Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guggenheimin museo sai tukea 2,8 miljoonaa euroa

Hotelli- ja ravintoalan yritysten mukaan museo työllistäisi epäsuorasti 500 henkeä

Kaupunki
 

Hotelli- ja ravintola-alan suuret yritykset lahjoittavat 2,8 miljoonaa euroa Guggenheim Helsinki -tukisäätiölle.

Summa on kymmenesosa 28 miljoonasta eurosta, jonka tukisäätiö on asettanut yksityisen rahoituksen tavoitteeksi. Lahjoittajien joukko on suuri, SOK:sta norjalaiseen Nordic Choice Hotelsiin ja hotellisijoittaja Arthur Buchardtiin.

Isojen hotelliketjujen rinnalla on myös lähinnä Lapissa toimiva Lapland Hotels Oy.

Uusi taidemuseo nostaisi Suomen matkailun maailmankartalle, yritykset uskovat. Ne laskevat, että museo vetäisi pääkaupunkiin paljon lisää ulkomaisia matkailijoita.

Uusi taidemuseo auttaisi pysäyttämään Helsingin kautta Eurooppaan lentävät turistit vaikkapa yhdeksi yöksi kaupunkiin. Helsinki-Vantaan lentoasemalle tulee yli 130 reittilentoa eri puolilta maailmaa.

"Jos matkailijoista edes viisi prosenttia pysähtyisi, se tietäisi 23 miljoonan euron piristysruisketta alalle", sanoo Capman Oyj:n hallituksen ja Kämp Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Tolppanen.

Laskelmansa hän perustaa vaikutuksiin, joita Guggenheimin museo on saanut aikaan Espanjan Baskimaan Bilbaossa.

"Museo on houkutellut Bilbaoon myös konferensseja."

Kaupungin hotelleihin ja ravintoloihin on museon avulla syntynyt 280 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa. Kaupalle taideturismi on tuonut lisää liikevaihtoa yli 30 miljoonaa euroa. Museon arvioidaan epäsuorasti työllistäneen yli 5 000 työntekijää lähiseudulla.

Helsingissä Guggenheimin museon investointi työllistäisi pysyvästi ja epäsuorasti noin 500 henkeä ja toisi työttömille nuorille työpaikkoja, ala arvioi.

"Suomi tarvitsee matkailulle vetonaulan, jotta matkailun hiipuminen saadaan käännettyä kasvuun. Helsinkiin on investoitu uusiin hotelleihin ja investoidaan tulevaisuudessakin", sanoo Scandic Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö. Hän on tukisäätiön hallituksen jäsen.

Uuden taidemuseorakennuksen suunnittelukilpailu on loppusuoralla. Voittaja valitaan 23. kesäkuuta.

Kustannusarvio on 156 miljoonaa euroa, joten tukisäätiön rahoituksen jälkeen pitäisi löytyä vielä 128 miljoonaa euroa.

"On ajateltu, että summan jakaisivat puoleksi Helsingin kaupunki ja valtio", kertoo tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat