Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytöt valtaavat skeittipuistot

Skeittaamisesta on tullut entistä suositumpaa. Nyt tytötkin tarttuvat rullalautaan.

Kaupunki
 
Aloittelijan tavoite: "Frontside ollie tai joku tollanen"
Aloittelijan tavoite: "Frontside ollie tai joku tollanen"
Suvilahdessa järjestettiin keskiviikkona tytöille tarkoitettu avoin skeittitapahtuma. Tapahtumassa treenattiin perusjuttuja: liikkumista ja pysähtymisiä, ja rohkeimmat temppujakin. Toimittaja Melissa Heikkilä HS, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu HS.

"Vau mikä tasapaino! Älkää jarruttako varpaillanne tai kaadutte!" Kea Soza huutaa.

Suvilahden voimala-alueen asfaltin päällä rullaa satoja tyttöjä edestakaisin ja siksakkia. Kuuluu naurua ja kiljahduksia. Joku kaatuu mutta kiipeää nopeasti taas rullalaudan päälle.

Fakta

Rullalautailua tytöille ja naisille

 Tyttörullalautailijat ry on perustettu vuonna 2007, Keep Rolling Movement vuonna 2014.

 Yhdistysten tarkoituksena on edistää skeittausta tyttöjen ja naisten keskuudessa.

 Skeittitapahtumien aikataulut ja paikat kerrotaan yhdistysten Facebook-sivuilla.

Soza, 35, on yksi Keep Rolling Movementin ja Tyttörullalautailijat ry:n järjestämän tyttöjen skeittitapahtuman ohjaaja. Menossa ovat tytöille tarkoitetut "sessarit" eli skeittaajien kokoontuminen. Se on avoin kaikille, joita harrastus kiinnostaa.

Järjestäjät ovat tuoneet paikalle lainalautoja ja suojavarustuksia. Mukana on lapsia, teinejä ja aikuisia. Osa ei ole koskaan aiemmin seisonut rullalaudan päällä. Se ei estä kokeilemasta.

"Skeittausta on vaikea aloittaa, jos alussa ei ole ketään tsemppaamassa tai auttamassa. Laji on miesvaltainen, ja aloittamisen kynnys voi olla korkea tytöille tai naisille. Me tsemppaamme ja autamme", kertoo Lilja Kiiski, 25, yksi Keep Rolling Movementin perustajista ja tapahtuman järjestäjistä.

Ronja Ojala, 26, ja Taru Kuoppala, 25, ovat tulleet Suvilahteen, koska muiden aloittelijoiden kesken on kivempi mokailla laudan päällä.

"Jos menee johonkin skeittipuistoon, niin siellä on pikkupoikia, jotka ovat parempia tässä kuin itse. Tulee sellainen olo, että mitä hittoa mä täällä teen", Kuoppala sanoo.

"Halusimme jotain muuta kesätekemistä kuin auringon ottaminen", Ojala jatkaa.

Tyttöjen skeittikerholle on selvästi kysyntää, sillä tapahtuman Facebook-tapahtumaan on ilmoittautunut melkein neljäsataa tyttöä ja naista.

Skeittaaminen on pysynyt tasaisen suosittuna lajina pitkään, ja nyt sen pariin ovat löytäneet myös tytöt. Lajin harrastajien tarkkaa lukumäärää on vaikea laskea, sillä laji on hyvin epäjärjestäytynyt ja moni kaivaa laudan esiin vain kesäisin.

Tyttörullalautailijat ry:n varapuheenjohtaja Soza kertoo, että yhdistyksen jäsenmäärä on kasvanut vuoden aikana selvästi yli sadan. Yhdistys järjestää omia viikoittaisia vuorojaan Kontulan skeittihallissa, ja hallin henkilökunnan mukaan tyttöjä näkyy muinakin aikoina enemmän.

"Laji on todella trendikäs, ja nykyään on täysin normaalia, että tytöt skeittaavat", Soza pohtii.

"Skeittikulttuurissa näkyy yhä enemmän naisskeittareita, ja se on varmasti lisännyt kiinnostusta lajia kohtaan. Se on todella siistiä", Kiiski sanoo.

Kesäkuussa järjestettävissä aloittelijatapahtumissa treenataan ihan perusjuttuja: liikkumista ja pysähtymisiä. Kaikkein rohkeimmat pääsevät kokeilemaan erilaisia temppuja.

Sozan ryhmä on siirtynyt asfaltilta rampeille. Tytöt kokeilevat vuorotellen kovempia vauhteja. Yksi heistä kaatuu vatsalleen.

"Ei kai sattunut pahasti? Älä huoli – tähän lajiin kuuluu kaatuminen", Soza lohduttaa.

Mustelmista huolimatta kenenkään hymy ei hyydy. Kaikki ovat samaa mieltä: parasta on laudan päällä viilettämisen tuoma vapaus ja hauskanpito. Vaikka joskus kaatuisikin, vieressä on kaveri auttamassa pystyyn.

Melissa Heikkilä HS
Suvilahti

Outi Pyhäranta HS
Ronja Ojala (oik.) halusi kesäksi jotain muuta tekemistä kuin auringonottoa, joten hän tuli Suvilahteen aloittelijoiden skeittaustapahtumaan.
Ronja Ojala (oik.) halusi kesäksi jotain muuta tekemistä kuin auringonottoa, joten hän tuli Suvilahteen aloittelijoiden skeittaustapahtumaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat