Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edessä saattaa olla vuokra-asuntobuumi – hallitus tarjoaa rakennuttajille porkkanaa

Uusi hallitus aikoo siivota pois tiukkoja määräyksiä ja byrokratiaa, mutta ei antaa lisää tukirahaa asumiseen

Kaupunki
 
Kimmo Räisänen
Vain Helsingin kaupunki ja muutamat yleishyödylliset säätiöt rakentavat säänneltyjä vuokra-asuntoja Helsinkiin. Uuden hallituksen suunnitelmat ovat lisänneet muiden rakennuttajien kiinnostusta. Helsingin Asuntotuotantotoimisto ATT rakennuttaa Herttoniemessä sijaitsevalle Abraham Wetterin tielle elokuun lopussa valmistuvaa 55 vuokra-asunnon senioritaloa.
Vain Helsingin kaupunki ja muutamat yleishyödylliset säätiöt rakentavat säänneltyjä vuokra-asuntoja Helsinkiin. Uuden hallituksen suunnitelmat ovat lisänneet muiden rakennuttajien kiinnostusta. Helsingin Asuntotuotantotoimisto ATT rakennuttaa Herttoniemessä sijaitsevalle Abraham Wetterin tielle elokuun lopussa valmistuvaa 55 vuokra-asunnon senioritaloa. Kuva: Kimmo Räisänen

Suomessa saattaa olla pian edessä vuokra-asuntobuumi. Keskustan Juha Sipilän luotsaama hallitus aikoo hävittää rakentamisen esteitä lieventämällä määräyksiä ja muuta byrokratiaa.

Rakennustalkoot hyödyttävät etenkin vuokra-asuntotuotannosta kiinnostuneita sijoittajia.

Poimintoja hallitusohjelmasta

Näin hallitus reagoi asuntopulaan

Yksiön kokoisten talojen rakentaminen saattaa helpottua. Sellaisen suunnitteli ja rakennutti jo itselleen arkkitehtiopiskelija Olli Enne. Kuvassa mukana tyttöystävä Leni Sihto.

Vauhtia kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoon

Hallitus haluaa lisätä kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen määrää tarjoamalla niiden rakennuttajille matalakorkoista ARA-lainaa entistä paremmin ehdoin. Ennen rakennuttajan piti lainan vastineeksi säilyttää asunto kohtuuhintaisena vuokra-asuntona 40 vuotta, mutta nyt sääntelyn määräaika halutaan laskea kymmeneen vuoteen.

Valtion tukemat vuokra-asunnot niitä tarvitseville

Kohtuuhintaiset vuokra-asunnot pyritään entistä paremmin kohdistamaan pienituloisille.

Vauhtia kaavoitukseen

Hallitus haluaa parantaa rakentamiskelpoisen maan tarjontaa nopeuttamalla kaavoittamista. Tämä tapahtuu muun muassa vaikeuttamalla kaavoista valittamista. Hallituksen suunnitelman mukaan kaavasta ei vastedes voisi valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen ilman valituslupaa. Valitusten käsittelyä taas halutaan nopeuttaa säätämällä niille määräaika.

Rakentamisen säännöt kuriin

Hallitus aikoo tehdä asuntotuotannosta kannattavampaa karsimalla rakentamiskustannuksia kasvattavaa sääntöviidakkoa. Jatkossa kaikkien asuntojen ei tarvitse olla esteettömiä, eikä parkkipaikkoja ja väestönsuojia välttämättä tarvitse rakentaa niin paljon.

Asuntoja pihoille ja toimistoihin

Hallitus aikoo helpottaa pienimuotoista piharakentamista muokkaamalla maankäyttö- ja rakennuslakia. Tämä saattaa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pääkaupunkiseudun omakotitalojen takapihoille olisi entistä helpompaa rakentaa yksiön kokoisia pientaloja.

Myös tyhjien toimistorakennusten ja liiketilojen muuttamista asuinrakennuksiksi pyritään helpottamaan.

Asunto-osakeyhtiön päätöksenteko

Hallitus haluaa sujuvoittaa asunto-osakeyhtiön päätöksentekoa. Nykyisen asunto-osakeyhtiölain mukaan joissain asunto-osakeyhtiötä koskevissa suurissa päätöksissä vaaditaan kaikkien osakkaiden yksimielisyyttä.

Jos yksimielisyyttä ei vaadittaisi, olisi asunto-osakeyhtiöiden helpompaa päättää esimerkiksi vanhojen talojen korvaamisesta uusilla.

ASP-järjestelmän alaikärajaa lasketaan

ASP-säästösopimuksen solmimisen ikäraja alennetaan 15 vuoteen. Tulevaisuudessa rippikoululahjarahat voidaan siis ehkä sijoittaa asuntosäästämiseen.

Hallituksen asuntopoliittisesti keskeisimpiä avauksia on houkutella VVO:n ja Saton kaltaiset suuret vuokra-asuntoja rakennuttavat yhtiöt kiinnostumaan jälleen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakennuttamisesta.

Rakennuttajille tarjotaan niin sanottua kymmenen vuoden välimallia. Siinä uudet vuokra-asunnot pidetään kymmenen vuotta säännellyssä vuokrakäytössä, mutta sen jälkeen omistajalla on mahdollisuus myydä vuokratalot.

Jos omistaja pitää talot, valtio ei puutu sen jälkeen omilla määräyksillään toimintaan.

Edellisen kerran malli oli käytössä vuonna 2008 alkaneen talouskriisin jälkeen. Silloin valtio ei antanut määräyksiä vuokralaisten valinnasta eikä vahtinut vuokratasoa. Malli synnytti useita tuhansia uusia vuokra-asuntoja nopeassa tahdissa.

VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen pitää mallia hyvänä esikuvana: "Silloin saatiin aikaan paljon uutta, niin voi tapahtua nytkin. Kyllä me varmaan tarttuisimme tilaisuuteen."

Niemisen mukaan VVO:lla on valmiudet aloittaa rakentaminen. Yhtiöllä on rakenteilla yli 1 300 asuntoa, joista kaksi kolmasosaa nousee pääkaupunkiseudulle.

"Jos malli on sama, ilman muuta haluamme tehdä paljon tällaisia asuntoja. Ja varmaan moni muukin asuntosijoittaja", vakuuttaa asuntosijoitusyhtiö Saton toimitusjohtaja Erkka Valkila.

"Mutta meidän pitää saada kaupungeilta tontteja tällaisille vuokra-asunnoille", hän lisää.

Helsingin kaavoituksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) ihmettelee hallituksen avausta.

Hän sanoo, että ainakin Helsingissä vapaarahoitteinen vuokra-asuntotuotanto vetää niin hyvin, ettei tällaiselle "tuelle" ole tässä vaiheessa tarvetta.

"Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja rakennetaan niin paljon kuin niille luovutetaan tontteja", hän sanoo.

"Kysymys on enemmän siitä, miten saataisiin toimijoita sille puolelle, jossa on oikeasti omakustannusperusteiset vuokrat."

Kymmenen vuoden säännelty vuokra-aika on Sinnemäen mielestä lyhyt. "Se tekee tämän tietenkin rakennuttajalle edulliseksi", hän sanoo.

Myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mielestä hallituksen linja tukee markkinahintaista vuokra-asuntotuotantoa kohtuuhintaisten asuntojen kustannuksella.

"Jos katsoo edellistä välimallia, niin sillä tuotetut asunnot eivät olleet kohtuuhintaisia, päinvastoin."

Lindtman on myös Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Sdp ja Sinnemäen edustama vihreät ovat tällä vaalikaudella oppositiossa.

Hallitus haluaa luopua myös esimerkiksi määräyksestä rakentaa paljon kalliita pysäköintipaikkoja. Lisäksi väestönsuojien poistamisella voidaan laskea asuntojen hintoja, minkä puolestaan pitäisi alentaa vuokria. Esteettömyysmääräyksiäkin aiotaan lieventää.

"Pieniin asuntoihin joutuu rakentamaan suhteettoman suuria kylpyhuoneita", VVO:n toimitusjohtaja Nieminen perustelee.

Hän myös muistuttaa, että yhä harvemmilla vuokralaisilla on auto.

Hallitus tavoittelee myös pääkaupunkiseudulla olevien tyhjien toimisto- ja liiketilojen muuttamista asunnoiksi. Tyhjää tilaa on miljoona neliötä.

Hallitus aikookin helpottaa käytäntöjä, joilla toimistotontin käyttö voidaan muuttaa nykyistä jouhevammin asumiseen.

"Esimerkiksi Pitäjänmäelle olisi saatavissa paljon lisää vuokra-asuntoja. Junaratakin kulkee hyvin läheltä, mutta tähän asti kaavamuutoksen saamiseen on kulunut armottoman pitkä aika", sanoo eläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

Eläkeyhtiöt kiittelevät myös linjausta siitä, että voivat käyttää velkavipua uusien vuokra-asuntojen rakentamiseen vuoteen 2019 asti. Velkavipu tarkoittaa sitä, että eläkeyhtiön perustama uusi asunto-osakeyhtiö pystyy ottamaan velkaa pankista.

"Vielä parempi olisi, jos se sallittaisiin pysyvästi."

Velkavivun salliminen lisää Mursulan mukaan halukkuutta rakennuttaa uusia vuokra-asuntoja.

OIKAISU 31.5.2015. Kuvatekstissä kerrotaan Herttoniemeen Abraham Wetterin tielle valmistuvasta senioritalosta. Vanhusten asuntojen lisäksi taloon tulee myös 12 asuntoa kehitysvammaisille nuorille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat