Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hus harkitsee yhä Kätilöopiston synnytyssairaalan lopettamista

Tavoitteena on malli, jossa pääkaupunkiseudulla toimisi vain kaksi synnytyssairaalaa

Kaupunki
 
Rio Gandara HS
Kätilöopistolla on ollut viime vuosina vilkasta. Siellä on hoidettu tavallista enemmän potilaita Naistenklinikan remontin vuoksi.
Kätilöopistolla on ollut viime vuosina vilkasta. Siellä on hoidettu tavallista enemmän potilaita Naistenklinikan remontin vuoksi. Kuva: Rio Gandara HS

Helsingin Kätilöopisto pyritään lopettamaan 2020-luvun loppupuolella. Kätilöopisto on Suomen suurin synnytyssairaala.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitus käsittelee ensi viikon kokouksessaan kahden muun synnytyssairaalan eli Helsingin Naistenklinikan ja Espoon Jorvin tulevaisuutta.

Suunnitelmien hyväksyminen ei vielä tarkoita varsinaista päätöstä sairaalan lopettamisesta, sitä harkitaan tarkemmin vasta myöhemmin. Tavoitteena on kuitenkin malli, jossa pääkaupunkiseudulla toimisi kaksi synnytyssairaalaa.

Synnytysten määrä ei ole vuoden 2010 jälkeen juuri kasvanut alueella, perustellaan esityksessä kahden sairaalan mallia. Viime vuonna synnytyksiä oli pääkaupunkiseudulla 14 300. Tulevaisuuden Naistenklinikka pystyisi hoitamaan tästä yli puolet.

Kätilöopisto tulee olemaan käytössä vielä ainakin kymmenen vuotta, mikäli Jorvin synnytyssairaala päätetään peruskorjata, huomauttaa Husin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho (kok).

"Silloin tarvitsemme Kätilöopistoa korvaamaan Jorvia", Urho sanoo.

"Kätilöopisto on ihan turvallisessa tilanteessa vielä kymmenen vuotta. Sen jälkeen katsotaan tilannetta uudelleen."

Väestöennuste saattaa Urhon mukaan muuttua merkittävästi kymmenen vuoden aikana. "Kätilöopisto on iso sairaala. Meillä täytyy olla riittävästi synnytyksiä."

Sekä Jorvissa että Naistenklinikalla on lähivuosina edessä uusia suuria remontteja. Niitä tarvitaan, vaikka Kätilöopisto päätettäisiin sittenkin säilyttää.

Naistenklinikalla jatkuu vuoden 2016 syksyyn saakka lisärakennuksen peruskorjaus ja laajennus. Siihen on tulossa leikkausosasto, synnytysosasto, magneettikuvausyksikkö ja vastasyntyneiden teho-osasto. Remontti etenee nyt hyvin, vaikka se aiemmin myöhästyi pahasti urakoitsijan konkurssin vuoksi. Vuoden päästä vaativia tapauksia pystytään keskittämään vielä aiempaa vahvemmin Naistenklinikalle.

Lisärakennuksen remontin jälkeen Naistenklinikalla aletaan vaihe kerrallaan kunnostaa muita 80-vuotiaan sairaalan osia kuten vuodeosastoja. Potilaiden kannalta suurin muutos on, että huoneista tulee yhden hengen perhehuoneita.

Remonttien viimeiset vaiheet ulottuvat 2020-luvun lopulle. Kustannusarvio on yhteensä 47 miljoonaa euroa. Joka vaiheesta päätetään erikseen, joten nyt tehdyt suunnitelmat eivät sido käsiä tulevilta päättäjiltä kokonaan.

Jorvin sairaala-alueella rakennetaan parhaillaan Espoon kaupungin ja Husin yhteistä sairaalarakennusta.

Sen jälkeen isot remontit jatkuvat. Synnytysosastojen vuoro tulee aikaisintaan vuonna 2024. Remontti kestänee vuosia. Tänä aikana Kätilöopisto ja Naistenklinikka hoitavat myös espoolaisten synnytykset.

Pääkaupunkiseudulle saattaa toisaalta tulla tulevaisuudessa synnyttäjiä myös kauempaa Uudeltamaalta. Esimerkiksi Porvoon sairaalan tilanteesta on keskusteltu, koska synnytyksiä pyritään keskittämään pois pienistä sairaaloista.

Husilla on meneillään useita isoja rakennus- ja korjaushankkeita sairaaloissaan, joten synnytyssairaalat ovat vain osa palapeliä. Lähivuosina Meilahdessa rakennetaan Lastensairaalan lisäksi esimerkiksi syöpä- ja traumakeskusta.

Samaan tahtiin kun remontit valmistuvat, suunnitellaan myös joistain vanhoista sairaalarakennuksista luopumista. Kätilöopiston lisäksi listalla ovat Lastenlinna ja Töölön sairaala, samoin vuokratilat Paloniemen, Herttoniemen ja Auroran sairaaloissa.

Maija Aalto HS
Kaisu Moilanen HS
Kumpula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat