Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo valmistelee jälleen yhtiöittämistä

Nyt tähtäimessä on aterioita valmistava Espoo Catering

Kaupunki
 
HS on seurannut kevään aikana reaktioita Espoon aiempiin ulkoistusaikeisiin.
HS on seurannut kevään aikana reaktioita Espoon aiempiin ulkoistusaikeisiin.

Espoon kaupunki valmistelee jälleen suurta yhtiöittämistä, tällä kertaa kohteena on muun muassa päiväkotien ja koulujen aterioita valmistava liikelaitos Espoo Catering.

Tavoitteena on, että kaupungin Espoo Catering -liikelaitos ei enää jatkossa myy palveluita kaupungin toiminnan ulkopuolelle eli toimi vapailla markkinoilla. Taustalla on Kilpailuviraston vaatimus, ettei kaupunki saa toimia vapailla markkinoilla.

Käytännössä tämä tarkoittaa todennäköisesti joko osan tai koko liikelaitoksen yhtiöittämistä. Toinen vaihtoehto olisi lopettaa palveluiden myynti ulkopuolelle kokonaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaupungin virkamiehet ovat asettumassa koko toiminnan yhtiöittämisen kannalle. Tämä tarkoittaisi, että kaupunki omistaisi markkinoilla toimivan yhtiön, joka kaupungin laitosten ruokien lisäksi valmistaisi aterioita myös muualle.

Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok) pitää vahvimpana vaihtoehtona kaupungin omaa yhtiötä, joka pystyy myymään palveluistaan kymmenen prosenttia ulkopuolisille ostajille.

Konttas arvioi, että yhtiöittäminen ehditään käsitellä päättävissä elimissä ennen kesälomia.

"Ei asia viivyttelemällä parane."

Espoo Cateringilla on tällä hetkellä 487 työntekijää ja se tuottaa päivittäin noin 65 000 ateriaa.

Yhtiöittäminen toisi selvityksen mukaan suurimmat säästöt, noin 1,6 miljoonaa euroa kaupungin kukkaroon.

Espoon kaupungin liiketoimintajohtaja Mauri Suuperko kertoo, että säästöt syntyisivät "palvelusuhde-etuja tarkastelemalla". Näihin kuuluvat vuosilomat, työsuhde-edut ja työehtosopimus, Suuperko luettelee.

"Jonkin verran säästöä syntyy siitä, että voimme käyttää kaupungin tiloja enemmän. Sitten täytyy katsoa minkälaiset sopimukset tehdään henkilökunnan kanssa palvelusuhde-eduista."

Käytännössä tämä saattaisi tarkoittaa henkilöstön aseman heikentämistä. Suuperkon mukaan myös palkkarakenteen tarkasteleminen tulisi eteen yhtiöittämisvaihtoehdossa.

Ovatko henkilöstön palkat, lomat ja työehtosopimukset sopivia säästökohteita?

"Kaupunki joutuu nyt säästämään kaikesta", Suuperko sanoo.

Espoon kunta-alan yhteisjärjestö JHL esitti jo oman kantansa suunnitelmiin. Se pitää parhaimpana vaihtoehtona nykyisen liikelaitoksen säilyttämistä ja ulkopuolisen myynnin kilpailutusta.

Tästä syntyy Suuperkon mukaan selvästi pienemmät säästöt, noin 150 000 euroa. Vaihtoehtoina olisi myös säilyttää liikelaitoksen toiminta ja lopettaa ulkoinen myynti kokonaan tai säilyttää liikelaitoksen toiminta, mutta yhtiöittää ulkoinen myynti.

Näistä koituisi Suuperkon mukaan noin 300 000 euron tappiot. "Siinä häviää liikevaihtoa, mutta kulut eivät vähene."

Poliitikkojen keskuudessa on herännyt epäilyksiä siitä, kuinka kauan Espoo pitäisi yhtiön itsellään.

"Pelkona tässä on se, että yhtiöittäminen on vain tapa siivota se myyntikuntoiseksi heikentämällä työehtoja sekä palkkoja ja sen jälkeen myydä se ulkopuoliselle yhtiölle", sanoo kaupunginhallituksen jäsen Maria Guzenina (sd).

"Espoossa tämä yksityistämisinto on sellaista, että tämäkin lopulta myytäisiin", Guzenina sanoo.

Suuperkon mukaan tällaisia suunnitelmia ei kaupungilla ole.

Espoossa kohuttiin kaupungin palveluiden tuottamisesta edellisen kerran huhtikuussa, kun virkamiehet ehdottivat yli 900 kaupungin työpaikan ulkoistamisesta. Tuolloin kaavailtiin siivoojien, katujen, puistojen ja kiinteistöjen hoitajien sekä vahtimestareiden työn ulkoistamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat