Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piritori on "nimensä veroinen paikka" – voisiko se olla myös virallisesti Piritori?

Kaupunki
 
Piritori on "huumejengien ja alamaailman kutupaikka"
Piritori on "huumejengien ja alamaailman kutupaikka"
Helsingin Vaasanpuistikko tunnetaan parhaiten lempinimillä Piritori ja Vaasanaukio. Alueen lähistöllä asuvien mielestä nimitys Piritori kuvaa aluetta parhaiten. Toimittaja: Joonas Laitinen, kuvaus: Jukka Gröndahl

Alppiharju. Helsingin Sörnäisten metroasemalta noustaan aukiolle, jolla riittää nimiä: Piritori, Vaasanaukio ja Ikuisen vapun aukio.

"Tämä on ehdottomasti Piritori. Jos oikeasti haluaa piriä tai vauhtia, niin sitä saa hyvin läheltä tai jopa tästä. Piritori on nimensä veroinen paikka", sanoo alueella keskiviikkona aikaa viettänyt Turo Mantila.

Fakta

Tunnettuja helsinkiläisiä lempinimiä

 Ruttopuisto on viralliselta nimeltään Vanha kirkkopuisto.

 Haapaniemen kenttä on viralliselta nimeltään Tannerin puisto.

 Marjatan kallio on viralliselta nimeltään Katri Valan puisto.

 Köyhien Stocka on viralliselta nimeltään Helsingin Metalli ja Rauta.

Helsinkiläinen Mantila ei ystävineen edes tiedä, että paikan virallinen nimi on Vaasanpuistikko. Hänen mielestään paikan nimi olisi syytä muuttaa myös virallisesti Piritoriksi.

"Mitä pahaa siinä olisi? Se on vaan nimi, jonka kaikki ymmärtäisivät. Ei tämä mikään helvetinkolo ole."

Amfetamiiniin viittaavalla lempinimellään aukiota nimitettiin laajasti myös tiedotusvälineissä, kun Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtye juhli siellä sunnuntaina kotiinpaluutaan euroviisuista.

Voisiko alueen nimi olla myös virallisesti Piritori?

"Mielestäni Vaasanpuistikko voi kyllä olla Piritori, jos se ihmisten mielissä niin tunnetaan", sanoo Stadinslangi-yhdistyksen hallitukseen kuuluva Marjatta Salminen.

Slangisanoituksistaan tunnettu Tuomari Nurmio toppuuttelee suurinta Piritori-vimmaa muistuttamalla, että Piritori on lempinimenä varsin tuore.

"Yksinkertaisesti siitä syystä, että amfetamiinia eli piriä ei ole liikkunut siellä kauan. Aiemmin aukiolla myytiin pimeää viinaa."

Helsingissä on lukuisia alueita, jotka tunnetaan vähintään yhtä hyvin lempinimillään kuin niiden virallisilla nimillä. Yksi tällainen paikka on Kampissa sijaitseva Vanha kirkkopuisto eli tuttavallisemmin Ruttopuisto.

"Ruttopuisto tuntuu suussa paljon paremmalta kuin Vanha kirkkopuisto", sanoo puistossa auringosta nauttinut helsinkiläistynyt britti, Andrew Taylor.

"Jos ihmiset käyttävät jotain nimitystä, niin mielestäni sitä olisi järkevää käyttää myös virallisesti."

Helsingin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen sanoo, että nimien suunnittelun keskeinen kriteeri on se, että ne kestävät aikaa.

"Puistoissa ja aukiolla ei usein ole nimikylttejä, ja siksi lempinimet jäävät elämään."

Lehtonen ei usko, että esimerkiksi Piritori muuttuu viralliseksi nimeksi ainakaan seuraavaan pariinkymmeneen vuoteen.

Jukka Gröndahl HS
Sakari Tiikkaisen mielestä lempinimi Piritori kuvaa Vaasanpuistikkoa hyvin. "Tämä on sellainen huumejengien ja alamaailman kutupaikka."
Sakari Tiikkaisen mielestä lempinimi Piritori kuvaa Vaasanpuistikkoa hyvin. "Tämä on sellainen huumejengien ja alamaailman kutupaikka."

Paikkojen lempinimet ovat kuitenkin jo vaikuttaneet viralliseen nimistöön. Helsingistä löytyy Stadin ammattiopisto ja Hertsikan ala-asteen koulu.

Hanasaareen on suunnitteilla kortteleita ja kadunnimiä, joiden nimet ovat osittain saaneet innoituksensa alueella olevasta suuresta hiilikasasta.

Hiilikasa tunnetaan lempinimellä "Köyhän miehen Kilimanjaro", ja Hanasaareen on tulossa kortteleita ja katuja, jotka viittaavat sen mukaan vuoriin ja vuoristoihin. Korttelit myös aaltoilevat vuoristomaisesti erikorkuisina.

"Korkein kortteli on kahdeksantoistakerroksinen, ja se on nimeltään Mount Everest", kertoo Kalasataman alueen projektipäällikkö Tuomas Hakala.

"Alueelta löytyy myös Mont Blanc- ja Annapurna korttelit."

Hanasaaren kadunnimissä esiintyy esimerkiksi Kalliovuorten katu, Kilimanjaron katu ja Uralin katu.

Kalasatamaan oli suunnitteilla slangikadunnimiä, mutta idea kaatui siihen, että nimet olisi pitänyt pystyä kääntämään myös ruotsiksi.

Jotkut helsinkiläisten paikkojen lempinimistä alkavat jo unohtua.

Vanhempi ikäpolvi tuntee esimerkiksi Ylioppilasaukion nimellä Perunatori.

"Nimi juontaa siitä, että aukiolla oli 50–60 -lukujen taitteessa Helsingin ensimmäinen katukioski, josta sai ranskalaisia perunoita", kertoo Helsinki-seuran puheenjohtaja Martti Helminen. 

Jukka Gröndahl HS
Caba La Onda (vas.), Turo Mantila ja Sanna Leppälä muuttaisivat Vaasanpuistikon nimen Piritoriksi. Kolmikon mielestä Piritori kuvaa aluetta hyvin.
Caba La Onda (vas.), Turo Mantila ja Sanna Leppälä muuttaisivat Vaasanpuistikon nimen Piritoriksi. Kolmikon mielestä Piritori kuvaa aluetta hyvin.

Jukka Gröndahl HS
Vuoden Helsingissä asunut Valtteri Välimäki (vas.) olisi valmis virallistamaan nimitykset Piritori ja Ruttopuisto. Välimäen seurassa Joel Karppanen.
Vuoden Helsingissä asunut Valtteri Välimäki (vas.) olisi valmis virallistamaan nimitykset Piritori ja Ruttopuisto. Välimäen seurassa Joel Karppanen.

 

Joonas Laitinen on Helsingin nimistötoimikunnan varajäsen.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat