Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihtokuva näyttää Kivistön aseman nyt ja tulevaisuudessa

Rooman Colosseumia muistuttava talojärkäle nousee uuden asuinalueen maamerkiksi Vantaalle

Kaupunki
 

Kivistö. Missä pääsee junalla, bussilla, autolla ja pyörällä piipahtamaan Jumbon kokoiseen kauppakeskukseen?

Parin vuoden kuluttua Kivistön kaupunkikeskuksessa, kehäradan varrella Vantaalla.

Kauppakeskus aukeaa ehkä joulumyyntien aikaan vuonna 2018. Rakennuskoneet ja -miehet ilmestyvät vielä autiolle hiekkakentälle ja metsään jo ensi vuoden kesällä.

Pyöreä, 11–12 kerroksinen Rooman Colosseumia muistuttava rakennus nousee keskustan maamerkiksi. Mahtirakennukseen on tulossa toimistoja ja asuntoja, mutta ehkä myös hotelli.

Colosseumin kylkeen kasvaa suuri kauppakeskus, josta halutaan monipuolinen ajanvietto- ja kohtaamispaikka kivistöläisille. Katutasoon tulee kirjasto sekä nuorille ja kulttuurinnälkäisille monitoimitilaa, jonne pääsee myös kauppakeskuksen ollessa kiinni.

Fakta

 Kehäradalla junat alkavat kulkea 1. heinäkuuta.

 Vantaan asuntomessut avataan 10. heinäkuuta. Alue on 800 metrin päässä Kivistön asemalta.

 Kivistöön tulee 30 000 asukasta. Ensimmäiset asunnot valmistuvat kesällä 2015.

 Keskustakortteleiden asemakaavan odotetaan vahvistuvan vuoden loppuun mennessä.

 Keskusta kasvaa vaiheittain. Ensimmäinen vaihe valmistuu vuonna 2018.

 Vanhan Hämeenlinnantien nimi muuttuu Kivistön kohdalta Vantaankoskentieksi ja sitä siirretään länteen päin. Kehäradan ylitse rakennetaan uusi silta.

"Kivistön nuoret ja ammattikoulu Laurean opiskelijat ovat olleet suunnittelemassa elämänläheisiä tiloja nuorisotoimen ja meidän kanssamme", kertoo Skanskan hankekehitysjohtaja Antti Tuomainen.
Skanskan kumppanina kaupunkikeskustaa on kehittämässä rakennusyhtiö NCC.

Kirjaston tiloihin tulee lasten alue, hiljainen alue, työnurkkaus ja esiintymisareena. Jos tarvitaan laajennusta, Vantaan kaupungilla on mahdollisuuksia myöhemmin vuokrata lisätilaa.

Terveyspalvelut ovat kolmannessa kerroksessa, jonne kiireellistäkin apua tarvitsevat pääsevät, vaikka kauppakeskus olisi kiinni. Tuhannen neliön tiloissa kävijöitä ottaa vastaan kuusi lääkäriä ja yhdeksän hoitajaa.

Kaupunkikeskukseen pääsee sujuvasti kaikista ilmansuunnista ja eri kulkuvälineillä. Katetusta bussiterminaalista voi astua suoraan sisään kauppakeskukseen, kehäradan juna-asemaltakin parilla askeleella.

Polkupyörille rakennetaan vähintään 1 200 pyöräpaikkaa, jopa pyörävaunuillekin on varattu oma tilansa. Pyöräparkkiin voi kaartaa jo nyt valmiilta Kvartsiraitilta, pikapyörätieltä, joka kulkee kehäradan suuntaisesti.

Autoille on varattu parkkipaikkoja HOK-Elannon ja Ruokakeskon hypermarkettien katoille sekä kauppakeskuksen alle. Katetut parkkialueet saavat pehmennykseksi erilaisia kasveja.

Alueelle on suunniteltu myös kahta pysäköintilaitosta, jotka verhotaan köynnösseinällä.

Kivistön kaupunkikeskus nousee nykyisen Kivistön koulun eteläpuolelle ja koulu puretaan. Vasemmalla näkyvät ensimmäiset lähes valmiit asuinkorttelit kehäradan varressa.
Kivistön kaupunkikeskus nousee nykyisen Kivistön koulun eteläpuolelle ja koulu puretaan. Vasemmalla näkyvät ensimmäiset lähes valmiit asuinkorttelit kehäradan varressa.

Kauppakeskuksen veturina ovat Prisma ja Citymarket, mutta niiden lisäksi on tulossa paljon muitakin liikkeitä, pop up -kauppojakin.

"Monien ankkurivuokralaisten kanssa sopimusneuvottelut ovat loppusuoralla", kertoo kauppapaikkajohtaja Petri Anttalainen NCC:stä.

Asiakkaita keskuksen uskotaan vetävän, sillä Jumbo ja Myyrmäen ostoskeskus ovat kaukana.

Myös Hämeenlinnaan moottoritietä käyttävien lähikuntien asukkaiden odotetaan poikkeavan Kivistöön asioimaan.

Lentoasemalta sinne pääsee junalla viidessä minuutissa.

Urbaanin keskuksen ympärille on tulossa 1 200–1 500 asuntoa etupäässä umpikortteleihin. Näin 1 600–1 900 asukkaalle on tarjolla suojaisia pihoja, liikunta-, paja- tai bänditiloja sekä viherhuoneita. Asukkaiden määrä täsmentyy samaan aikaan kun asuntojen koot.

Vantaa haluaa tehdä kaupunkikeskuksesta Suomen ympäristöystävällisimmän paikan.

"Hyödynnämme maalämpöä ja otamme käyttöön aurinkopaneeleja. Tästä kasvaa itseriittoinen ja omavarainen ekokaupunki Kivistön sisälle", kuvaa kaavoituspäällikkö Lea Varpanen kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Ja kaiken kukkuraksi Vantaa lisää keskuksen omaleimaisuutta taiteella. Katugalleria syntyy, kun sähkökaappeihin kiinnitetään kuvia vantaalaisten taiteilijoiden teoksista. Alueen taidevalojen aiheet on saatu korukivistä kuten kadunnimetkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat