Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karitsoja, loruja ja kaupungin suurin kahluuallas – näin teet elämysmatkan Helsingin leikkipuistoihin

Kaupunki
 

Kesä alkaa tänään virallisesti Helsingin kaupungin leikkipuistoissa.

Poiminta

Ensimmäisen viikon ruokalista

1. 6. Broilerimakkarakeittoa

2. 6. Kirkasliemistä kirjolohikeittoa

3. 6. Jauheliha-kasviskeittoa

4. 6. Ohrapuuroa ja mehukeittoa

5. 6. Quorn-kasvispataa

Kokosimme yhteen viisi syytä lähteä turistiksi muihinkin puistoihin kuin siihen lähimpään. Selvennetään siksi myös ei-helsinkiläisille: leikkipuisto on leikkivälineiden ympäröimä rakennus piha-alueineen. Leikkipuistoissa järjestetään tapahtumia, ja ruokaa saa kesäisin ilmaiseksi joka arkipäivä.  

1. Tapaa rouva Trap ja karitsat

Linnunradan leikkipuistossa vietettiin juuri kastejuhlaa. Lammasaitauksen tutun rouva Trapin karitsat saivat nimet Aarre ja Unelma. Pihan toisella puolella asuvat kanat Ansa, Regina, Siiri ja Emmi sekä Elvis-kani.

Suutarilassa elävät kesäisin kaupungin ainoat leikkipuistoeläimet, sillä naapurustossa vallitsee loistava yhteishenki. Lampaat ja linnut noudetaan vanhempien porukalla ja maksetaan buffettien tuotoilla. Yksi perhe kerrallaan saa kunnian huolehtia kesäeläimistä viikonlopun yli. Vuorot varattiin taas heti, kun niitä tuli tarjolle. Lampaiden aitauskin on korjattu talkoilla.

Aarre ja Unelma ovat uteliaita mutta seurallisia. Pieni lampaanturpa pistää heti esiin aidan raosta, kun lapsi lähestyy voikukka kädessä. 

2. Leiki uusi maailmanennätys

Vuosi sitten Helsingissä tehtiin leikkimisen maailmanennätys. Nyt se on tarkoitus rikkoa.

Kaikissa kaupungin puistoissa lauletaan ja lorutellaan samaan aikaan 10. kesäkuuta. Ohjelmassa ovat tänä vuonna Ankkurit nousee, Metrolla mummolaan ja Aurinko, aurinko lettuja paistaa. Koululaiset laskevat, onko leikkijöitä enemmän kuin viime kesänä (8 867). Älä harmistu, jos et ehdi ennätysjengiin. Aamupäivien toiminnassa on läpi kesän musiikkia, askartelua ja ohjattua leikkiä perheen pienimmille. Tänä kesänä leikitään myös erityisen paljon perinneleikkejä, esimerkiksi hypätään narua ja kävellään puujaloilla.

Puistokirpputorien rinnalle on kehitelty lasten oma kierrätystapahtuma: kesäkuun lopussa puistoissa vietetään lelunvaihtoviikkoa.

3. Tutustu huudeihin, häviä lapsellesi

Koululaisten kesätekemistä on täksi kesäksi ideoinut erityisen arvovaltainen ryhmä eli koululaiset itse, järjestelmällisemmin kuin ennen.

Niinpä esimerkiksi Myllynsiivessä Myllypurossa tehdään soittimia, Ulvilassa Munkkivuoressa opetellaan lyhytelokuvien ja äänitehosteiden tekoa sekä Kallion Linjassa jalkapalloa.

Kumpulan Intiassa on keppihevosleiri, Kurkimäessä Villin lännen viikko ja Arabiassa intiaaneja.

Kantakaupungin puistoista on perinteisesti lähdetty retkille luontoon. Harjun Brahessa asetelmaa on hieman uudistettu, sillä leirin teemana ovat tällä kertaa Stadin kulmat eli huudit.

Leireille pitää yleensä ilmoittautua ennakkoon hyvissä ajoin. Kesän ankarimpaan kisaan Itä-Pasilan Lehdokkiin sen sijaan pääsee mukaan perjantaisin, teemalla aikuiset vastaan lapset. Laji vaihtuu joka viikko, mutta luvassa on esimerkiksi vesisotaa ja sählyä.  

4. Pulahda uimaan, moikkaa lohikäärmettä

Kaupungin puistojen todennäköisesti suurin kahluuallas lienee myös uusin, sillä Isonnevan puisto Etelä-Haagassa on juuri avattu ja se on täynnä uusia välineitä.

Tunnelmallisia uimapaikkoja löytyy toki muitakin, esimerkiksi leikkipuisto Sanna Pasilassa. Jos allas ei riitä, voi esimerkiksi ajaa metrolla Mustakiven puistoon Vuosaareen ja siirtyä siitä ihan naapuriin Aurinkolahden rannalle.

Kymmenistä leikkipuistoista osa on uudenaikaisia ja aukeita, osa vanhoja ja varjoisia.

Tunnelmastaan kuuluisia paikkoja ovat esimerkiksi Tullinpuomi Keskuspuiston kainalossa ja Lohikäärmepuisto Vuosaaressa. Puulohikäärmeiden lisäksi jälkimmäisestä löytyy myös esimerkiksi köysirata ja skeittipooli sekä metsän läpi kulkevat pitkospuut. Entä mistä löytyy kaupungin hurjin liukumäki? Lienee makuasia, mutta esimerkiksi Tapanilan Kurranummen mäki ei sovi herkkähermoisille.  

5. Älä unohda keittolautasta

Aikuisten pitää ottaa eväät tai keittää kahvinsa porukalla, ja monessa puistossa onkin kesällä pop up -kahviloita. Lasten (alle 16 vuotta) ruokkimisesta huolehtii perinteiseen tapaan Helsingin kaupunki.

Kyseessä ei ole ihan pieni operaatio. Vuosi sitten leikkipuistoissa syötiin yhteensä 185 784 annosta.

Ruokaa kului 55 500 litraa kesässä, annos maksoi kaupungille noin euron. Ruokailijoita on keskimäärin viisi ja puoli tuhatta joka arkipäivä.

Keittolounaista entistä useampi on tänä kesänä kasvisruokaa, koska perheet ovat sitä toivoneet. Omat astiat ja juotavaa mukaan!

Tänään tarjoilu alkaa kello kaksitoista. Kesän ensimmäinen annos on broilerimakkarakeittoa.

Maija Aalto HS
Suutarila

Sabrina Bqain
Linnunradan leikkipuistossa Suutarilassa elävät kaupungin ainoat leikkipuistoeläimet. Emmi Mäenpää, 3, iloitsee lampaiden syöttämisestä.
Linnunradan leikkipuistossa Suutarilassa elävät kaupungin ainoat leikkipuistoeläimet. Emmi Mäenpää, 3, iloitsee lampaiden syöttämisestä.

Sabrina Bqain
Kaksivuotias Maija Tallqvist tekee hiekkakakkuja Lohikäärmepuistossa Vuosaaressa. Puistossa on köysirata, skeittipooli ja pitkospuut, jotka vievät metsälenkille.
Kaksivuotias Maija Tallqvist tekee hiekkakakkuja Lohikäärmepuistossa Vuosaaressa. Puistossa on köysirata, skeittipooli ja pitkospuut, jotka vievät metsälenkille.
Linnunradan leikkipuiston kesälampaita hoitavat Suutarilan vanhemmat ja lapset.
Linnunradan leikkipuiston kesälampaita hoitavat Suutarilan vanhemmat ja lapset.

Kaksivuotias Isla Aro (vas.) ratsastaa samanikäisen Aarni Virtasen kanssa puuporsailla Lohikäärmepuistossa Vuosaaressa.
Kaksivuotias Isla Aro (vas.) ratsastaa samanikäisen Aarni Virtasen kanssa puuporsailla Lohikäärmepuistossa Vuosaaressa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat