Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junat eivät heti ehkä pysähdy lentoasemalla

Kehäradan juna-aseman avaaminen saattaa myöhästyä

Kaupunki
 

Kehäradalla kulkevat junat saattavat pahimmassa tapauksessa ajaa lentoaseman ohi yli viikon ajan, kun liikennöinti kehäradalla alkaa heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Syynä on se, että Lentoaseman juna-asema ei ehkä valmistu ajoissa.

"Meidän täytyy varautua tähän, kysymyksessä on niin iso urakka", sanoo Liikenneviraston projektipäällikkö Juha Kansonen.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja Liikenneviraston mukaan Lentoaseman juna-asema avautuu liikenteelle viimeistään 10. heinäkuuta.

"Tavoite on edelleen, että myös Lentoasemalla pysähdytään 1. heinäkuuta, mutta koska emme voi olla siitä varmoja, joudumme varautumaan myöhästymiseen", Kansonen sanoo.

Mahdollinen myöhästyminen johtuu liukuportaiden ja hissien turvallisuustekniikasta ja siitä, että niitä ei ehkä ehditä saada käyttökuntoon ennen heinäkuun alkua.

"Tietotien sisäänkäynnin suuntaan on niin paljon liukuportaita ja hissejä, ja niihin liittyy niin paljon talotekniikkaa, että niiden hyväksyminen kaikissa lupaportaissa menee todella tiukille."

Lentoaseman juna-aseman valmistuminen ajoissa näytti pahalta jo vuoden 2014 lopussa, Kansonen kertoo. Sitä päätettiin kuitenkin yrittää kaikin keinoin, ja junatunnelin turvallisuus on jo saanut puhtaat paperit.

Itse juna-aseman täytyy vielä saada hyväksyntä niin sanotulta Notified Bodylta. Kun se on tehnyt ja hyväksynyt tarkastuksen, niin Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi voi antaa asemalle liikennöintiluvan. Kehäradalla Notified Body -tarkastuksen hoitaa italialainen Bureau Veritas.

Ennen Trafin hyväksyntää myös pelastuslaitoksen ja Vantaan rakennusvalvonnan täytyy hyväksyä asema. Aikataulu on Kansosen mukaan niin tiukka, että jokin ketjussa voi hyvin pettää.

Jos Lentoaseman juna-aseman avaaminen myöhästyy, Liikennevirasto järjestää Aviapoliksen aseman ja lentokentän terminaalien välille maksuttoman bussikuljetuksen.

Opi kesällä avautuva Kehärata minuutissa
Opi kesällä avautuva Kehärata minuutissa
Helsingin keskustasta pääsee ensi kesänä junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalle. HSTV:n video kertoo pähkinänkuoressa, missä rata kulkee. Toimittaja: Esa Juntunen HS, Grafiikka: Boris Stefanov HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat