Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus sovittaa kaavavalittajille kuonokoppaa – näin kaavojen valitusoikeutta halutaan rajoittaa

Kaupunki
 

Keskiviikkoiltana tuore pääministeri Juha Sipilä (kesk) sai espoolaisen virkamiehen huokaisemaan helpotuksesta.

Hallitusohjelman asuntopoliittisessa ohjelmassa pyritään nopeuttamaan rakentamista muun muassa rajoittamalla mahdollisuuksia valittaa rakentamista ohjaavista kaavoista.

Tämä on mannaa Espoon kaavoituksesta vastaavien virkamiesten korville, sillä Espoossa kaavoista on valittu poikkeuksellisen paljon.

Vuosina 2001–2012 Espoossa valitettiin lähes joka viidennestä asemakaavasta. Erityisesti valtion elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) on valittanut ja kaatanut monet asemakaavat.

"Ely-keskus on pahin jarru, joka viivyttää kaavojen syntymistä. Kun ely valittaa, oikeus uskoo aina sitä. Tämä johtaa jatkuvaan tonttipulaan, mikä taas nostaa asumisen hintaa", suomii teknisen toimen johtaja Olavi Louko.

Hallitus haluaa rajata rakennus- ja ympäristöasioiden valitusoikeutta niin, että Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) voisi valittaa vasta erillisen valitusluvan saamisen jälkeen. Hallitus haluaa nostaa myös maankäyttöä ja rakentamislupapäätöksiä koskevien valitusten oikeudenkäyntimaksuja.

Helsingin kohdalla alle joka kymmenes asemakaava johti valituksiin vuosina 2001–2012. Silti myös Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) suhtautuu kirjaukseen myönteisesti.

"Nyt yksittäinen valittaja saattaa saada kaavan vahvistumisen venymään kohtuuttoman pitkään. Hyvä esimerkki on Kalasataman torni. Yksi ihminen saattoi saada valituksillaan hidastettua kaavan vahvistumista vuosilla", Rauhamäki sanoo.

Hän kuitenkin pitää linjausta varsin reippaana ja uskoo, että aiheesta nousee jatkossa lukuisia vääntöjä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Hallitus haluaa vahvistaa myös kuntien kaavoitusta koskevaa itsemääräämisoikeutta. Tämä tapahtuisi rajaamalla alueidenkäyttöä ja rakentamista ohjaavien ely-keskusten kaavoja koskevaa valitusoikeutta.

Myös tämä on musiikkia espoolaisvirkamiesten korville. "Ely-keskus kaatoi esimerkiksi Histaan suunnitellun noin 20 000 asukkaan asuinalueen omalla valituksellaan reilut kymmenen vuotta sitten. Nyt se on torpannut lähes kokonaan Pohjois-Espoon alueen asuntokaavoituksen taas moneksi vuodeksi", Louko sanoo.

Hän ei ymmärrä sitä, miten valtion virkamiehen on sallittu kävellä tällä tavoin kunnan demokraattisten päätöksentekijöiden yli.

Helsingissä ely-keskusta koskeviin rajoituksiin suhtaudutaan kaksijakoisesti.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan johtaja Risto Rautava (kok) kiittelee linjauksen nopeuttavan rakentamista. Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) sen sijaan huomauttaa, että jossain tapauksessa on hyväkin, että ely voi puuttua tilanteeseen, jos se havaitsee esimerkiksi lainvastaista toimintaa.

"Kunnallisessa päätöksenteossa on loppujen lopuksi mahdollista tehdä kaikenmoista", Sinnemäki sanoo.

"Tarkemmin en pysty tuosta vielä sanomaan, tuleeko tuosta hyvä juttu vai ei. Pitäisi nähdä yksityiskohtaisemmin se, mistä sitä aiotaan rajoittaa ja miten."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat