Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Valvontavastuuta koneista ei voi ulkoistaa

Professorin mukaan kunnat ovat ulkoistaneet liikaa vastuutaan tietokoneista. Espoon koneiden katoamista tutkitaan toistaiseksi törkeänä kavalluksena.

Kaupunki
 
Rio Gandara
Espoon kaupungilta on laskutettu laitteista, joiden sijainnista kenelläkään ei ole ollut tietoa.
Espoon kaupungilta on laskutettu laitteista, joiden sijainnista kenelläkään ei ole ollut tietoa. Kuva: Rio Gandara

Miten ihmeessä kukaan voi kadottaa kuorma-autolavoittain tietokoneita ja muuta tietotekniikkaa?

Tämä kysymys on pyörinyt monien päässä sen jälkeen, kun asia tuli julki maanantai-iltana Espoon kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen. Silloin kaupunginhallitus sai tiedon siitä, että yhteensä yli 9 600 tietokonetta, näyttöä ja tulostinta on kadoksissa.

Tästä on kyse

 Espoolla on kateissa yli 9 600 tietokonetta. Lukuun sisältyy pöytätietokoneita, kannettavia tietokoneita, näyttöjä ja tulostimia.

 Kaupunki teki niistä rikosilmoituksen joulukuussa 2014.

 Tapausta tutkitaan toistaiseksi törkeänä kavalluksena, mutta tutkinta on poliisin mukaan pahasti kesken ja tutkintanimikkeet voivat muuttua.

 Espoo on vuokrannut tietokoneet leasingsopimuksella alan palveluntuottajilta.

Samaa kysymystä on tutkinut poliisi, joka epäilee tapahtumiin liittyvän rikoksia.

Epäiltynä on toistaiseksi useita ihmisiä. Rikosnimikkeenä on toistaiseksi törkeä kavallus.

"Kokonaisuudessa on useita eri tutkintalinjoja", sanoo tutkintaa johtava Minna Immonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksesta.

"En tässä vaiheessa osaa sanoa vielä, miten tutkinta muotoutuu matkan varrella. Selvitettävänä on erittäin laaja kokonaisuus."

Espoo teki tapauksesta rikosilmoituksen joulukuun alussa 2014. Poliisin tutkimukset keskittyvät muutaman viime vuoden ajalle.

Kunnat ovat ulkoistaneet liikaa vastuutaan tietokoneista ja ohjelmistoista, sanoo Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen.

Voutilaisen mukaan kaikki kunnat eivät enää tarkasti tiedä, mitä tietokoneita tai ohjelmistoja niiden hallinnassa on.

Kunnilla on kuitenkin lakiin kirjattu hallinta- ja valvontavastuu olla niistä selvillä. Näin vaativat kuntalaki, julkisuuslaki ja tietohallintolaki.

"Lainsäädäntö velvoittaa kunnan huolehtimaan ohjelmistojen ja laitteistojen hallinnasta ja valvonnan järjestämisestä. Näin pitää olla silloinkin, kun hankinnat ja ylläpito on ulkoistettu jollekin muulle toimijalle", Voutilainen sanoo.

"Joka kunnassa pitää olla henkilö joka vastaa laitteistokirjanpidosta ja valvoo, että yritys hoitaa velvoitteensa. Valvontavastuuta ei voi ulkoistaa."

Voutilaisen mukaan kaikista kunnista ei löydy edes yhtä viranhaltijaa, joka hoitaisi tietohallinnon valvonta- ja kirjanpitovastuuta.

Espoo on jo vuosia vuokrannut muun muassa noin 14 000 työntekijänsä ja 30 000 koululaisensa käyttämät tietokoneet ja niiden oheislaitteet. Vuoteen 2014 asti tuotteiden toimituksista ja poistoista vastasi Fujitsu.

Fujitsun vastuulla oli ylläpitää rekisteriä siitä, mitkä laitteet ovat Espoon käytössä. Sen vastuulla oli myös Espoon käytöstä poistettujen laitteiden datan puhdistaminen turvallisesti.

Vuokrattujen laitteiden laskutuksesta vastasi rahoitusyhtiö Danske Finance. Myös se piti rekisteriä siitä, mitkä tuotteet ovat Espoon käytössä.

Ongelmaksi vain osoittautui se, etteivät Fujitsun ja Danske Financen rekisterit vastanneet toisiaan.

Pian Espoossa oltiin oudossa tilanteessa: kaupungilta laskutettiin tuotteista, joiden sijainnista kenelläkään ei ollut tietoa.

Tilanteeseen heräsi Espoon tietohallintojohtaja Jukka Pitkänen pian sen jälkeen, kun hän oli tullut virkaansa vuonna 2012.

"Rekistereiden synkassa pitäminen oli yksi osa ongelmaa", sanoo Pitkänen nyt, muutamaa vuotta myöhemmin.

Tilanteen huomaamisen jälkeen Espoo teki perusteellisen inventaarion kaupungin hallussa olevista laitteista. Arvio kateissa olevien laitteiden määrästä syntyi vertaamalla inventaarion lukuja rahoitusyhtiön lukuihin.

Jos it-hankintoja on valvottu leväperäisesti, vaarana on Voutilaisen mukaan se, ettei kunnilla ole tarkkaa tietoa verovaroilla hankitusta omaisuudestaan.

"Tietojärjestelmien merkitys on suuri, sillä kunnat pyörivät pääasiallisesti niiden varassa. Jotkut valvovat asiaa hyvin, mutta pahimmillaan kunta ei pysty edes selvittämään, missä jokin yksittäinen laitteisto on", Voutilainen sanoo.

Voutilaisen mukaan myös Espoon tuhansien tietokoneiden katoamistapauksessa voi olla kyse ylläpidon ja valvontavastuun pettämisestä. Hän ei kuitenkaan tunne tapausta tarkemmin.

Kuntien tietohallinnon järjestämistä on juuri tutkittu Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimus keskittyi tietotekniikan järjestämiseen kuntaliitoksissa, mutta samalla tuli esiin puutteita kirjanpidossa.

Kunnat ovat viime vuosina tehneet tietotekniikkahankinnoissa entistä enemmän yhteistyötä ja käyttävät enemmän yhtiöitä. Moni kunta on osaomistajana yhteisyrityksissä, jotka hoitavat usean kunnan tai koko maakunnan tietotekniikkahankinnat ja laitteiden ylläpidon keskitetysti.

Yhteistyöllä kunnat ovat onnistuneet pysäyttämään halki 2000-luvun jatkuneen kustannusten kasvun. Samalla osaamisen taso on parantunut.

Käytännöt ovat kuitenkin kirjavia. Voutilaisen mukaan Espoon tapaus osoittaa, että yhteisille hyvien käytäntöjen ohjeille olisi tarvetta.

"Kuntaliitto olisi luonnollisin toimija johtamaan hyvien käytäntöjen jakamista. Sen ohjeet otetaan kunnissa hyvin vastaan."

Mitä Espoon koneille sitten tapahtui? Varastettiinko ne?

Poliisin epäilemä rikosnimike törkeä kavallus viittaa siihen, ettei koneita välttämättä varastettu.

Kavallusrikoksen tunnusmerkki on, että rikoksen tekijä käyttää esimerkiksi toimeksiannon perusteella haltuunsa saamia varoja omaksi hyödykseen.

Teko muuttuu törkeäksi, jos kohteena on esimerkiksi erittäin arvokas omaisuus tai suuri määrä varoja.

Mahdollista siis on esimerkiksi se, ettei tosiasiassa palautuneita laitteita ole kirjattu saapuneiksi, jonka jälkeen laskutusta on jatkettu. Poliisitutkintaa johtava rikoskomisario Immonen ei halua ottaa asiaan mitään kantaa.

"Asian osalta spekulointi on ennenaikaista. Tässä on useita eri tutkintalinjoja. Tulemme selvittämään asian perusteellisesti", Immonen sanoo. Hän ei suostu kertomaan sitäkään, ovatko epäillyt Espoon kaupungin vai yritysten palkkalistoilla.

Espoon tietokoneiden katoamistapaukseen liittyvät yritykset Fujitsu ja Danske Finance pysyvät niukkasanaisina.

Danske Finance kieltäytyi kommentoimasta asiaa pankkisalaisuuksiin vedoten.

Myöskään Fujitsu ei suostunut kertomaan, epäilläänkö sen työntekijöitä rikoksesta.

"Valitettavasti asia on sen verran keskeneräinen, että emme voi tässä vaiheessa kommentoida mitenkään. Olen pahoillani", viestitti Fujitsun lehdistöyhteyksistä vastaava Satu Pelttari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat