokan hanke, joka tuo Suomeen myös investointeja ja työpaikkoja", Jardi sanoo.

Suomessa on arviolta noin 60 000–65 000 muslimia, joista arviolta 30 000 asuu Helsingissä. Suurin osa Suomen muslimeista kokoontuu uskonnollisiin toimituksiin erilaisiin rukoushuoneisiin ja kokoontumistiloihin. Muslimiyhteisöllä on tähän asti ollut Suomessa vain yksi varta vasten moskeijaksi rakennettu moskeija. Se sijaitsee Järvenpäässä.

Pia Jardi kertoo, että suunnitteilla olevasta suurmoskeijasta on tarkoitus rakentaa monitoimikeskus, johon ovat tervetulleita myös muut kuin muslimit.

Monitoimikeskuksessa voitaisiin järjestää muun muassa liikuntapalveluita, koulutustilaisuuksia ja lasten ja nuorten toimintaa.

Moskeija olisi Jardin mukaan tärkeä myös muslimien integroitumisen kannalta.

"Me tarvitsemme yhden tällaisen paikan, joka on oikeasti kunnianosoitus meidän lapsillemme ja nuorille. He haluavat myös kokea olevansa osa tätä yhteiskuntaa, eikä vain jotain tiettyä ryhmittymää. Olisi hienoa, että he näkisivät, että myös Suomi on tullut heitä vastaan", Jardi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat