Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahden tietohallintojohtaja: Espoon tapaus on poikkeuksellinen

Kaupunki
 

Lahden tietohallintojohtaja Marko Monni pitää Espoon tietokonejupakkaa poikkeuksellisena. Lahti käyttää it-hankinnoissa samanlaista elinkaarimallia kuin Espoo.

"Aikamoinen paukku sinänsä", Monni sanoo Espoon tapauksesta.

Laitteiden häviäminen on pienimuotoinen ongelma myös Lahdessa. "Meillä on vuoden aikana muutamia laitteita, joita yritetään etsiä kissojen ja koirien kanssa. Laitteita on 160 toimipisteessä ympäri kaupunkia, ja kun toimipaikat muuttavat, tieto joidenkin laitteiden sijainnista aina häviää."

Monnin mukaan kyse on yleensä inhimillisistä virheistä. Hän ei muista, että kaupunki olisi tehnyt Lahdessa katoamisilmoituksia poliisille.

"Koneita saisivat siirtää vain ne, joiden tehtäviin se kuuluu, mutta aina tieto ei mene perille. Laitteita siirretään itse, ja paikkatietoja häviää."

Lahdessa it-hankintaa hoitaa kaupungin erillinen yksikkö. Lakisääteisen valvonnan ja kirjanpidon hoitavat kaupungin omat työntekijät.

Monni pitää kaupungin valvontavastuuta ohittamattomana.

"Operatiivisen toiminnan voi kyllä ulkoistaa, eli kädet ja jalat voi laittaa juoksemaan. Mutta valvontaa ei voi ulkoistaa. Vastuu julkisen rahan käytöstä on kunnalla."

Monnin mukaan elinkaarimalli on terävöittänyt laiterekisterin ylläpitoa. Koska koneet ovat kaupungilla vuokralla, niistä huolehditaan aiempaa tarkemmin.

Leasingsopimuksella käytettävät laitteet ovat rahoitusyhtiön omaisuutta. Ellei laitetta löydy, kaupunki on velvollinen korvaamaan yhtiölle jäännösarvon.

"Yleensä laitteet löytyvät, kun niitä metsästetään. Joku vuosi sitten löytyi useampi laite, jotka joku oli vain siirtänyt varastoon. Kun laitteita alettiin kaivata, joku muisti, että sinnehän ne oli viety."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat