Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaistuinpeli alkaa Helsingissä – puolueet hyväksymässä pormestarimallin

Peli Helsingin johtajuudesta käy kovilla kierroksilla. Parin vuoden päästä Helsinkiä voivat johtaa vaalituloksen perusteella valittavat pormestarit ja apulaispormestarit.

Kaupunki
 

Talvi on tulossa. HBO:n suositun Game of Thrones -televisiosarjan hokema on Helsingissä ajankohtaisempi kuin koskaan.

Sarjassa talven lähestyminen enteilee kuolleiden armeijan lähestymistä. Helsingille on onneksi tiedossa vain valtaistuinpelin koveneminen.

Helsinki pyrkii tekemään tänä talvena päätöksen, jonka mukaan kaupunginjohtaja valittaisiin avoimen poliittisesti. Tällainen kaupunginjohtaja tai pormestari valittaisiin ensimmäistä kertaa kevään 2017 kuntavaalien jälkeen.

Lopulliset päätökset johtamismallin uudistamisesta tehdään vasta tämän vuoden lopussa. Siirtyminen kohti vaalikausiksi valittavaa ylintä poliittista johtoa näyttää lähes varmalta, sillä Helsingin neljä suurinta puoluetta kannattavat asiaa.

Sen sijaan on yhä auki, muutetaanko kaupunginhallituksen jäsenten roolia kohti täysipäiväistä ammattipoliitikkoa. Tällöin heille maksettaisiin myös palkkaa.

Eräs tapa hoitaa asia olisi se, että kaupunginhallituksen jäsenet johtaisivat jatkossa myös eri asiantuntijalautakuntia.

Vastaavasta ideasta on keskusteltu Helsingissä aika ajoin jo ainakin kymmenen vuoden ajan. Mallin ongelma on, että se loisi kahden kerroksen poliitikkoja ja keskittäisi valtaa harvoille.

"Olennaista on, että päätöksiä tekevät ihmiset, jotka on vaaleilla valittu päätöksiä tekemään. Nyt valtaa on valunut virkamiehille ja paikkoihin, joissa ei toimita vaaleista saadulla mandaatilla", sanoo vihreiden ryhmänjohtaja Emma Kari (vihr).

Kaikki eivät pidä ideaa hyvänä siksikään, että se vaikeuttaisi palkkatöitä tekevien kunnollista osallistumista kuntapolitiikkaan.

"On tärkeää, että mahdollisuuksia tehdä kuntapolitiikkaa vahvistetaan. Tärkeää on myös, että voi halutessaan tehdä jotain muuta palkkatyötä luottamustyön rinnalla", sanoo Helsingin johtamisremonttiryhmää johtava Lasse Männistö (kok). Hän aloitti toukokuussa Mehiläisen palkkalistoilla.

Sami Kero HS
Hannu Penttilä (sd) menetti marraskuussa 2014 paikkansa kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtajana Anni Sinnemäelle (vihr). Ennen valintaa monet kyseenalaistivat Sinnemäen pätevyyden tehtävään.
Hannu Penttilä (sd) menetti marraskuussa 2014 paikkansa kaupunkisuunnittelun apulaiskaupunginjohtajana Anni Sinnemäelle (vihr). Ennen valintaa monet kyseenalaistivat Sinnemäen pätevyyden tehtävään.

Helsingin johtamisremontin ydin on poliitikkojen vallan kasvu virkamiehiin nähden. Hanketta perustellaan demokratialla: helsinkiläiset voivat äänestämällä päättää, ketkä poliitikot kaupunkia johtavat. Virkamiesten valintaan heillä ei ole valtaa.

"Virastot voivat nykyisin toimia hyvin itsenäisesti ilman, että kaupunginvaltuuston laatima strategia ohjaa niiden toimintaa", Männistö sanoo.

Poliitikot ovat suomineet Helsingin päätöksentekokulttuurin virkamiesvaltaisuutta jo pitkään. Toinen ikuinen valitusvirsi koskee kaupunginjohtajien ja apulaiskaupunginjohtajien valintatavan epädemokraattisuutta.

Nyt niistä yritetään päästä. Etenkin apulaiskaupunginjohtajien valinnoista on tullut oikeita pahan mielen näytelmiä, kuten eräs poliitikko asian ilmaisee.

Todellinen pahan mielen vuosi oli 2014, jolloin tehtäviin valittiin henkilöä peräti kolmesti. Loka lensi jokaisessa valinnassa.

 

Juttua varten on haastateltu myös Pilvi Torstia (sd) ja
Veronika Honkasaloa (vas).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat