Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laura Räty palaa Helsinkiin metsästämään säästöjä

Entinen ministeri tarttuu ensitöikseen hallituksen hahmottelemaan päivähoitouudistukseen

Kaupunki
 
Sirpa Räihä / HS
Laura Räty
Laura Räty

Laura Räty (kok) palasi maanantaina takaisin työhönsä Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi. Räty ehti toimia hieman alle vuoden sosiaali- ja terveysministerinä edellisessä hallituksessa.

Räty kertoo palanneensa vanhaan työhön innostuneena ja hyvillä mielin.

"Kollega odotti työhuoneen ovella kukkien kanssa. Ensimmäisenä oli vuorossa aivoriihi kaupungin johdon kanssa. Kävimme keskustelua maahanmuutosta."

Suurin Helsingin kaupungin haaste on Rädyn mukaan uuden hallituksen linjausten toteuttaminen käytännössä.

Esimerkiksi subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen aiheuttaa päänvaivaa. Ei ole varmaa, saadaanko rajauksella aikaan myös niitä säästöjä, jotka hallitus on kunnille luvannut.

"Uudistus pitää tehdä niin, että kunnilla on mahdollisuus sekä saada säästöjä että tarjota lapsille laadukasta osapäiväistä varhaiskasvatusta", Räty muistuttaa.

Tällä hetkellä Helsingin päiväkodeissa yksi puolipäivähoidossa oleva lapsi vie usein yhden kokonaisen hoitopaikan. Nyt on Rädyn mukaan syytä kehittää uusia toimintatapoja, kuten järjestää aamu- ja iltapäivätoimintaa tai vaikkapa kerhoja.

Paljon työtä teettävät myös uuden hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen suuntaviivat. Räty itse ehti olla mukana hiomassa uudistusta ministerinä toimiessaan.

Alueellisen itsehallinnon malli vaikuttaa Rädyn mielestä lupaavalta.

"Valinnanvapauden lisääntyminen ja suunta kohti Ruotsin mallia ovat todella tervetulleita."

Vielä tulisi päättää, mistä pussista palvelut rahoitetaan ja kuinka monta sote-alueita tulee olemaan.

Rädyn mielestä alueita tulisi olla mahdollisimman vähän. Tämä takaisi sen, että järjestämisvastuussa olevalla alueella asuisi riittävän suuri määrä ihmisiä, Räty huomauttaa. Hän pitää sopivana ja kustannustehokkaana määränä neljää tai viittä sote-aluetta.

Räty pitää hyvänä myös sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden alueellinen itsehallinto ylittäisi toteutuessaan kuntarajat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat