Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssiravintolat katosivat Helsingin keskustasta – katso videolta Wanhan tanssikellarin viimeiset pyörähdykset

Kaupunki
 
Wanhan kellarissa tanssittiin viimeinen valssi
Wanhan kellarissa tanssittiin viimeinen valssi
Helsingin viimeisessä tanssiravintolassa Wanhan kellarissa tanssittiin lauantaina viimeistä kertaa. Yli viidenkymmenenvuoden uran tehneella Anita Hirvosella oli kunnia olla Wanhan kellarin viimeinen artisti. Haikeista tunnelmista huolimatta sadat tanssivat onnellisina viimeisen valssin Hirvosen ja La Strada -yhtyeen tahtiin. Luvatut kyyneleetkin valahtivat poskille Hirvosen esittämän -"Sydän rakastaa" kappaleen kohdalla. Toimittaja: Jussi Ahlroth. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Lauantai-iltana Kaivopihalla kiemurteli parin sadan metrin mittainen jono.

Wanhan kellarissa, kantakaupungin viimeisessä tanssipaikassa, oli aika tanssia viimeinen valssi. Ensi viikosta alkaen Wanhan kellari on enää vain ruokapaikka.

Vanha Maestro, Jortsumestari, Fennia, Josafat, Sillankorva – klassikkopaikkoja, joita ei enää ole.

Wanhan kellarin tanssien loputtua tanssijat on ajettu Helsingistä Vantaalle tai Ruotsin ja Tallinnan lautoille.

Pekka ja Merja Palin olivat ensimmäisten joukossa tanssimassa. He kertovat, että Wanhan kellariin ei ole pitkään aikaan tarvinut jonottaa. Viimeistä iltaa on tultu juhlistamaan pitkästä aikaa suurella joukolla.

"Tämä tuo meille suurta surua. Ravintolatanssiminen on loppumassa Suomen maasta."

Wanhan kellari tunnetaan ympäri Suomea. Se on ollut monelle pääkaupungissa vierailevalle vakioetappi.

Wanhan kellarin ravintola avattiin 1964. Tanssisali avattiin vuonna 1994. Yhtenä syynä oli se, että silloinen omistaja HOK halusi siivota paikan maineen. Wanhan kellari oli pitkään homojen suosiossa.

Wanhan kellarin viimeiset tanssit vetää Anita Hirvonen. Moni paikalle tullut tanssija sanoo, että parempaa valintaa ei olisi ollut.

Hirvosen yhtye La Strada aloittaa ensimmäisen settinsä kymmeneltä. Hirvonen laulaa vasta yhdeltätoista. Hänelläkin on edessään kaksi pitkää settiä. Toisen aikaan kuulemma keho alkaa olla jo sitä mieltä, että pitäisi mennä nukkumaan.

Takahuoneessa Hirvonen lähettää terveisiä uudelle pääministerille.

"Sipilä voisi nyt tukea tällaista ainutlaatuista kulttuuria Suomessa. Soittajat ja laulajat ovat taas menettäneet yhden työpaikan."

leif rosas
Pekka Palin osallistui vaimonsa Merja Palinin kanssa Wanhan kellarin viimeisiin tansseihin lauantai-iltana. Helsingin kantakaupungin perinteisestä tanssiravintolasta tuli ruokapaikka. "Tämä on ollut iso osa meidän elämää", Pekka Palin sanoo.
Pekka Palin osallistui vaimonsa Merja Palinin kanssa Wanhan kellarin viimeisiin tansseihin lauantai-iltana. Helsingin kantakaupungin perinteisestä tanssiravintolasta tuli ruokapaikka. "Tämä on ollut iso osa meidän elämää", Pekka Palin sanoo.

Kun La Strada -yhtye aloittaa kymmeneltä, tanssilattia on jo täynnä. Viitisenkymmentä paria on tanssinut jo kaksi tuntia levyltä soitetun musiikin tahdissa.

Sattumuksia vuosien varrelta

"Kerran menin Wanhan kellarin lavalle ja ajattelin, että onpas mukava laulaa, kun on näin mukavat kengät. Katsoin alas ja huomasin, että mulla oli jäänyt karvatossut jalkaan. Ei haitannut mua eikä yleisöä."
Anita Hirvonen, esiintynyt Wanhan kellarissa  lukuisia kertoja

"Duunikaveri, tarjoilija, vei spagetti bolognesea asiakkaille. Hän tarjoili herralle annosta oikealla kädellä ja vasemmalla kädellä olleella lautasella spagetti lähti liukumaan lautaselta alas. Koko annos valahti tukevan miesasiakkaan housun takamuksesta persuksiin. Tarjoilija alkoi kaivaa niitä pois sieltä. Seuralainen hyppäsi ylös ja huusi, että mitä helvettiä sä hänen ukkoaan kourit. Se päättyi sitten sopuisasti."
Matti Hänninen, Wanhan Kellarin työntekijä vuosina 1975–2012

"Oli Reijo Taipaleen levynjulkkarit ja Kari Tapiokin oli paikalla. Herrat menivät ulos sikarille, kun rouvat jäivät alas kahville. Joku daami pyysi heitä laulamaan siinä ulkona. Kari ja Reijo vetivät kaksiäänisesti Liekki-tangon. Nuori vartijapoika tuli ajamaan heitä pois, että mitä täällä mölistään. Eräs toimittaja käveli ohi ja sanoi, että ei tässä järjestyshäiriötä ole. Tässä tehdään historiaa."
Tuula Kanervo, Wanhan kellarin työntekijä vuodesta 2001

"Nyt ruvetaan tanssimaan kuin viimeistä päivää!", lausuu La Strada-yhtyeen solisti Timo Rahkonen.

Ensimmäinen kappale Lago Maggiore on dramaattinen, mutta menevä. Elävä musiikki vetää lisää pareja lattialle.

Tyylit ovat monet. Taitavimpien parien askeleet liitävät. Toisten jalat pysyvät tiiviisti lähellä toisiaan. Liikkuvammat parit jäävät suosiolla tanssilattian laidalle, osa sen ulkopuolellekin.

Tanssilattian ulkopuolella miehet ja naiset silmäilevät toisiaan. Miehet kulkevat ja etsivät sopivaa tanssikumppania. Samaan aikaan baarissa lauletaan karaokea.

Anita Hirvonen on yli viisikymmentä vuotta kestäneellä urallaan ehtinyt nähdä tanssikulttuurin suuren muutoksen. Tanssiravintoloita oli Hirvosen mukaan ennen "joka kulmalla."

"Nyt ihmiset ovat selvinpäin ja tulevat oikeasti tanssimaan. Ennen vanhaan siellä oli aina joku enemmän änkyröissään."

Valitettavasti tässä on iso syy siihen, miksi tanssipaikat ovat katoamassa.

"Tanssiva porukka ei ole kauheasti ottoporukkaa. Ei ne voi vetää päätä täyteen. Siksi viivan alle ei jää mitään", sanoo baarimestari Tuula Kanervo.

Pekka Palinin mielestä tanssiravintoloilla on ollut tärkeä tehtävä tanssin tunnetuksi tekemisessä: "Tanssiravintoloissa on se hyvä puoli, että kun ihmiset tulevat syömään, he näkevät tanssimista."

Samalla kun tanssiravintolat katoavat Suomesta, ne jotka eivät harrasta tanssia, näkevät sitä oikeastaan vain laivoilla.

Vielä 2000-luvun alussa Wanhan kellari veti viikonloppuisin tuhatkin ihmistä.

Silloin Kari Tapio ja Paula Koivuniemi keikkailivat kellarissa. Viimeisenä iltana paikalle tulee arviolta 700 ihmistä. Enemmänkin olisi mahtunut, mutta kun on vain yksi lipunmyyjä, moni jää seisomaan jonoon.

"Nyt on hyvä, jos saadaan viikonloppuna 400 ihmistä. Ja arki-illat ovat ihan hirveän hiljaisia. Tuntuu kuin olisi sota-aika, jolloin tanssi oli kielletty", sanoo baarimestari Kanervo.

leif rosas
Lauantai-iltana kahdeksan aikaan jono Wanhan kellariin oli pari sataa metriä pitkä.
Lauantai-iltana kahdeksan aikaan jono Wanhan kellariin oli pari sataa metriä pitkä.

Kanervo on surullinen Wanhan kellarin tanssien loppumisesta. Hän kertoo nähneensä työpaikallaan suomalaisen elämän koko kirjon.

"Kerran seitsemän veljestä Itä-Suomesta tulivat pitämään muistelutilaisuuden kuolleelle veljelleen, että 'täällä se Rami tykkäsi aina käydä'. Täällä on menty kihloihin ja on täällä kuoltukin. 2000-luvulla yksi kaveri sai sydänkohtauksen tanssilattialla. Jos ihminen rakastaa tanssia ja kuolee tanssilattialla, sehän lähtee onnellisena."

Illan viimeinen on tietysti valssi. Tällä kertaa se on myös Wanhan kellarin viimeinen valssi.

"Tänään on tunteita pinnassa, kun tulee viimeinen valssi. Mun sydämeni tänne jää", sanoo Pekka Palin.

"Kyllä tänne jää sydän. Tämä on ollut iso osa meidän elämää."

Leif Rosas
Anita Hirvosen La Strada -yhtye aloitti soittamisen Wanhan Kellarissa.
Anita Hirvosen La Strada -yhtye aloitti soittamisen Wanhan Kellarissa.

Timo Hämäläinen
A. Aallon Rytmiorkesteri tanssitti Wanhan kellarin asiakkaita kesäkuussa 1994.
A. Aallon Rytmiorkesteri tanssitti Wanhan kellarin asiakkaita kesäkuussa 1994.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat