Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Haagan ostari on täynnä pubeja – asukkaat joutuvat soittamaan numeroon 112 miltei päivittäin

Uudistuneeseen Myllypuron keskustaan ei riitä asiakkaita, koska kilometrin päässä oleva Itis kaappaa ostajia

Kaupunki
 
Pubit leimaavat Pohjois-Haagan ostoskeskusta
Pubit leimaavat Pohjois-Haagan ostoskeskusta
Yksi keino uudistaa lähiöitä on kohentaa paikallisia ostoskeskuksia. Ainakin pubien valtaamalla ostarilla Helsingin Pohjois-Haagassa muutokselle olisi tarvetta, tietää asukas Tarja Vasiza. Valitukset häiriöistä tuntuvat hänen mukaansa kaikuvan kuuroille korville. Toimittaja: Marja Salmela HS, kuvaus ja editointi: Petri Krook

"Kuinka moni teistä on käynyt asioilla lähiöostarilla viime viikkoina?" kysyy Helsingin yliopiston tutkijatohtori Pasi Mäenpää bussilastilliselta tutkijoita, virkamiehiä ja toimittajia.

Muutama käsi nousee ylös, kun bussi köröttelee kohti Pohjois-Haagan ostoskeskusta.

Tutkijoille paikka on tullut tutuksi, koska he ovat järjestäneet siellä yhdessä asukkaiden, ostoskeskuksen omistajien, yrittäjien ja Helsingin kaupungin virkamiesten kanssa työpajoja pari vuotta.

"Ostareita täytyy ajanmukaistaa ja täydennysrakentamista edistää, jotta lähipalvelut säilyvät. Ostari ei ehkä ole enää lähiön sydän, mutta se antaa sille kasvot", Mäenpää sanoo.

Tavoitteena on löytää erilaisia malleja, joilla ostoskeskuksia pelastetaan kuihtumasta ja suistumasta niin sanottuun pubistumisen kierteeseen.

Näin on käynyt Pohjois-Haagan ostarille, joka valmistui 1950-luvun lopulla. Jäljellä on enää yksi ruokakauppa ja parturi pubien keskellä.

Postin jakelukeskus on vallannut ison tilan rakennuksen keskeltä. Rullakot rämisevät, ja postinkantajat huristavat pyörillään keskellä kävelyraittia.

Työväenopiston mainos johdattaa toiseen kerrokseen. Kirjasto taas on kaukana.

Petri Krook
"Kaupungin pitää tuoda tänne Pohjois-Haagaan lisää omia palvelujaan, jotta asukkaat käyttävät ostaria enemmän", vetoavat Johanna Taskinen (vas.) ja Heidi Hiltunen. He tapasivat tiistaina Helsingin Pohjois-Haagassa ostoskeskuskierroksella olleita tutkijoita.
"Kaupungin pitää tuoda tänne Pohjois-Haagaan lisää omia palvelujaan, jotta asukkaat käyttävät ostaria enemmän", vetoavat Johanna Taskinen (vas.) ja Heidi Hiltunen. He tapasivat tiistaina Helsingin Pohjois-Haagassa ostoskeskuskierroksella olleita tutkijoita.

"Kaupungin pitää ottaa aktiivinen ote kehittämisessä. Tarvitaan lisää palveluja, kuten kirjasto ja nuorisotila, jotta asukkaat poikkeaisivat tänne", Heidi Hiltunen vaatii.

Hän muutti Pohjois-Haagaan pari vuotta sitten ja on järjestänyt aukiolla kesäkirppiksiä sekä joulutapahtumia.

Vetoomukseen tarttuu nuorisotoimi, joka haluaisi tuoda toimintaa ostoskeskukseen. Kirjastolla ei ole halua siirtyä sinne.

"Vielä parempi olisi, jos osa ostarista purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin asuntoja", Hiltunen sanoo.

Samaa mieltä on ostarin omistajayhtiön hallituksen puheenjohtaja Jorma Äikäs.

Kesken aamupäiväistä tarinointia pubista ryntää ulos ärhäkkä päihtynyt sättimään kulkijoita.

Lähitalon asukas Tarja Vasiza huokaisee syvään: "Taloyhtiöt ovat valittaneet aamuyöhön reuhaavista juopoista aville ja kaupungin virkamiehille jopa Jussi Pajusta myöten, mutta mitään ei ole tapahtunut."

Asukkaat joutuvat soittamaan numeroon 112 miltei päivittäin.

Lopulta kaupunki toi päihteiden käyttöä ehkäisevän Pakka-hankkeen työntekijöitä ostoskeskukselle.

Kaupunginmuseo pitää rakennusta arvokkaana ja haluaa suojella sen. Vanhan rakennuksen korjaaminen maksaa pari miljoonaa euroa. Omistajat eivät halua summaa sijoittaa, jos asiakkaita ei saada houkuteltua nykyistä enempää.

Aluearkkitehti Mikael Ström lupaa, että asuinaluetta tiivistetään. "Uusia asukkaita voisi tulla ympäristöön tuhatkunta. He toisivat vähitellen lisää ostovoimaa", hän sanoo.

Kestää vuosia ennen kuin uudistus saadaan aikaan. Niin kävi Myllypurossa, jonka keskustaan bussi suuntaa seuraavaksi

Uutuuttaan kiiltävät liiketilat komeilevat kerrostalojen katutasolla. Ne nousivat Myllypuron puretun ostoskeskuksen ja pysäköintipaikan tilalle.

Uudistaminen ei mennyt kuitenkaan nappiin – osa liiketiloista ammottaa tyhjillään.

"Tuosta lähti pois kuntosali, tuolta Seppälä, tuolta kenkäkauppa", Leena Kuismin luettelee. Hän on asunut Myllypurossa vuosikymmeniä.

Kilometrin päässä oleva Itiksen kauppakeskittymä on syypää asiakaskatoon, tutkijat tietävät. "En ole silti huolissani. Kun ammattikorkeakoulu Metropolian kampus valmistuu, tänne pelmahtaa tuhansia opiskelijoita ja kahvilaelämä kukkii", tutkija Pasi Mäenpää sanoo.

Marja Salmela HS
Pohjois-Haaga/Myllypuro

"Kampaajanikin valittelee korkeita vuokria. Ne ajavat yrittäjiä pois", kertoo Myllypuron Mediakirjastosta ja ruokakaupasta palaava Leena Kuismin ja viittaa tyhjiin liiketiloihin.
"Kampaajanikin valittelee korkeita vuokria. Ne ajavat yrittäjiä pois", kertoo Myllypuron Mediakirjastosta ja ruokakaupasta palaava Leena Kuismin ja viittaa tyhjiin liiketiloihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat