Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulujen lakkautuksia halutaan helpottaa

Helsinki haluaa kouluja koskevan päätöksenteon valtuustolta opetuslautakunnalle

Kaupunki
 
Miikka Pirinen HS
Suutarilan yläasteen äidinkielentunti pidettiin tietokoneluokassa huhtikuussa 2011. Helsingin kaupunginvaltuusto yhdisti vastikään hallinnollisesti Töyrynummen ala-asteen ja Suutarilan yläasteen koulut.
Suutarilan yläasteen äidinkielentunti pidettiin tietokoneluokassa huhtikuussa 2011. Helsingin kaupunginvaltuusto yhdisti vastikään hallinnollisesti Töyrynummen ala-asteen ja Suutarilan yläasteen koulut. Kuva: Miikka Pirinen HS

Helsinki suunnittelee suurta muutosta kouluja koskevaan päätöksentekoon. Kaupungin virkamiestyöryhmä valmistelee paraikaa ehdotusta, jossa kouluverkkoja koskeva päätöksentekovalta annettaisiin kokonaan opetuslautakunnan käsiin.

Muutos olisi periaatteellisesti suuri, sillä nykyisin esimerkiksi koulujen lakkauttamisista ja yhdistämisistä päättää Helsingin korkein päättävä elin, kaupunginvaltuusto.

"Lautakunta on lähempänä kouluja ja niissä olevia ihmisiä. Se keskittyy vain koulujen asioihin ja tuntee ne hyvin", sanoo opetuksesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd).

"Nyt asiat käsitellään ensin jaostossa, sitten lautakunnassa, sen jälkeen johtajistossa, kaupunginhallituksessa ja sitten vielä kaupunginvaltuustossa. Se on hyvin raskas tie kouluverkon tarkasteluun."

Kouluja koskevat päätökset ovat Helsingissä aina poliittisesti tulenarkoja.

Helsingin valtuusto päätti vajaat kaksi viikkoa sitten yhdistää hallinnollisesti Töyrynummen ala-asteen koulun ja Suutarilan yläasteen koulun. Päätöstä edelsi reilun kahden tunnin valtuustokeskustelu ja alueen vanhempien aktiivinen, koulujen yhdistämistä vastustanut kampanja.

Aihe politisoitui vasta kaupunginvaltuustovaiheessa, sillä esimerkiksi opetuslautakunta ja kaupunginhallitus kannattivat koulujen hallinnollista yhdistämistä yksimielisesti.

Yrittääkö Helsinki siis muutoksen avulla välttää tällaiset keskustelut?

Ei, vastaa Viljanen.

"Asia on ollut vireillä jo pidempään, eikä se ole syntynyt tämän viimeaikaisen keskustelun takia. Toki on niin, että nykyinen käsittelytapa on kaikkien osapuolien kannalta kohtuuttoman raskas prosessi."

Muutos olisi linjassa Helsingin muun toimintatavan kanssa, sillä esimerkiksi terveyskeskuksia koskeva päätöksenteko kuuluu valtuuston sijaan sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Kouluja koskevan päätöksentekotavan muutos ei ole vielä lainkaan varmaa. Asia on nyt virkamiesvalmistelussa. Sen jälkeen siihen antaa lausuntonsa opetuslautakunta. Viime kädessä asiasta päättää valtuusto, jonka päätettäväksi asia ehtii aikaisintaan ensi syksynä.

Muutosaikeet voi halutessaan nähdä myös niin, että Helsinki aikoo valmistella esimerkiksi koulujen yhdistämisiä salassa ja tuoda ne päätöksentekoon vasta niin myöhään, etteivät vanhemmat ehdi enää puuttua asiaan.

Viljasen mielestä tällaiset pelot ovat turhia.

"Päätöksenteko säilyy edelleen poliittisen päätöksenteon piirissä, ja lautakunta käy keskustelua kansalaisten kanssa."

Viljanen sanoo kuitenkin, että Helsingin on jatkossa parannettava opetusviraston ja vanhempien välistä keskustelua.

"Koulujen rehtorien pitäisi olla aktiivisemmin selittämässä muutoksia vanhemmille. Muutoksiin näyttää liittyvän paljon väärinkäsityksiä ja huhuja. Niistä pitäisi keskustella aktiivisemmin ja oikoa huhuja."

Ritva Viljanen
Ritva Viljanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat