Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipoossa kiistellään tiekylttien kielestä

Sipoo kehottaa maanomistajia muuttamaan kyltit suomenkielisiksi

Kaupunki
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Suomenkieliset ohittivat Sipoossa ruotsinkielisen enemmistön vuonna 2003. Siksi tienviitoissa pitää olla ensimmäisenä kunnan suomenkielinen nimi.
Suomenkieliset ohittivat Sipoossa ruotsinkielisen enemmistön vuonna 2003. Siksi tienviitoissa pitää olla ensimmäisenä kunnan suomenkielinen nimi. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Sipoo ryhtyy luultavasti painostamaan kunnan yksityisteiden ylläpitäjiä muuttamaan tiekyltit suomenkielisiksi.

Sipoossa on edelleen kymmeniä yksityisteitä, joiden nimikylteissä lukee ensimmäisenä paikan ruotsinkielinen nimi ja vasta toisena suomenkielinen. Näin siitä huolimatta, että kunta on ollut suomenkielinen jo yli kymmenen vuotta. Suomenkieliset ohittivat Sipoossa ruotsinkielisen enemmistön vuonna 2003. Kielilain mukaan kunnan enemmistökielen mukainen nimi pitäisi olla tienviitoissa ensimmäisenä.

Tässä tuntuu olevan tärkeintä periaate, arvelee Söderkullassa asuva kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja ja entinen kuntapoliitikko Hans Blomberg (r).

"Miksi ei voisi vain olla sitä nimeä, mikä on aina ollut? Varsinkin, jos tien varressa asuu vain ruotsinkielisiä", hän ihmettelee.

Blombergin mielestä kieliriitoihin törmää vain harvoin.

"Tuntui kyllä, että osa asukkaista riemuitsi silloin, kun Sipoo muuttui suomenkieliseksi kunnaksi, että nyt he saavat tiekyltit suomenkielisiksi."

Blombergin mielestä tiennimen tavaaminen ei ole hankalampaa, vaikka nimi lukisi vasta kyltin toisella rivillä.

"Vaikka tässäkin pitäisi ottaa huomioon avarakatseisesti kaikkien näkökulma."

Tienpitäjien pitäisi muuttaa nimet suomenkielisiksi omalla kustannuksellaan. Kunta ei voi vaihtaa nimikylttejä tienpitäjien puolesta ja lähettää heille laskua, kertoo tekninen johtaja Ilari Myllyvirta.

"Yleensä sopimalla on rakentavinta edetä tällaisissa asioissa, siksi olemme päättäneet yrittää selvittää tätä asiaa näin", Myllyvirta sanoo.

Ruotsinkieliset kyltit ovat jäänne 1990-luvulta, jolloin Sipoo uusi kaikkien teiden, myös yksityisteiden, nimikyltit, kerrotaan Sipoon kunnasta. Vielä tuolloin Sipoo oli ruotsinkielinen kunta.

Sipoo uusi kunnan omat kyltit kielienemmistön muututtua, mutta ei puuttunut yksityisten tienpitäjien kyltteihin, hän muistelee.

Sipoon kunnanhallitus käsittelee kylttiasiaa tiistaina.

Täysin ruotsinkieliselle tielle olisi keksittävä suomenkielinen nimi, jos sellainen syntyy helposti, kertoo oikeusministeriön kieliasiainneuvos Corinna Tammenmaa.

"Jos nimessä on lopussa väg eli tie, niin silloin se suomennetaan loppuun."

Toisin sanoen esimerkiksi Evitskogsvägen muuttuu muotoon Evitskogintie. Sen sijaan ikivanhoille ruotsinkielisille paikannimille ei tarvitse Tammenmaan mukaan keksiä suomenkielistä nimeä.

Välillä paikkakunnan kielijännitteet saattavat purkautua tienviittoja ja paikannimiä koskevissa kysymyksissä. Tammenmaa muistelee kotikuntansa Kirkkonummen kielikysymyksiä 2000-luvun alussa. Silloin keksittiin vanhalle ruotsinkieliselle kylälle Evitsskog uusi nimi Hievala, vain jotta paikalle olisi saatu suomenkielinen nimi.

"Se koettiin hyökkäyksenä koko näiden asukkaiden identiteettiä kohtaan. Sehän on kuin yrittäisi muuttaa historiaa. Eihän kukaan halua muuttaa Nuuksionkaan nimeä, vaikka se tulee alun perin saamen kielestä."

Kaisu Moilanen HS
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat