Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Espoon toimissa isoja puutteita

Raportin mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ole noudattanut hankintalakia

Kaupunki
 
Sami Kero Hs
Talvella Espoo poisti Suomenojan satamasta suljetun alueen liikennemerkit, jolloin veneyrittäjä Massimiliano Carbone sai sakot. Carbone on kertonut kaupungin työntekijöiden häirinnästä.
Talvella Espoo poisti Suomenojan satamasta suljetun alueen liikennemerkit, jolloin veneyrittäjä Massimiliano Carbone sai sakot. Carbone on kertonut kaupungin työntekijöiden häirinnästä. Kuva: Sami Kero Hs

Espoon kaupungin merellisen ulkoilun yksikköä koskeva erityistarkastus paljastaa Espoon toiminnasta vakavia puutteita. HS sai haltuunsa DHS Oy Audit Partnersin tekemän, toistaiseksi salaisen raportin.

Kaupungin toiminnan ongelmat liittyvät raportin mukaan hankintojen kilpailutukseen, tilauksiin ja hyväksyntään.

Tausta

Suomenojan vyyhdistä syytteet

HS paljasti 2014 laajoja epäselvyyksiä Suomenojan sataman kilpailutuksissa ja sopimuksissa.

Espoon kaupungin sisäinen tarkastus havaitsi ongelmia myös toimivaltuuksien ylittämisessä.

HS kertoi tiistaina, että kihlakunnansyyttäjä epäilee Suomenojan sataman aluetyönjohtajan ja ulkoilupäällikkö Tapani Kortelaisen syyllistyneen rikoksiin.

Raportin on tilannut Espoon kaupunginhallitus viime marraskuussa. Kaupunginhallitus toivoi raportin selvittävän merellisen ulkoilun yksikön hankintoihin liittyvät mahdolliset väärinkäytökset. Esitys ulkoisen tarkastuksen tekemiseen tuli kaupunginjohtaja Jukka Mäkelältä (kok).

Raportin mukaan merellisen ulkoilun yksikkö ei ole noudattanut hankintalakia. Lain mukaan kaikki yli 30 000 euron arvoiset hankinnat pitäisi kilpailuttaa.

Merellisen ulkoilun yksikkö on kuitenkin hankkinut OP-Puulta puutavaraa ja muuta rautakauppatavaraa vuosina 2012–2014 yli 100 000 euron arvosta. Espoolla ja OP-Puulla ei ole sopimuksia keskenään.

DHS Oy Audit Partnersin mielestä hankinnat olisi ehdottomasti pitänyt kilpailuttaa.

OP-Puun laskutuksesta ylivoimaisesti suurimman osan, 59 kappaletta, on hyväksynyt Suomenojan sataman aluetyönjohtaja. Hänen lisäkseen useita laskuja, 11 kappaletta, on hyväksynyt Espoon kaupungin ulkoilupäällikkö Tapani Kortelainen.

Laskuista ei raportin mukaan käy ilmi, mihin päätökseen tai sopimukseen laskut liittyvät.

Kokonaisuudessaan OP-Puu on laskuttanut Espoolta viimeisten vuosien aikana lähes 450 000 euroa. Tämän tekee poikkeukselliseksi se, ettei OP-Puulta tehtyjä hankintoja ole kilpailutettu lainkaan.

"Tämä on poikkeuksellinen järjestely, kun ottaa huomioon toimittajaan liittyvän koko kaupunkitason ostomäärän. Emme ole tarkastuksen yhteydessä todenneet suoranaisia väärinkäytöksiä", raportissa kirjoitetaan.

Edellisen kerran hankintoja on kilpailutettu vuonna 2004.

Raportti osoittaa, että Espoon merellisen ulkoilun yksikössä on ollut käytössä myös tapa, jossa samat henkilöt ovat päässeet hyväksymään itse tekemiään laskuja. Kortelainen on hyväksynyt tällaisia laskuja yli 190 000 euron edestä.

DHS Oy Audit Partners nimittää menettelyä "vaaralliseksi työyhdistelmäksi".

"Materiaalista ei kuitenkaan ilmene, että asiassa olisi tilausten osalta syyllistytty väärinkäytöksiin," raportissa kirjoitetaan.

Raportti ehdottaa Espoolle lukuisia muutoksia kaupungin toimintaan. Keskeisimmät muutosehdotukset koskevat hankintoja.

DHS Oy Audit Partners painottaa myös, että kaupungin hankintoihin osallistuvien ymmärrystä hankintalaista pitää parantaa. Raportin mukaan Espoon pitää päästä myös eroon tavasta, jossa sama henkilö tilaa ja hyväksyy laskuja.

Kaupunginjohtaja Mäkelän mukaan kaupunginhallitus käsittelee asiaa kesäkuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat